Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι Βρετανοί ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι με τον πρωθυπουργό τους, όπως έδειξαν οι τοπικές εκλογές την περασμένη Πέμπτη. Τα αλλεπάλληλα ψέματα που λέει, το Brexit που δεν αποδείχτηκε παράδεισος, τα πάρτι εν μέσω περιοριστικών μέτρων και το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που παραβίασε τον νόμο, είναι από τους κυριότερους. Όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να σημειώσουν οι Συντηρητικοί μία σημαντική οπισθοχώρηση σε μια εκλογική αναμέτρηση, που χαρακτηρίστηκε βαρόμετρο για τον Μπόρις Τζόνσον. 

Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε όμως και η δραματική αύξηση στο κόστος διαβίωσης. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο τη Βρετανία, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν έχει σημασία, όμως. Με τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των πρώτων υλών να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και τον πληθωρισμό να αγγίζει το 7%, εκατομμύρια ψηφοφόροι, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τιμώρησαν τον Μπόρις Τζόνσον και το κόμμα του.

Ζητήματα καθημερινότητας έχουν μπει πλέον για τα καλά στην πολιτική ατζέντα. Το είδαμε να συμβαίνει και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η Μαρίν Λεπέν έφτασε κοντά στο να κάνει τη διαφορά, ακριβώς επειδή άφησε στην μπάντα τις γνωστές της αντιευρωπαϊκές και αντιμεταναστευτικές κορώνες και έδωσε έμφαση στην ακρίβεια και στις δυσκολίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων να τα βγάλουν πέρα. 

Η οικονομία, λέγεται συχνά, κερδίζει εκλογές. Εννοείται πως ισχύει και το αντίθετο, ότι τις χάνει. Η οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων είναι συνήθως ένα από τα πιο ισχυρά κριτήρια επιλογής. Αν πάνε καλά τα πράγματα συνήθως οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν το κυβερνών κόμμα, αν όχι το τιμωρούν και δίνουν την ευκαιρία σε κάποιο άλλο. Και πολλές φορές δεν έχει καν σημασία ποιος φταίει, δεν ευθύνεται ο Μπόρις Τζόνσον για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τις πληρώνει όμως. 

Η μετατόπιση της προεκλογικής ατζέντας θα αποδειχτεί καθοριστική στις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί όσο σημαντικά και αν είναι άλλα ζητήματα, όπως η ουκρανική κρίση ή άλλα εσωτερικά κάθε χώρας, στο τέλος της ημέρας οι ψηφοφόροι θα πάνε να ψηφίσουν έχοντας στον νου τους την τσέπη τους και την επιβίωσή τους. Ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπου η κάθε νέα μέρα προβάλλει πιο αβέβαιη από την προηγούμενη και που το κόστος ζωής ανεβαίνει διαρκώς. Η καθημερινότητα των πολιτών είναι πλέον το μεγάλο πολιτικό στοίχημα μπροστά από την κάλπη.