Με στόχο να συμπληρωθούν όλα τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουν στην πλήρη εξιχνίαση του θανάτου του 3 μηνών βρέφους που απεβίωσε στις 5 Μαρτίου, λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης από βίαιο κούνημα, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τα σημαντικά ευρήματα των ιατροδικαστών έδειξαν κακοποίηση και αυτός είναι και ο λόγος που η υπόθεση έλαβε νέες διαστάσεις, με τις Αρχές να προχωρούν στη σύλληψη των γονέων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Οι δύο γονείς, 37 και 22 ετών, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Δικαστηρίου το οποίο διέταξε την κράτησή τους για περίοδο 8 ημερών. Μάλιστα, εμφανίστηκαν χωρίς να εκπροσωπούνται από δικηγόρο.

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης, τα ευρήματα της νεκροτομής του βρέφους την οποία διενήργησαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου. Η νεκροτομή διήρκησε δύο ημέρες και διαπιστώθηκε ότι το βρέφος έφερε υποσκληρίδιο αιμάτωμα εγκεφάλου, υποσκληρίδιο αιμάτωμα νωτιαίου μυελού, πρόσφατο κάταγμα δεξιάς κλείδας και πρόσφατο κάταγμα στην αριστερή πλευρά. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, η βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση που διαπιστώθηκε, δεν είναι συμβατή με το ενδεχόμενο αυτή να προκλήθηκε από ατύχημα ή πτώση. Μάλιστα, όπως επισημάνουν, πρόκειται για κακόβουλη τραυματική κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πράξη ή πράξεις που περιέχουν βίαιο κούνημα του βρέφους. Στα ευρήματα γίνεται αναφορά ότι αυτά δεν είναι συμβατά ως αποτέλεσμα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης ή άλλη ενέργειας, στην οποία ισχυρίζονται ότι προέβησαν οι γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό κράτηση για 8 μέρες οι γονείς του βρέφους – Τι κατέθεσαν

Κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών είναι το χρονικό διάστημα που προκλήθηκε στο βρέφος η βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τις ταρακουνήσεις /τραντάγματα. Επίσης, αναμένονται να γίνουν περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις στα υπόλοιπα τραύματα που εντοπίστηκαν.

Από τις καταθέσεις των γονέων προκύπτουν αντιφάσεις, με τους ανακριτές να είναι πεπεισμένοι ότι αποκρύβουν στοιχεία. Σε δηλώσεις, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι «οι γονείς έδωσαν κάποιους διαφορετικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι έρχονται σε αντίφαση με τους αρχικούς και αρνούνται ότι έχουν κτυπήσει εσκεμμένα το βρέφος».

Αρχικά, ο 37χρονος πατέρας αναφέρθηκε σε διάφορα γεγονότα που συνέβησαν πριν μεταφέρουν μαζί με τη μητέρα το βρέφος στο νοσοκομείο Λεμεσού. Είπε πως το βρέφος κοιμόταν, υπέστη σπασμούς και οι παλμοί του ήταν χαμηλοί. Σημείωσε ακόμη ότι καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, το βρέφος έχασε τις αισθήσεις του και μαζί με τη μητέρα, προσπάθησαν να το επαναφέρουν δίνοντάς του τις πρώτες βοήθειες. Σε νέα κατάθεση, μετά τον θάνατο του βρέφους, οι γονείς ανέφεραν ότι το επίμαχο βράδυ το παιδί έκλαιγε, η μητέρα του έδωσε γάλα, ωστόσο, έκανε εμετό και τότε διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Να σημειωθεί πως μετά τη σύλληψή τους οι γονείς έδωσαν εκ νέου κατάθεση, διαφοροποιώντας τους αρχικούς ισχυρισμούς τους. Η μητέρα είπε ότι μαζί με τον άντρα της κατά τη διαδρομή προς το νοσοκομείο έκαναν προσπάθειες να επαναφέρουν το βρέφος ασκώντας σωματικές πιέσεις και ταρακουνήσεις. Το ίδιο ανέφερε και ο 37χρονος ο οποίος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το βρέφος το είχε πατήσει στην πλάτη το τρίχρονο αδελφάκι του, ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε από τους ιατροδικαστές.

Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2021 είχε γίνει καταγγελία στην Αστυνομία για υπόθεση βίας στην οικογένεια και οι γονείς βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας.