Το δεύτερο μεγαλύτερο τίμημα που έχει καταβληθεί για αγορά αθλητικής ομάδας σηματοδότησε η πώληση της Chelsea FC, από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς που αντιμετωπίζει κυρώσεις σε επενδυτική ομάδα με επικεφαλής τον Αμερικανό Τοντ Μπόλι.

Eν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτιμά την αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου στα 3,09 δισεκατομμύρια δολάρια (με τη χτεσινή συναλλαγματική ισοτιμία της βρετανικής λίρας στα 1,236 δολάρια).

Έτσι, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία μετά τα 3,2 δισ. δολάρια που κατέβαλε ο Τζόζεφ Τσάι για να αποκτήσει την ομάδα μπάσκετ των Μπρούκλιν Νετς στο NBA το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το επικείμενο σοκ των κρυπτονομισμάτων

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο πριν το Forbes αποτιμούσε την Τσέλσι ως την έβδομη πιο ακριβή ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο, με την αξία της στα 3,2 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα τιμή πώλησης είναι 8% χαμηλότερη, δηλαδή λίγο κάτω από τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα 3,09 δισ. δολάρια που συμφώνησαν να καταβάλουν για την Τσέλσι, οι νέοι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν επίσης να προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 2,16 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνουν το στάδιο της ανδρικής ομάδα (Στάμφορντ Μπριτζ) αλλά και της γυναικείας (Kingsmeadow).

Το ποσό αυτό πιθανώς θα αυξήσει την αποτίμηση της Τσέλσι, αλλά δεν πρέπει να λογίζεται ως μέρος της “τιμής αγοράς”, καθώς η αξία μιας επιχείρησης αυξάνεται μόνο όταν πραγματοποιηθεί η επένδυση, επισημαίνει το Forbes.

Η συμφωνία για την Τσέλσι μοιάζει με εκείνη για την εξαγορά των Μιλγουόκι Μπακς το 2014, όταν ομάδα με επικεφαλής τους Γουές Έντενς και Μαρκ Λάσρι κατέβαλε 550 εκατ. δολάρια (425 εκατ. μετοχικού κεφαλαίου και 125 εκατ. χρέους) για την απόκτηση της ομάδας του ΝΒΑ.

Οι ίδιοι ανέλαβαν επίσης τη δέσμευση επένδυσης τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων για νέο γήπεδο, η οποία δεν υπολογίστηκε στην αξία της επιχείρησης. Οι Μπακς απέκτησαν το νέο τους γήπεδο και πλέον η αξία τους υπολογίζεται στα 1,9 δισ. δολάρια.

Πηγή: Forbes