Τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κυπριακή αγορά, παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη.

Πρόκειται για τον νόμο περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων, τον νόμο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας και για τον νόμο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, υπογράμμισε τη σημασία των νομοσχεδίων αυτών για την προώθηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Όπως είπε, «πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις, όπως οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, που θα επιβραδύνουν τη διαδικασία. «Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιβραδύνει το άνοιγμα της αγοράς», είπε, και υποστήριξε ότι στόχος είναι να ανοίξει το συντομότερο η αγορά, να αγοράζει ο καταναλωτής από τον φθηνότερο πάροχο και να υπάρχει λειτουργία πραγματικού ανταγωνισμού.

Ανέφερε ότι μέσα από αυτά τα νομοσχέδια θα ρυθμιστούν και οι προδιαγραφές ποιότητας των καυσίμων, οι έλεγχοι που χρειάζεται να θεσμοθετηθούν και τα ποσοστά. Εξήγησε ότι σήμερα έγινε η παρουσίαση των νομοσχεδίων στην Επιτροπή, ακολούθησαν τοποθετήσεις και στη συνέχεια θα κατατεθούν γραπτώς εισηγήσεις, προτού αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση.