Στοιχεία και χρονοδιαγράμματα που δείχνουν σημαντική μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων στην περίπτωση που προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, έδωσε χθες η αρμόδια υπουργός στη Βουλή. Η Στέφη Δράκου επικαλέστηκε στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με τα οποία το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκδικάσει 377 εφέσεις, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο συνολικά 1.591 υποθέσεις, και το νέο Εφετείο 3.149, με βάση στοιχεία που αφορούν υποθέσεις καταχωρημένες μέχρι τις 18.4.2022. Ενημερώνοντας την επιτροπή Νομικών η κ. Δράκου είπε ότι σήμερα διεκπεραιώνονται περίπου 500 πολιτικές εφέσεις τον χρόνο και αναμένεται ότι περίπου ο ίδιος αριθμός ετησίως θα είναι δυνατό να διεκπεραιώνεται από το προβλεπόμενο στα νομοσχέδια Ανώτατο Δικαστήριο. Σε ό,τι αφορά την αναθεωρητική διαδικασία, η υπουργός ανέφερε ότι σήμερα διεκπεραιώνονται από το Ανώτατο Δικαστήριο 140 περίπου υποθέσεις τον χρόνο και αναμένεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων από το προβλεπόμενο στα νομοσχέδια Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, σε περίπου δύο χρόνια. Η υπουργός σημείωσε ότι αν εκδικάζονται 500 υποθέσεις το χρόνο, σημαίνει ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της εκδίκασης θα είναι τρία χρόνια και στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο δύο χρόνια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο χρόνος εκδίκασης μιας έφεσης είναι μέχρι επτά», ανέφερε. Στο δε Εφετείο, πρόσθεσε, που θα απαρτίζεται από 16 δικαστές, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε περίπου την ίδια διάρκεια χρόνου εκδίκασης με περίπου 800 υποθέσεις τον χρόνο.

Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος απάντησε σε ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από βουλευτές του ΑΚΕΛ, περί πιθανής αντισυνταγματικότητας σε σχέση με τον διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κ. Σαββίδης επανέλαβε τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι συνταγματική βάσει του Δικαίου της Ανάγκης, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται. Όπως είπε, πολύ παρόμοιο ζήτημα τέθηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου όταν αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα της δημιουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου όπου κρίθηκε ως συνταγματική.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας όπως δήλωσε, προχώρησε σε εισηγήσεις προς το Ανώτατο Δικαστήριο, για περαιτέρω άμβλυνση του προβλήματος των καθυστερήσεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχει εισηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο τρόπους απλοποίησης της διαδικασίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, όπως και την πιθανότητα στις ποινικές υποθέσεις να αυξηθεί η δικαιοδοσία του ενός δικαστή, ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινή φυλάκισης 7 χρόνων αντί μέχρι 5 χρόνων όπως ισχύει σήμερα, κάτι που αναπόφευκτα θα περιορίσει τις υποθέσεις που αποστέλλονται για εκδίκαση στα Κακουργιοδικεία.  

Βρίσκεται επίσης σε διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε η έκδοση κάποιων ενταλμάτων, όπως εντάλματα έρευνας, να καταστεί εφέσιμη αντί να αμφισβητείται με προνομιακά εντάλματα. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, εξέφρασε την πεποίθηση όπως το συντομότερο δυνατό τα μέλη της Επιτροπής να πετύχουν αυτό τον πολύ μεγάλο στόχο της ψήφισης της μεταρρύθμισης, όχι για τα κόμματα αλλά για την κυπριακή κοινωνία.