Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποκλιμακώσει τη δέσμη κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαφωνιών, αν και σκοπεύει να διατηρήσει μια βασική διάταξη για τη ναυτιλία που θα μπλόκαρε τις ρωσικές εξαγωγές αργού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μπλοκ θα εγκαταλείψει το σχέδιο που θα απαγόρευε στα πλοία της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες, ενώ θα διατηρήσει την πρόνοια που δεν θα επιτρέπει την ασφάλιση αυτών των αποστολών, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg και άτομα με γνώση του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βέτο Βουλγαρίας στο εμπάργκο πετρελαίου αν δεν εξαιρεθεί

Η Ελλάδα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον κόσμο, πίεσε -μαζί με άλλα κράτη- για την αφαίρεση της πιο πάνω διάταξης από το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενη τη μη συμφωνία μεταξύ των χωρών της G7.

Η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο οπουδήποτε στον κόσμο θα έπληττε ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της Μόσχας. Ακόμη, όμως, και με το μπλόκο στη δυνατότητα ασφάλισης στους ναυλωτές η ΕΕ βάζει ένα σημαντικό εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές αργού. Οι ναυτιλιακές εταιρείες ασφαλίζουν τα πλοία τους στις Λέσχες Προστασίας και Αποζημιώσεως Πλοιοκτητών, οι οποίες αγοράζουν αντασφαλίσεις από 80 εταιρείες, ανάμεσά τους το top-20 παγκοσμίως, που δεν μπορούν να αγνοήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να συζητούν την έκτη δέσμη μέτρων αυτή την εβδομάδα, με τους διπλωμάτες να προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο. 

Στην πρώτη της πρόταση, η ΕΕ επιδίωκε να απαγορεύσει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, ακόμα και μέσω διοχέτευσής του από ένα πλοίο σε άλλο. 

Το μπλόκο στην ασφάλιση των αποστολών, που εξαιρεί τα εμπορεύματα που δεν προέρχονται από τη Ρωσία ακόμη και αν διέρχονται από τη χώρα, θα τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά την επίσημη έγκριση της εν λόγω διάταξης. 

Στην πράξη, αυτό θα περιόριζε τις ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου της Ρωσίας, ενώ το εμπόριο θα άρχιζε να λειτουργεί περισσότερο υπόγεια, με μικρότερους πλοιοκτήτες να μπαίνουν στο παιχνίδι.

“Το πετρέλαιο θα πωλείται σε μειωμένη τιμή και τα πλοία θα εμπορεύονται με premium, επειδή ο πλοιοκτήτης που θα ασχολείται με αυτήν τη δραστηριότητα θα διαπιστώσει ότι τα πλοία του δεν γίνονται αποδεκτά από κανέναν άλλον για κάποιο χρονικό διάστημα” τόνισε ο Mike Muller του Ομίλου Vitol.

Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού εντός του επόμενου 6μηνου και τα διυλισμένα καύσιμα από τις αρχές Ιανουαρίου. Θα απαγορευτεί επίσης στις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν “τεχνική βοήθεια, υπηρεσίες διαμεσολάβησης, χρηματοδότηση ή οικονομική βοήθεια ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που σχετίζεται με τις εν λόγω κυρώσεις”.

Η ΕΕ είχε δώσει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας και στην Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, δεδομένου ότι εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το ρωσικό αργό. Η Βουλγαρία επιδιώκει επίσης μια παρόμοια μεταβατική περίοδο.

Πηγή που μίλησε στο Bloomberg ανέφερε πως οι προμήθειες πετρελαίου από το Καζακστάν είναι ζωτικής σημασίας σε αυτές τις τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, όπως και οι εγγυήσεις για τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του μεταβατικού σταδίου, για παράδεισμα σε υποδομές στην Κροατία. Το πετρέλαιο που προέρχεται από το Καζακστάν -και οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα- θα εξαιρείται από το εμπάργκο, ακόμη και αν φτάνει μέσω Ρωσίας.

Πηγή: Capital.gr