Με θετικό μάτι βλέπει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την πρόταση του υπουργού Γεωργίας, όπως την ευθύνη των αγροτικών πυρκαγιών εκτός από τις δασικές, αναλάβει το Τμήμα Δασών. 

Ο αρχιπύραρχος της Υπηρεσίας Πόλυς Χατζηβασιλείου δήλωσε στον «Φ» ότι δεν είναι αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη, νοουμένου ότι και ο συντονιστικός ρόλος των περιοχών αυτών ανατεθεί στο Τμήμα Δασών. Ο ίδιος τόνισε ότι η Πυροσβεστική θα βοηθά με τις δυνάμεις της στην κατάσβεση πυρκαγιών στην ύπαιθρο όπως γίνεται τώρα με τις δασικές, ωστόσο τον συντονιστικό ρόλο θα τον έχει το Τμ. Δασών. Ο κ. Χατζηβασιλείου πρόσθεσε ότι αν εφαρμοστεί η εισήγηση αυτή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα επικεντρωθεί μόνο στις πυρκαγιές στις πόλεις, με τους υπεύθυνους των επαρχιακών σταθμών να μην αναγκάζονται να φεύγουν όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά στην ύπαιθρο όπως συμβαίνει τώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με κομμένα φτερά η πυρόσβεση αυτό το καλοκαίρι

Στο μεταξύ, στο παιχνίδι για την απόκτηση πυροσβεστικών ελικοπτέρων μπήκε και η Ιορδανία, με τις συζητήσεις να γίνονται στο ανώτατο επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά απ’ ευθείας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ώστε να παραχωρηθούν από τη γειτονική χώρα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης, στην περίπτωση που ξεσπάσουν μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο. 

Εξάλλου, σε εμπιστευτικό σημείωμα της Αστυνομίας που κατατέθηκε προχθές στη σύσκεψη στο Προεδρικό, για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα είναι έτοιμοι τέσσερις προωθημένοι σταθμοί διοίκησης σε αστυνομικούς σταθμούς ενώ ετοιμάζονται άλλοι τρεις, σε περίπτωση που ξεσπάσει κοντά στην περιοχή πυρκαγιά. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα διοίκησης και συντονισμού πυρκαγιών στους αστυνομικούς σταθμούς Καλού Χωριού Λεμεσού, Κλήρου, Αγρού και Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου. Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθούν σταθμοί διοίκησης στα Κούκλια, στο Στρουμπί και τη Λάνια. Οι σταθμοί αυτοί, σύμφωνα με το σημείωμα της Αστυνομίας, θα είναι εξοπλισμένοι με τηλεοράσεις οι οποίες θα λαμβάνουν εικόνα από κάμερες ελικοπτέρου της Αστυνομίας ή Drones, για την κατάσταση της πυρκαγιάς και θα δίνονται συντεταγμένες στον συντονιστή των πτητικών μέσων πυρόσβεσης ώστε να γίνονται στοχευμένες ρίψεις νερού κ.ά. 

Επίσης η Αστυνομία μπορεί να διαθέσει την αίθουσα κρίσεων της ώστε να γίνεται διαχείριση μιας πυρκαγιάς μέχρι να στηθεί κοντά στον χώρο εκδήλωσης, ειδικό κέντρο. Η Αστυνομία έχει και τον ρόλο εκκένωσης μιας κοινότητας αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, γι’ αυτό και σε συνεννόηση με την Πολιτική Άμυνα έχει καταρτίσει τα δικά της σχέδια.