Η στάση της Λευκορωσίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει πάψει να απασχολεί το Κίεβο.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής κρατικής συνοριακής υπηρεσίας, ο Αντρί Ντεμτσένκο, τόνισε ότι: «Δεν αποκλείουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας».

Έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις στα σύνορα

«Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι», είπε, προσθέτοντας ότι τα σύνορα με τη Λευκορωσία έχουν ενισχυθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Λευκορωσία, η οποία αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης τους. Η Λευκορωσία υπογράμμισε επίσης ότι τα γυμνάσια αυτά δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της ή την Ευρώπη γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία μετά τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη Λευκορωσία, οι οποίες της επέτρεψαν να μετακινήσει περισσότερες δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Περιοχές της Ουκρανίας που είναι κοντά στη Λευκορωσία αποτέλεσαν στόχους της ρωσικής επίθεση στο αρχικό στάδιο της εισβολής, αν και πλέον οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ντεμτσένκο είπε επίσης ότι η Ουκρανία ενίσχυσε τη φύλαξη στα σύνορά της με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και η περιοχή δέχθηκε μια σειρά επιθέσεων. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Υπερδνειστερία και καταδίκασαν, όπως είπε, τις ρωσικές προσπάθειες να σύρουν την περιοχή στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η Μόσχα εξέφρασε επίσης ανησυχία και είπε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία.

in.gr