Στο τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη μετακίνηση της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό και εντείνονται οι πιέσεις των επηρεαζόμενων κατοίκων που προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν την εγκατάστασή του στην περιοχή τους, ενώ ταυτόχρονα με προσφυγή τους στρέφονται κατά της έκδοσης πολεοδομικής άδειας. Συγκεκριμένα, έγινε προσφυγή με αίτημα για ακύρωση της πολεοδομικής άδειας, ενώ ζητήθηκε και ενδιάμεσο διάταγμα ώστε να σταματήσουν οι όποιες εργασίες. Η υπόθεση θα εξεταστεί την Πέμπτη.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση που δόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος στις 4/3/2022, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ουσιαστικά στις 24/3/2022, εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια. Προηγήθηκε η υπογραφή της μίσθωση του κρατικού τεμαχίου στις 21/3/2022 με το ετήσιο αγοραίο μίσθωμα να είναι €24.000. Η μπάλα τώρα για την έναρξη των εργασιών βρίσκεται στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας η οποία ως αρμόδια οικοδομική αρχή εξετάζει την περιβαλλοντική άδεια στη βάση των προνοιών του περί οδών και οικοδομών κανονισμών, αλλά και τις προϋποθέσεις που έθεσε τόσο η Πολεοδομική Αρχή, όσο και η Περιβαλλοντική Αρχή πριν την έκδοση της άδειας οικοδομής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμαρτυρία έξω από Τμ. Περιβάλλοντος για ασφαλτικά στο Μιτσερό

Σημειώνεται ότι ο Έπαρχος Λευκωσίας ως αρμόδια Αρχή, σε περίπτωση που κρίνει ότι απαιτείται τροποποίηση των εγκριμένων με την πολεοδομική άδεια σχεδίων, λόγω εφαρμογής των οικοδομικών κανονισμών ή απόψεων άλλων Τμημάτων/ Υπηρεσιών για τις οποίες απαιτείται η χορήγηση νέας πολεοδομικής άδειας, να υποβληθούν στην Πολεοδομική Αρχή. Περαιτέρω, η Επαρχιακή Διοίκηση ζήτησε από τους αιτητές του έργου να καταθέσουν υδρολογική/ υδραυλική μελέτη σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναφορικά με την εκτροπή του εγγεγραμμένου αργακιού. 

Επίσης, ο αιτητής πρέπει να ετοιμάσει Σχέδιο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών της εγκατάστασης που μπορεί να προκύψουν σε όλα τα στάδια διεργασιών παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος. Το εν λόγω σχέδιο πρέπει να υποβληθεί στον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος πριν την έκδοση της Άδειας Οικοδομής. Επιπλέον, πριν την έκδοση άδειας οικοδομής πρέπει να ετοιμαστεί Διαχειριστικό Σχέδιο εργοταξίου, το οποίο να εφαρμόζεται κατά την κατασκευή του έργου. 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων

Σημειώνεται ότι χθες η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει» πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Τμήμα Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με θέμα τις αρμοδιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Επιτήρησης, της περιοχής εγκατάστασης του ασφαλτικού εργοστασίου της Prometheas Asphalt Ltd στο Μιτσερό. Προηγήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 28 Απριλίου έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και η παράδοση επιστολή προς τον αναπληρωτή Έπαρχο Λευκωσίας, Ανδρέα Χατζηπάκκο, με αίτημα τη μη έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση εργοστασίου της Prometheas Asphalt Ltd στο Μιτσερό.

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας, η Ειρήνη Σταύρου ανέφερε στον «Φ» ότι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι θεωρούν ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος ήταν καθοδηγούμενο, δεν είχε αμερόληπτη στάση, εξέτασε περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες ήταν ελλιπής και σε καμία περίπτωση με την περιβαλλοντική γνωμοδότηση δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία για χιλιάδες κατοίκους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν τον αγώνα για να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους και είναι μονόδρομος πλέον οι δυναμικές εκδηλώσεις για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή. Αίτημά τους είπε είναι τα ασφαλτικά να εγκατασταθούν μακριά από ανθρώπους και οικονομικά συμφέροντα. Διερωτήθηκε ακόμα γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνείται να ακούσει τι έχουν να πουν και οι ίδιοι. Παράλληλα, ανέφερε ότι ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι κόπτονται για την υγεία τους την ίδια ώρα το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε θετικές γνωματεύσεις για επεκτάσεις των λατομείων Μιτσερού – Κάτω Μονής, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον σε λιγότερο από 1km από τις οικιστικές περιοχές των κοινοτήτων. Σημείωσε ότι ενώ τέθηκαν όροι για άλλες οχληρές εγκαταστάσεις στην περιοχή εντούτοις ούτε τηρούνται, ούτε και εποπτεύονται με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται το δικαίωμα να ζουν σε ένα καθαρό κι υγιές περιβάλλον.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας προειδοποιεί ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα όρων και εποπτείας της μονάδας. Εγείρουν ξεκάθαρα θέμα λανθασμένης χωροθέτησης στην περιοχή και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η αίτηση για μετακίνηση του ασφαλτικού στο Μιτσερό, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν θα την κάνουν αποδεκτή. 

Δημιουργείται Επιτροπή Επιτήρησης

Η δημιουργία Επιτροπής Περιβαλλοντικής Επιτήρησης για τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις ασφαλτικών (περιοχές Μιτσερού, Καλαβασού και Κόσιη), η οποία να διοριστεί με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν σχετική εισήγησης του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Τουρισμού, απασχόλησε χθες την Περιβαλλοντική Αρχή. Η εν λόγω Επιτροπή θα απαρτίζεται από: Εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Επαρχιακή Διοίκηση), εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ, εκπρόσωπο/ους των εταιρειών που θα διαθέτουν εγκαταστάσεις ασφαλτικών στην κάθε περιοχή, εκπρόσωπους της Συντονιστικής Ομάδας Κοινοτήτων για κάθε περιοχή, εκπρόσωπο της ομάδας ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην Επιτροπή από πλευράς αρμοδίων Τμημάτων, θα συμμετέχουν το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επιπρόσθετα, θα εργοδοτηθεί άτομο το οποίο θα εργάζεται και θα στηρίζει τους στόχους της Επιτροπής. Οι απαιτούμενοι οικονομικό πόροι να προέρχονται από το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει, να εξετάζει και να προωθεί τα παράπονα των πολιτών και των κοινοτήτων της κάθε περιοχής και να συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα Τμήματα και Υπηρεσίες ώστε να διατυπώνονται προτεραιότητες και εισηγήσεις για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Επίσης, η Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα για την ενημέρωση του κοινού, τη διάχυση της πληροφόρησης και την ηλεκτρονική ενημέρωση του.

Η Επιτροπή μπορεί να διατυπώνει εισηγήσεις με στόχο την καλύτερη περιβαλλοντική παρακολούθηση της περιοχής και να τις υποβάλλει στα αρμόδια Τμήματα και Υπουργεία για περαιτέρω ενέργειες. Στόχος της Επιτροπής θα είναι μεταξύ άλλων και ο ανοικτός διάλογος με τις εμπλεκόμενες κοινότητες και τους επηρεαζόμενους φορείς.

Η Επιτροπή θα διαθέτει ιστοσελίδα ώστε το ενδιαφερόμενο κοινό να μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με την περιβαλλοντική παρακολούθηση της κάθε περιοχής και να αποστέλλει παράπονα και εισηγήσεις.

Η Επιτροπή να προγραμματίζει και υλοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και των εγκαταστάσεων. Η Επιτροπή να προωθηθεί οικολογική συνείδηση τόσο στο βιομηχανικό τομέα όσο και στις γύρω κοινότητες, προκειμένου να βελτιωθούν και, ει δυνατόν, να ενισχυθούν και εμπλουτισθούν τα οικοσυστήματα της περιοχής. Είναι σημαντικό όπως οι υφιστάμενες και μελλοντικές εγκαταστάσεις να εμπλακούν άμεσα στις σχετικές με την προώθηση της οικολογικής συνείδησης δράσεις που θα υιοθετηθούν.