Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους θανάτους των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα. Ο καρδιολόγος της 9χρονης Τζωρτζίνας, της κόρης της οικογένειας που έχασε τη ζωή της τον Ιανουάριο, διέψευσε ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή που τής είχε τοποθετηθεί. «Ο απινιδωτής δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες ότι κάποιος έκανε κάτι εξωτερικά», είπε χαρακτηριστικά. Τις επόμενες ώρες αναμένεται και η ανακοίνωση της οικογένειας που θα απαντάει στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τα δημοσιεύματα – μεταξύ αυτών και το θέμα του απινιδωτή της μικρής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει την 9χρονη, υπογράμμισε ότι «Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια». : «Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα», συνέχισε και δήλωσε ότι η εξέταση στην άτυχη 9χρονη δεν έδειξε πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποιο σύνδρομο. Ωστόσο, «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή», εξήγησε.

Όσον αφορά στις φήμες περί εξωτερικής παρέμβασης στον απινιδωτή, ο k. Παπαγιάννης υπογράμμισε ότι, η συσκευή, «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί στα επεισόδια του παιδιού». Ακόμα, διευκρίνισε ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή.

Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά

«Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε», τόνισε και εξήγησε: «η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία».

Πηγή: ethnos.gr