Του Τάσου Τουμασή

Το 2021, ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τον τουρισμό. Πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις παραμένουν σε κίνδυνο, στο έλεος της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης και των κυβερνητικών πλάνων. Η πραγματικότητα λέει όμως ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού περνά γύρω από τους πυλώνες της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των ανθρώπων και της επένδυσης για ένα ανθεκτικό μέλλον. Το 2022 θα είναι η αρχή μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας, ενώ η κρίση λειτούργει ήδη ως επιταχυντής των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της παρέμβασης σε παθογένειες του τουρισμού.

Η πανδημία κατέστησε σαφή τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Ο τουρισμός αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας συζήτησης και τίθεται στο επίκεντρο των εθνικών και διεθνών σχεδίων δράσης για την ανάκαμψη. Ο τουρισμός μετατράπηκε σταδιακά στο μεγαλύτερο κλάδο του διεθνούς εμπορίου με βάση την αξία των συναλλαγών. Απέκτησε τέτοιο μέγεθος, που η πορεία του επηρεάζει σημαντικά πλέον το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά το πέρας της πανδημίας ο τουρισμός θα αναθεωρηθεί. Όλοι στον πλανήτη θα στραφούν προς τον πράσινο τουρισμό. Οι τουρίστες θα θέλουν πια να κάνουν διακοπές  μακριά από πολυσύχναστες περιοχές, να είναι κάπου απομονωμένα, όπου θα παραμένουν σταθερά επί πολλές μέρες χωρίς να απομακρύνονται από τον συγκεκριμένο τόπο. Θα πρέπει λοιπόν, για να επιβιώσουμε οικονομικά, οι πολιτικές μας για τον τουρισμό να αναθεωρηθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως θα πραγματοποιεί ένα διεθνές ταξίδι το 2050. Η αναλογία αυτή τη στιγμή είναι ένας στους επτά. Αυτό μεταφράζεται σε πέντε δισεκατομμύρια ταξιδιώτες ανά έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα θα εξαρτηθούν από τη ροή τουριστών από άλλες αγορές

CITY BREAK ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Οι city break διακοπές είναι πιθανό να αυξηθούν σε δημοτικότητα. Οι άνθρωποι ενδέχεται να ταξιδεύουν πιο μακριά, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από ότι τώρα, καθώς η τεχνολογία προχωρά, τα αεροσκάφη γίνονται γρηγορότερα.

Ο τουρισμός μπορεί να γίνει ακόμα πιο προσιτός. Δημοφιλή θα είναι τα καταλύματα και οι δομές που θα μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η τεχνολογία αναμένεται να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στον τουρισμό. Η εικονική πραγματικότητα θα επαναπροσδιορίσει αυτό που εννοούμε διακοπές.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν στους καταναλωτές απεριόριστη πληροφόρηση, κυρίως µέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τους έτσι πλήρη εικόνα τόσο του προορισμού που επιλέγουν όσο και του ποσού που διατίθενται να δαπανήσουν. Τα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα και τεχνολογικές έννοιες, που έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων και την επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών.

H εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου επηρέασε τη ζήτηση για ταξίδια. Επιπλέον, η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου στις ανεπτυγμένες χώρες, ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής.

Η ικανοποίηση των πελατών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια και πληρότητα των τουριστικών πληροφοριών και την ικανότητα των οργανισμών να παρέχουν εργαλεία προσαρμογής προτιμήσεων. Επιτρέπει στους ταξιδιώτες την πρόσβαση σε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες ελαχιστοποιώντας χρόνο και κόστος.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επικοινωνούν απευθείας με το καταναλωτικό κοινό, να δέχονται αιτήματα και να προσαρμόζουν καλύτερα τα προϊόντα -υπηρεσίες τους. Η άμεση  ανταπόκριση των επιχειρήσεων επηρεάζει θετικά την ικανοποίηση των πελατών και συμβάλλει στην καταναλωτική τους απόφαση. Οι εικονικές ταξιδιωτικές κοινότητες βοηθούν τις επιχειρήσεις στο να αναγνωρίσουν τον βαθμό ικανοποίησης των πελατών τους, να προσαρμοστούν και να βελτιωθούν

Οι νέες τάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, διαμορφώνουν καινούρια μοντέλα φιλοξενίας με την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ξενοδοχείων, των “έξυπνων” ξενοδοχείων. εμπεριέχουν καινοτόμες λειτουργίες οι οποίες κερδίζουν όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις των πελατών και βελτιώνουν την συνολική τους ταξιδιωτική εμπειρία. Τα ξενοδοχεία, εξασφαλίζουν ανώτερη ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες και κερδίζουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

ΜΕΡΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στις μέρες μας, ίσως αρκετοί πιστεύουν πως οι νέες τεχνολογίες δυσχεραίνουν την ουσιαστική επικοινωνία, αποκόπτουν την επαφή με το περιβάλλον που ζούμε, και αποξενώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι το οποίο εν μέρει είναι αποδεκτό. Παρόλα αυτά, οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και εφόσον τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και εργασίας μας και εν τέλει να προάγουμε την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι πλέον απαραίτητο για τον τουρισμό το να ενσωματώσουν τις κατάλληλες νέες τεχνολογίες ως μια ενέργεια αναγνώρισης των σύγχρονων αναγκών, βελτίωσης και κατά κύριο λόγο, ως απαραίτητη προϋπόθεση της βιώσιμη ανάπτυξης.

Από το περιοδικό «Insider» Φεβρουαρίου