Εφετείο ακύρωσε την ποινή των €275 πρόστιμο που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο σε 77χρονο για λαθροκυνήγι αμπελοπουλιών και την ανέβασε στα €1.600. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αρχικά του είχε επιβληθεί εξώδικο πρόστιμο €5.000.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θεώρησε την ποινή των €275 ως ανεπαρκή και άσκησε έφεση η οποία έγινε αποδεκτή από το Εφετείο, το οποίο διαπίστωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική με το κυνήγι άγριων πτηνών. Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί πέντε κατηγορίες για αδικήματα κατά παράβαση του περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου. Είχε εγκαταστήσει σε ανοιχτό χώρο ένα δίχτυ και μια ηχοπαραγωγό συσκευή με μιμητικές φωνές άγριων πτηνών σε λειτουργία. Η λειτουργία της συσκευής προσέλκυε πτηνά που παγιδεύονταν στο δίχτυ. Όταν το πρωί της 12.10.2017 ο κατηγορούμενος έφθασε στον χώρο, άρχισε να σκοτώνει τα πτηνά που βρίσκονταν παγιδευμένα στο δίχτυ. Επρόκειτο για τρία αμπελοπούλια. Επενέβησαν τότε αστυνομικοί του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Μ.Μ.Α.Δ. που ήταν κρυμμένοι εκεί. Όταν του επεστήθη η προσοχή στο νόμο, απάντησε: «Συγγνώμη, έκανα λάθος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βαρβάτα πρόστιμα και η εκδίκηση των αμπελοπουλιών

Το Εφετείο έκρινε ότι η εμπορία προστατευόμενων πτηνών, ειδικά των αμπελοπουλιών, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και εκθέτει την Κύπρο και στο εξωτερικό, σε κάθε όμως περίπτωση το κάθε αδίκημα που αντιστρατεύεται τους σκοπούς του νομοθέτη είναι σοβαρό. Επίσης το Δικαστήριο επεσήμανε ότι η κατάσταση σήμερα είναι απελπιστική αναφορικά με την ύπαρξη θηράματος και αγρίων πτηνών. Γίνονται επίπονες προσπάθειες από οργανωμένα σύνολα για τον εμπλουτισμό του θηράματος και των αγρίων πτηνών και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας τους, καμία όμως προσπάθεια δεν θα μπορέσει να επιτύχει εάν δεν παταχθεί η παρανομία στον τομέα αυτό. Και καμιά σημασία δεν θα μπορούσε να έχει ότι τα πτηνά που παγιδεύτηκαν και φονεύθηκαν ήταν στην προκειμένη περίπτωση αποδημητικά.

Το Εφετείο έκρινε τελικά ότι οι επιβληθείσες ποινές από το πρωτόδικο δικαστήριο, «να μην ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα των αδικημάτων, να μην εξυπηρετούν την παράμετρο της γενικής αποτροπής και να καταλήγουν έκδηλα ανεπαρκείς κάτω από τις περιστάσεις της υπόθεσης». Γι’ αυτό και προχώρησε στην αναθεώρησή τους προς τα πάνω, λαμβάνοντας υπόψη και το μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε από την ημέρα τέλεσης των αδικημάτων.