Ο Πούτιν δεν ξέρει τι τον περιμένει, προειδοποιεί ο Αμερικάνος πρόεδρος σε διάγγελμα του στους πολίτες της χώρας του και κατ΄επέκταση σε όλο τον δυτικό κόσμο που παρακολουθεί τις αντιδράσεις της αμερικανικής υπερδύναμης στην πρόκληση της ρωσικής.

Αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μιλούν επίσης για ήττα του Ρώσου προέδρου, εγκωμιάζουν το σθένος των Ουκρανών και του προέδρου τους που δεν το έβαλε στα πόδια αλλά ντυμένος με στρατιωτικό φανελάκι και αξύριστος προσπαθεί να εμψυχώσει το λαό του και να ευαισθητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο. Και, έχουν περάσει ήδη δέκα μέρες. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια. Στα ήδη δεκάδες εκατομμύρια των προσφύγων του πλανήτη έχουν προστεθεί και άλλα. Το πάνθεο των ηρώων εμπλουτίζεται με Ουκρανούς που κάθε άλλο παρά ήρωες ήθελαν να γίνουν. 

Κι η Δύση απαντά κατεβάζοντας τα μπουκάλια βότκα από τα καταστήματα της, κατάσχοντας γιοτ πλούσιων Ρώσων, εξαιρώντας το ρωσικό εμβόλιο από το πρόγραμμα κατά του Covid, κατεβάζοντας παραστάσεις με τη «Λίμνη των Κύκνων», κλείνοντας τις μπουτίκ με τα Chanel κι όλα τα φετίχ της δυτικής βιομηχανίας της μόδας…

Την ίδια ώρα ο Πούτιν συνεχίζει να προελαύνει διαλύοντας τη γειτονική του χώρα κι απειλώντας όλες τις υπόλοιπες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπάλληλοι του,  χωρίς ίχνος διπλωματικού τακτ (ψιλά γράμματα), απειλούν λαούς και κυβερνήσεις. Οι οποίοι λαοί μπορούν να αντικαταστήσουν τη βότκα με μαρτίνι ή και ζιβανία, αλλά τους Ρώσους τουρίστες δύσκολα μπορούν να τους αντικαταστήσουν. Και τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους ακόμα δυσκολότερα. Για αυτό και η συμμετοχή της κάθε χώρας στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τραπεζικές δοσοληψίες αιωρείται. Το μέτρο πονάει και τις δύο πλευρές, όπως εξάλλου τα πλείστα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας. 

Τι περιμένει άραγε τον Πούτιν; Τι μπορεί να τον περιμένει; Η περίφημη απομόνωση του ουδόλως μοιάζει να τον απασχολεί. Αντίθετα, μπορεί να τον διευκολύνει κιόλας. Ακόμα κι οι Ρώσοι που διαφωνούν με τις τακτικές του προέδρου τους, δεν έχουν παρά να συσπειρωθούν γύρω από το δικό τους έθνος όταν στριμώχνονται στη γωνιά αρχίζοντας να μισούν τους απέναντι. Μήπως εν τέλει η Δύση, μη έχοντας άλλους τρόπους αντίδρασης, παίζει το παιχνίδι του Πούτιν; Κορώνες όπως αυτήν του Αμερικανού προέδρου έχουν νόημα ή είναι για εσωτερική κατανάλωση;