Ο Δήμος Γεροσκήπου έχει εξασφαλίσει την έγκριση για συμμετοχή του ως πλήρες μέλος και πιστοποιημένη πόλη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Υγιείς Πόλεις», σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ». Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου στην παρουσία της συντονίστριας υγιών πόλεων του Δικτύου Ελληνικού και εκπροσώπου στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Ντέζυς Παπαθανασοπούλου παρουσίαση , η οποία ανέλυσε τα οφέλη που θα προκύψουν από την συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο των υγιών πόλεων.

Το Δίκτυο Yγειών Πόλεων της Ευρώπης υφίσταται από το 1988. Έχει 100 πιστοποιημένους Δήμους ανά πενταετία οι οποίοι εφαρμόζουν τις αρχές, τις αξίες και την μισθολόγια των υγιών πόλεων ενώ υπάρχει κι ένα δεύτερο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν 32 εθνικά δίχτυα από κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η Κύπρος έχει αποκτήσει το εθνικό δίκτυο και ήδη βρισκόμαστε στην 7η φάση όπου με την νέα πενταετία θα γίνει η επαναπιστοποίηση και επανακαθορισμός των πολιτικών και των προϋποθέσεων.

Η παρουσίαση αφορούσε στο τι σημαίνει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο υγιών πόλεων, ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα κριτήρια και ποια τα οφέλη για τους δημότες του και την ανάπτυξη της πόλης. Τα οφέλη, σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι πολίτες θα τα δουν άμεσα γιατί έχει σχέση με την αλλαγή της πολιτικής και τα έργα που θα γίνουν μέσα στην πόλη.

« Μεγάλο όφελος θα προκύψει από την διεθνή προβολή του Δήμου Γεροσκήπου που εντάσσεται πλέον σε μια πολύ μεγάλη οικογένεια των 1500 πόλεων στην Ευρώπη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και τεχνογνωσίας», ανέφεραν οι αρμόδιοι.

Η κ. Παπαθανασοπούλου από την πλευρά της ανέφερε ότι η Γεροσκήπου θα έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση δεδομένων και θα μπορεί να αποκτήσει συνεργασία με διάφορες πόλεις από όλη την Ευρώπη, να μετέχει στην υποβολή προγραμμάτων και χρηματοδότησης στην ΕΕ και να μπορεί να βρίσκει εύκολα εταίρους για να τα υποβάλει αυτά τα προγράμματα.