Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν μετά και τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα οδεύει πλέον προς μία κρίση κόστους διαβίωσης.

“Είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσουμε να μιλάμε για κρίση κόστους διαβίωσης και έτσι έχουν τα πράγματα”, είπε ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Queens’ College στο Κέιμπριτζ μιλώντας στο CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 8,3% σε ετήσια, ενώ η αγορά περίμενε +0,2% και +8,1% αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαγκάρντ: Σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες ωστόσο δεν σημείωσε νέο υψηλό 40ετίας, αλλά κινήθηκε έστω και ελαφρώς πτωτικά. 

Όπως επισήμανε όμως ο κ. Ελ Εριάν, “όλοι εστιάζουν στο μέγεθος του βασικού πληθωρισμού και αυτό είναι κατανοητό, αλλά κοιτάξτε και τον δομικό στο 6,2%, και δείτε τη σύνθεση του πληθωρισμού που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί κινητήριοι παράγοντες αυτή τη στιγμή”. 

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα στη μέτρηση, αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση όταν η αγορά περίμενε αύξηση 0,4%, κάτι που δείχνει ότι η αύξηση των τιμών διαχέεται γενικότερα πλέον.

“Δεν είναι κάτι που αφορά πλέον μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόκειται για μια ευρείας βάσης πληθωριστική πορεία, στην οποία η Fed έχει μείνει πίσω σε μεγάλο βαθμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Πηγή: Capital.gr