Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να πραγματοποιείται στα παιδιά νηπιαγωγείου και προδημοτικής εκπαίδευσης rapid test μια φορά την εβδομάδα και παράλληλα να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο «test to stay». Για ψυχοφθόρα διαδικασία και ταλαιπωρία που μπορούσε να αποφευχθεί με self test, μιλούν οι γονείς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Γιάννος Ιωάννου, ανέφερε στον «Φ» ότι «ως γονείς είμαστε υπέρ του ελέγχου. Όμως, μια φορά την εβδομάδα rapid test δεν θα προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή αν ελεγχθεί ένα παιδί τη Δευτέρα, μέχρι την Παρασκευή θα πάψει να κυκλοφορεί ο ιός; Θα πάψει η διασπορά;». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «test to stay» θα κλείσει τα σχολεία, φωνάζουν οι καθηγητές

Το μέτρο των rapid test μια φορά την εβδομάδα, είπε, έχει ήδη δοκιμαστεί στη Δημοτική Εκπαίδευση και δεν απέδωσε. «Γι’ αυτό είχαν αυξηθεί τα τεστ σε δύο φορές. Πριν από 1,5 μήνα είχαμε στείλει επιστολή προς τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όπου εισηγηθήκαμε τα παιδιά να υποβάλλονται σε self test». 

Σε αυτές τις μικρές ηλικίες, υπογράμμισε, είναι δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία το τεστ σε κλιμάκια. «Τα παιδιά θα κλαίνε και θα χτυπιούνται και οι γονείς θα πρέπει να τα παρηγορούν και να παραμένουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γονείς ότι θα κάνουν self test στα παιδιά. 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, αναφέρει ότι ήταν θέση της οργάνωσης να πραγματοποιούνται έλεγχοι, ώστε να παραμένουν ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία. Επιπλέον, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Λαύρα Ηρακλέους, σημείωσε ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν τα νηπιαγωγεία ώστε να παραμένουν ανοιχτά και βιώσιμα, ωστόσο αναμένει και τη διαβούλευση που εξαγγέλθηκε.