Κρατική παρέμβαση για στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων, όπως συνέβη και στην περίοδο της πανδημίας, ζητούν επισήμως πλέον οι εργοδότες, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τρεις υπουργούς, η ΟΕΒ ζητά δράσεις για περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την απασχόληση, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, προτείνοντας μεταξύ άλλων επανάληψη των σχεδίων στήριξης που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Την επιστολή, με την οποία προτείνονται τέσσερα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης, υπογράφει ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου και αυτή απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί πως, ενώ η ΟΕΒ ζητά στήριξη της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις περιοχές που εξαρτώνται από τις ρωσικές αφίξεις, επιμένει την ίδια ώρα στην ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας αδειοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες. Σημειώνεται, πάντως, πως για το θέμα η υπουργός Εργασίας ανέφερε μόλις χθες στον «Φ» πως η εξέταση των αιτημάτων για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες θα λάβει υπόψη και τα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς ανάσα οι γεωργοί λόγω Ουκρανίας

Η ΟΕΒ με την επιστολή της προς τους τρεις υπουργούς ζητά τα εξής:

Σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει η ΟΕΒ, θα πρέπει να εκπονηθούν, στη βάση των πραγματικών αναγκών, νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου. Τα σχέδια, προσθέτει, θα πρέπει να διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο, προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες εξαιτίας του πολέμου και των παρενεργειών του.  Σημειώνει ακόμα πως τα σχέδια που διαμορφώθηκαν και υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας αποτελούν καλή βάση για διαμόρφωση των νέων σχεδίων στήριξης. Η ΟΕΒ τονίζει πως θεωρεί αναγκαίο να ζητηθεί από την ΕΕ η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, στα πλαίσια ή στα πρότυπα του Next Generation EU και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεδομένου ότι η κάθε χώρα – μέλος από μόνη της θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να χρηματοδοτήσει την στήριξη της οικονομίας. 

Σχέδια στήριξης της Απασχόλησης. Σύμφωνα με την ΟΕΒ, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να στηριχθεί η απασχόληση και ειδικότερα (α) στις παραδοσιακές τουριστικές περιοχές (ελεύθερη Αμμόχωστος και Πάφος στηρίζονται σε Ρώσους τουρίστες) και (β) στη Λεμεσό, όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις με συνδεόμενες δραστηριότητες με την Ουκρανία και την Ρωσία.

Παραχώρηση αδειών απασχόλησης αλλοδαπών τρίτων χωρών στον τουριστικό κλάδο. Όπως σημειώνει η ΟΕΒ, παρά την εκ βάθρων αλλαγή του σκηνικού εξαιτίας του πολέμου, σε περίπτωση που η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει πως η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για παραχώρηση αδειών απασχόλησης αλλοδαπών τρίτων χωρών, κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Παραχώρηση αδειών απασχόλησης σε Ουκρανούς πολίτες. Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει την εισήγησή της για υιοθέτηση έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Κύπρο που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή, προτείνοντας την παραχώρηση  αδειών εισόδου, παραμονής και απασχόλησης του προσωπικού τους, με τουριστική βίζα και με τη μεταγενέστερη εφαρμογή όλων των διεξοδικών ελέγχων και προϋποθέσεων για απασχόληση αλλοδαπών τρίτων χωρών. Σύμφωνα με την ΟΕΒ, θα πρέπει επίσης να παραχωρηθούν, άμεσα, άδειες απασχόλησης σε Ουκρανούς και Ρώσους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην χώρα μας.