Οι 356 δηλωμένοι ως ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ εκτός καταλυμάτων, που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αναφερόμενος στα γεγονότα που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» και ιδιαίτερα για το θέμα των ανηλίκων.

Σε δηλώσεις του, μετά από το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «παρά τον τεράστιο αριθμό, που έχει συναθροιστεί στο Πουρνάρα, ο οποίος είναι πολύ πέραν των δυνατοτήτων του Κέντρου, οι 356 δηλωμένοι ως ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ εκτός καταλυμάτων, που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό».

«Όλοι παραμένουν ακριβώς και διαμένουν σε συγκεκριμένα τέτοια υποστατικά», είπε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ότι «παρά ταύτα αναγνωρίζοντας τον μεγάλο αριθμό, τον οποίο υποδεχόμαστε στο Κέντρο και παρά το γεγονός ότι παρέχεται και η ενδεδειγμένη σίτιση, όπως οι σχετικές προδιαγραφές και όλα όσα πρέπει να τους παρασχεθούν, με πρωτοβουλία και οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών έχουν μετακινηθεί οι 90 από τους ανήλικους σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λάρνακα, που είναι ενοικιασμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του Κέντρου».

Επίσης, πρόσθεσε ότι με οδηγία δική του, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης για εκείνους, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διεργασίες, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή, τις επόμενες λίγες ημέρες, η ενδεχόμενη προσωρινή μετακίνησή τους, παρά το γεγονός ότι το θέμα μετακίνησης εκτός του «Πουρνάρα» δεν αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να αποφορτίσουν το Κέντρο και να δώσουν τις καλύτερες των συνθηκών.

Στο Πουρνάρα αύριο ο Πρόεδρος, μαζί με ΥΠΕΣ, Υφ. Πρόνοιας και Επιτρόπους

Στο Πουρνάρα, στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών, θα μεταβεί το πρωί της Δευτέρας, στις 9, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, την Υφυπουργό Πρόνοιας,  Αναστασία Ανθούση, την Επίτροπο Διοίκησης και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι σκοπός της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Θα ακολουθήσει, αναφέρει ο κ. Πελεκάνος, ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη για εξέταση της κατάστασης στο Πουρνάρα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Οπως σημειώνει, μετά το τέλος της, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για αύριο σύσκεψη για τις ορεινές κοινότητες.

ΚΥΠΕ