Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών ενόψει του προσεχούς Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

 

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως ο κ. Μπορέλ πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Κασουλίδη τη Δευτέρα, και σημείωσε πως θα πρόκειται επίσης και για μια «συνάντηση μεταξύ φίλων», καθώς γνωρίζονται εδώ και 25 χρόνια από τις θητείες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαφές ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες – Θα ζητήσει στήριξη για ΜΟΕ

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπορέλ ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2004 – 2007 και ευρωβουλευτής μέχρι το 2009, ενώ ο κ. Κασουλίδης διετέλεσε ευρωβουλευτής για δύο θητείες από το 2004 μέχρι το 2013.

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον κ. Μπορέλ μετά την ανάληψη του Υπουργείου από τον κ. Κασουλίδη.

 

Όσον αφορά το ζήτημα των πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφορικά με τις επιθετικές ενέργειές της έναντι της Ουκρανίας, ο αξιωματούχος επεσήμανε πως αν και υπάρχει συναίνεση από τους ηγέτες για το πακέτο των μέτρων (για το οποίο ενημερώθηκαν την Πέμπτη από την Κομισιόν κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), δεν προβλέπεται υιοθέτηση τους κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, εκτός και αν υπάρξει νέα επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

 

Ωστόσο, επεσήμανε, καθώς υπάρχει συναίνεση, αναμένεται πως εάν χρειαστεί η απόφαση για εφαρμογή μπορεί να ληφθεί χωρίς καθυστέρηση.

 

Σε άλλα θέματα, ο κοινοτικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά, παρέπεμψε στη σχετική δήλωση της Κομισιόν και επανέλαβε πως το θέμα της κυριαρχίας στα νησιά αυτά δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης.

 

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία και τη Λευκορωσία, η συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και η ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

 

Οι ΥΠΕΞ θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα.

 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για την κλιματική διπλωματία της ΕΕ, θέμα για το οποίο αναμένεται να εκδώσουν συμπεράσματα.

 

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και θα συζητηθούν οι αποσχιστικές κινήσεις της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

 

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν ακόμα για την κατάσταση στο Μάλι, ενώ η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με άσκηση κυβερνοασφαλείας την οποία οργανώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε συνεργασία με τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί η 26η συνάντηση υπουργών ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

ΚΥΠΕ