Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, πραγματοποίησε σήμερα 8 Μαρτίου 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), αναφορικά με την επιστολή που απέστειλε το ΚΕΒΕ, απόρροια της οποίας ήταν η παραίτηση των Εκπροσώπων του ΚΕΒΕ από το Δ.Σ του ΟΑΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, ως ο βασικός εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, διαβεβαίωσε τον Υπουργό Υγείας, ότι από την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει το ΓεΣΥ, γιατί πιστεύει ότι ήταν και είναι μια επιτακτική ανάγκη για μια προοδευτική κοινωνία αλλά και συγχρόνως μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση.

Την ίδια ώρα, ανέπτυξε τους προβληματισμούς του για τον τρόπο διαχείρισης του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, μετά τη σειρά σοβαρών παρατυπιών και καταχρήσεων που προέκυψαν κατά την εξέταση της λειτουργίας του Γενικού Συστήματος, από την Ελεγκτική Υπηρεσία και επιβεβαιώθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία.

Θέση του ΚΕΒΕ, είναι να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταχρήσεων, με στόχο τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας και η Διευθυντική ομάδα του ΟΑΥ, να λειτουργεί με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μέσα στο γράμμα και πνεύμα του νόμου, όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή, σεβόμενοι και συνεργαζόμενοι, τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με τους άλλους θεσμούς του Κράτους.

Τονίστηκε επίσης ότι, προτεραιότητα του ΚΕΒΕ, παραμένει η παροχή προς τους πολίτες ποιοτικών υπηρεσιών, ο έλεγχος δαπανών του συστήματος, ώστε να βρίσκονται εντός του σφαιρικού προϋπολογισμού, η ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών εντοπισμού καταπολέμησης των καταχρήσεων και η απαίτηση εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων, σε συνεργασία με όλους τους παρόχους υπηρεσιών στο σύστημα. Αλαζονικές και ετσιθελικές συμπεριφορές από τη Διευθυντική ομάδα του ΟΑΥ, δε θα γίνουν αποδεκτές.

Το ΚΕΒΕ, μετά από παραίνεση του Υπουργού Υγείας, συμφώνησε να διορίσει εκ νέου Αντιπροσώπους στο Δ.Σ του ΟΑΥ, με σκοπό την περιφρούρηση του ΓεΣΥ και διασφάλιση της εύρυθμης, νόμιμης και νομότυπης λειτουργίας του.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τόνισε πως το ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική απόκτηση και στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και αναβάθμισή του συστήματος, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του.

Ο Υπουργός Υγείας ανέπτυξε σειρά ενεργειών και δράσεων που τροχοδρομούνται σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, για την πάταξη των καταχρήσεων και της φοροδιαφυγής που εντοπίζονται στο σύστημα.