Άμαχοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί χθες στα σημεία εξόδου της Μαριούπολης με στόχο η πόλη να εκκενωθεί, έλαβαν τελικά οδηγίες όπως επιστρέψουν πίσω στα καταφύγια, καθώς σύμφωνα με το δημαρχείο της, η Ρωσία δεν τήρησε την εκεχειρία, συνεχίζοντας κατά το χρονικό διάστημα που θα γινόταν η απομάκρυνση αμάχων, να βομβαρδίζει.

Το ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα έχει στραφεί στη Μαριούπολη, πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις. Οι δημοτικές Αρχές ανέφεραν ότι ενώ είχε συμφωνηθεί εκεχειρία για την απομάκρυνση αμάχων, αυτή δεν τηρήθηκε από ρωσικής πλευράς, καλώντας τον κόσμο να επιστρέψει στα καταφύγια και προσθέτοντας ότι συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη διασφάλιση δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου. Λίγο πριν από αυτήν την παρέμβαση των Αρχών της Μαριούπολης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00π.μ. με στόχο να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν από τις περιοχές αυτές.

Στο μεταξύ, χθες νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τέταρτη επιχείρηση εκκένωσης ομογενών πολιτών από την Ουκρανία, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Δένδια. Πρόκειται για την επιχείρηση «Νόστος 4», η οποία αφορούσε την εκκένωση και την ασφαλή μεταφορά 25 ατόμων από την Οδησσό, με κατεύθυνση τη Μολδαβία. «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση “Νόστος 4” για την εκκένωση 25 ατόμων από την Οδησσό, τα οποία συνοδευόμενα από τον Γενικό Πρόξενο Δημήτρη Δόχτση πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας. Τα ανέμενε στα σύνορα κλιμάκιο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κι ενώ η αγωνία για την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης του ουκρανικού λαού κορυφώνεται, οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται και Αμερική και Ευρώπη επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις για τερματισμό του πολέμου, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τη Δύση ως «κακοποιό», διαμηνύοντας ότι η Ρωσία είναι «πολύ μεγάλη για να απομονωθεί». Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Δύση επιδίδεται σε «ληστεία» κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει. Δεν διευκρίνισε το είδος της απάντησης, εντούτοις είπε ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με τα ρωσικά συμφέροντα. «Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη και την Αμερική ώστε αυτοί να απομονώσουν μια χώρα, και ακόμη περισσότερο μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία. Υπάρχουν πολλές περισσότερες χώρες στον κόσμο», τόνισε ο Πεσκόφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, τότε με αυτό το μέτρο θα έδιναν ένα μεγάλο τράνταγμα στις αγορές ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για «οργισμένη στάση από πλευράς Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις συνομιλίες αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία». 

Λίγο πριν την παρέμβαση Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από την Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Μηνύματα Ζελένσκι σε ουκρανικό λαό και ΗΠΑ

Νωρίτερα, από πλευράς του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του προς τον λαό της χώρας του, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους, καλώντας εκ νέου τη Δύση να εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα. Ακόμη, φάνηκε αισιόδοξος ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα. 

Σε διάγγελμά του, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε: «Καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στις πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, για τη διάσωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Να παρέχουμε φάρμακα και τρόφιμα σε όσους μένουν εκεί σε αυτά τα μέρη. «Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να φύγουν από αυτά τα μέρη θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν τώρα χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά όσοι μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν να μείνουν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει, όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μας με τη Ρωσία». 

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε την ομιλία του για να απευθυνθεί απευθείας στις ΗΠΑ, ρωτώντας «τι περισσότερο χρειάζεται» για να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Υποστήριξε ότι το 74% των Αμερικανών συμφωνεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Πολωνίας, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να γυρίσουν σύντομα πίσω: «Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους μας: Γύρνα πίσω! Γύρνα πίσω από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και όλες τις άλλες χώρες. Γύρνα πίσω γιατί δεν υπάρχει πια απειλή».

Τεράστιο κύμα προσφύγων

Αναφορικά με την ανθρωπιστική πτυχή του πολέμου, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Ουκρανία, οι οποίοι επιχειρούν να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή δεν αποκλείεται να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος Σαββατοκύριακου, έναντι των 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι χθες. Ο επικεφαλής της UNHCR, Φιλίπο Γκράντι, ανέφερε ότι «αυτή είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. 

Νέες κυρώσεις στο μικροσκόπιο της Ε.Ε.

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, το κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξακολουθεί να απασχολεί τις υπόλοιπες χώρες. Χθες, σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν μεν νέες κυρώσεις, ωστόσο δεν λήφθηκαν επί της παρούσης αποφάσεις. Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν μια σειρά από ιδέες αλλά και τρόπους διασφάλισης πως τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και των ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, Λιζ Τρας και Μέλανι Ζολί, αντίστοιχα, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Μπλίνκεν πως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ καθώς και οι υπόλοιποι εταίροι τους έχουν προχωρήσει σε μια ιστορική συνεργασία. «Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε πως τα μέτρα που λήφθηκαν θα εφαρμοστούν, να κλείσουν παραθυράκια», έτσι ώστε «να υποσκάψουν τη λειτουργία της ρωσικής πολεμικής μηχανής», όπως είπε, παραδεχόμενος ωστόσο πως δυστυχώς και ο ρωσικός λαός θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις από τις κυρώσεις, αν και η προσπάθεια ήταν να επικεντρωθεί στους ολιγάρχες. Ο στόχος σήμερα, κατά τον κ. Μπορέλ, είναι να μην ξεφύγουν οι ολιγάρχες μέσω των γνωστών τακτικών της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και να εξευρεθούν και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ερωτηθείς τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που εξετάζονται, αναφέρθηκε στην πρόταση για προσθήκη περισσότερων τραπεζών στην αποκοπή από το σύστημα SWIFT και πως γίνονται τεχνικές μελέτες για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να γίνει περισσότερη ζημιά στο καθεστώς. Κληθείς να σχολιάσει αν στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των λιμανιών της Ε.Ε. και κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μπορέλ απάντησε πως κάποιες χώρες έθεσαν αυτά τα μέτρα στο τραπέζι και πως οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί αυτών αλλά δεν υπήρξε απόφαση. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) ως προς την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του Συμβουλίου. «Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην απάντηση της Ε.Ε. και άλλων χωρών με αντίστοιχες απόψεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια», επεσήμανε την Παρασκευή η Ε.Ε.