Ένα λόγο φρέσκο, ανατρεπτικό, διαφορετικό για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας από την γυναικεία καλλιτεχνική φωνή, αναδεικνύει η κινηματογραφική παραγωγή WOMANIFESTO από την Έφη Σπύρου και την ομάδα RUNONART.

Γυναίκες δημιουργοί παρουσιάζουν το δικό τους μανιφέστο, στην κινηματογραφική παραγωγή της εικαστικού Έφης Σπύρου και της ομάδας RUNONART, αρθρώνοντας έτσι τη δική τους άποψη, για ένα λεπτό η καθεμιά, ως απάντησή τους στις προκλήσεις των καιρών. Έξω από την εμπορική χρήση των προϊόντων της επικαιρότητας και με καθαρό γνώμονα την καλλιτεχνική τους φωνή, δημιουργείται έτσι το πρώτο φιλμ-μανιφέστο από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, με τον διάλογο τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ τεχνών. 

«Τα καλλιτεχνικά μανιφέστο γεννιόντουσαν πάντα μέσα σε δύσκολες εποχές, μεγάλες κρίσεις (πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές). Ήταν και εξακολουθούν να είναι μία μορφή έκφρασης που διακηρύσσει κάτι, είναι ένα καταστατικό κείμενο που περιέχει την αντίσταση αλλά και το όραμα για κάτι νέο, καινοτόμο» λέει η Έφη Σπύρου. 

 

 

Για το WOMANIFESTO, επισημαίνει, ότι γεννιέται σε μία εποχή ζοφερή, σε ένα καζάνι που βράζει. «Το πρότζεκτ έχει στόχο όχι να σβήσει την φωτιά αυτή αλλά να την χρησιμοποιήσει για να πυροδοτήσει, να αρθρώσει έναν λόγο φρέσκο, ανατρεπτικό, διαφορετικό λόγο για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και μάλιστα από την γυναικεία καλλιτεχνική φωνή. Η απώλεια της βιοποικιλότητας των ιδεών είναι μία κρίση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και είναι ευθύνη όλων μας -πόσο μάλλον των καλλιτεχνών- να δράσουμε τώρα για αυτό. Δεν είναι τυχαίο που το παρθενικό φιλμ κινηματογραφείται σε ένα θερμοκήπιο- στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο θερμοκήπιο υπάρχει η φροντίδα και οι κατάλληλες συνθήκες για να καλλιεργηθούν, να προβάλλουν και να αναπτυχθούν νέα βλαστάρια». 

Όραμα της Έφης Σπύρου είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μωσαϊκό ιδεών από διαφορετικές φωνές γυναικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο. «Φωνές που μπορούν να συνυπάρξουν, να ανθίσουν και κυρίως να εμπνεύσουν, να μεταμορφώσουν με δύναμη τον καθέναν από εμάς ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Run for Art Run for Change, το μότο μας».

Το WOMANIFESTO ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με δεκαπέντε γυναίκες δημιουργούς, τις Άγκατα Δαρλάση, Βαρβάρα Ρούσσου, Έλενα Τοπαλίδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νεφέλη Σαρρή, Πολίνα Κρεμαστά, Παυλίνα Μάρβιν, Ράνια Μπέλλου, Τόνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Μαρία Γιαγιάννου, Χρύσα Βαλσαμάκη.

 

​Στα βήματα του πρώτου, το WOMANIFESTO II συνεχίζει την κινηματογράφηση περισσοτέρων μανιφέστων, παρουσιάζοντας 40 γυναίκες δημιουργούς που εργάζονται και εδρεύουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η κινηματογράφηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 και το αποτέλεσμα θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας ενιαίας προβολής με το WOMANIFESTO I, στην Αθήνα το 2022-23.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστων από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να μπορέσει να φτάσει τα 360 λεπτά φιλμ, με 360 καλλιτεχνικά μανιφέστα από γυναίκες δημιουργούς. 

WOMANIFESTO I – Οργάνωση RUNONART AMKE, σύλληψη – σκηνοθεσία – παραγωγή Έφη Σπύρου, εικαστικός. Κείμενα – επιμέλεια Βαρβάρα Ρούσου, κριτικός λογοτεχνίας, φιλόλογος, ΘΙΣΤΕ ΑΣΚΤ. Επιστημονικός σύμβουλος Φαίη Ζήκα, θεωρητικός της Τέχνης, αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ. Ξένια Λοιζίδου- Ambassador του WOMANIFESTO. Φωτογραφία Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους, διευθύντρια φωτογραφίας – κινηματογράφηση Ζέτα Σπυράκη. 

*Facebook: @runonart – Instagram: @run_on_art | Hashtag: #runonart – Vimeo: @RUNONART – YouTube: @RUNONART NPO – DM 

 

Φωτο: Η Έφη Σπύρου με μέλη του συνεργείου κινηματογράφισης.

[email protected]

 

Ελεύθερα, 6.2.2022.