Ας γίνει λοιπόν η ποιοτική εκπαίδευση το πολυτιμότερο αντίδοτο επούλωσης των πληγών του κορωνοϊού, αναφέρει ο Ειδικός Εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Χατζηθωμάς. 

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε κοινωνική, πολιτική και εκπαιδευτική αναστάτωση σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα. Οι πολίτες κλήθηκαν να πειθαρχήσουν σε αυστηρά υγειονομικά μέτρα και σε οδηγίες της Κυβέρνησης, μέσω των αρμόδιων υπουργείων. 

Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με πολύπλοκα πρωτόκολλα και πολυάριθμες εγκυκλίους. Δυσβάστακτο βάρος έπεσε στους ώμους των εκπαιδευτικών, που αφέθηκαν μόνοι να βρίσκουν λύσεις, όχι μόνο στα καθημερινά ζητήματα που δημιουργεί η πανδημία στο σχολείο, αλλά και στα αντιφατικά μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση. 

Καθώς οι κυβερνήσεις έπρεπε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού, επέβαλλαν μέτρα, όπως φυσική αποστασιοποίηση, καραντίνες και κλείσιμο των σχολείων επηρεάζοντας τις ζωές των μαθητών μας. Πέραν του τεράστιου χαμένου εκπαιδευτικού εδάφους, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το ανυπόφερτο ψυχολογικό κόστος αυτών των παιδιών από την παρατεταμένη στέρηση του σχολείου. Οι προαναφερθείσες συνέπειες λοιπόν παρουσιάζονται στα παιδιά με άγχος, φόβο, βαρεμάρα, αρνητικές σκέψεις και θυμό. 

Κομβικό ρόλο, λοιπόν, έρχεται να διαδραματίσει το σχολείο και κατ’ επέκταση η εκπαίδευση στην επούλωση των πληγών του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτροπή αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, τα παιδιά που ελέγχονται με τεστ και παρουσιάζουν αρνητική ένδειξη δεν μεταδίδουν για τις επόμενες 5-6 ώρες. Η παραδοχή αυτή οδήγησε στην εφαρμογή από την Κυβέρνηση του «Test to Stay». 

Στην ίδια ευθεία, η εφαρμογή του TTS σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των συναφών υγειονομικών μέτρων στα σχολεία (rapid test, χρήση μάσκας) ανοίγει τον δρόμο για ποιοτική εκπαίδευση, με τα εργαλεία και τις στρατηγικές προηγούμενων χρόνων. Εκπαιδευτικές επισκέψεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσειακή αγωγή και εκδρομές στη φύση πρέπει να ξαναμπούν στη σχολική μας καθημερινότητα και να τη σκεπάσουν με την ωφέλειά τους. Μαθήματα Τέχνης, Μουσικής και Φυσικής Αγωγής χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Επιτέλους, τα παιχνίδια, τα χαμόγελα και οι αγκαλιές να αντικαταστήσουν τις αποστάσεις και τους εξωφρενικούς περιορισμούς στις σχολικές αυλές. 

Εν κατακλείδι, η συνέχιση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν συμβάλλει θετικά στη διαδικασία εκπαίδευσης, αλλά ούτε βοηθά στη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών μας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας, για να καταφέρουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας γνώσεις, δεξιότητες, ψυχική ισορροπία.