«Ποιοι ήμασταν», μια ταινία ενάντια στο ρεύμα

Η προβολή των καλύτερων ταινιών της Berninale συνεχίζεται με το ντοκιμαντέρ «Ποιοι ήμασταν» (Wer wir waren). Μια κραυγή βοήθειας για λογαριασμό του πλανήτη μας. Αυτό απηχεί ήδη ο τίτλος της ταινίας του Marc Bauders, για την οποία το ομώνυμο δοκίμιο του Roger Willemsen, που δημοσιεύθηκε μετά θάνατον το 2016, έδωσε την αφορμή. Πριν το παρόν χαθεί μια για πάντα, αυτό το ντοκιμαντέρ μας χαρίζει μια πολύτιμη στιγμή συνάντησης με κάποιους ανθρώπους εδώ και τώρα που σκέφτονται και δρουν αταλάντευτα ενάντια στο ρεύμα. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τη γη ως ένα προβληματικό, αλλά όχι ακόμη καταδικασμένο σύστημα και την ανθρωπότητα όχι μόνο ως την αιτία της καταστροφής, αλλά και ως τη λύση της κρίσης. Ο αστροναύτης Alexander Gerst και η θαλάσσια βιολόγος Sylvia Earle μάς παρέχουν εκπληκτικές εικόνες από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της βιόσφαιράς μας. Ο οικονομολόγος Dennis Snower και ο βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard συνδυάζουν τον ακτιβισμό με την επιστημονική και πνευματική οικοδόμηση του κόσμου. Η ρομποτική ηθικολόγος και φεμινίστρια Janina Loh και ο κοινωνικός επιστήμονας Felwine Sarr αναζητούν απαντήσεις σε ασυνήθιστους αλλά κρίσιμους τομείς του ανθρώπινου πολιτικού προβληματισμού. Η ταινία πήρε τη διάκριση «Besonders Wertvoll» (ιδιαίτερα αξιόλογο) της Γερμανικής Αξιολόγησης Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Wiesbaden

Λευκωσία, Πάνθεον  21/1, 10μ.μ.,  μ.μ., 24/1, 8:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Αναδρομική έκθεση της Νίτσας Χατζηγεωργίου

Στην αναδρομική έκθεση με τίτλο Όταν αγγίζονται τα μάτια μας, της Νίτσας Χατζηγεωργίου παρουσιάζεται το εύρος των ζωγραφικών έργων της και μέσω μιας διαθεματικής ανάλυσης της πρακτικής της, προσεγγίζονται θέματα που άπτονται της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και της συσχέτισης του ζωγραφικού με τον κοινωνικό χώρο. Όπως αναφέρει ο επιμελητής «Στην πρακτική της Χατζηγεωργίου παρατηρούμε την ταυτόχρονη ανάπτυξη σειρών έργων με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, που στο σύνολο δημιουργούν μια ετερόκλητη συγκέντρωση πραγμάτων. Ο  εξπρεσιονισμός, η αφαίρεση και άλλες αναφορές στην ιστορία της τέχνης γίνονται εργαλεία για τη δημιουργία μιας εικαστικής σημειωτικής που αποδίδει πρόσωπα και τοπία, υπαινικτικά ανθρωπομορφικά στοιχεία και αφαιρετικούς τόπους, χρωματικούς ρυθμούς συνυφασμένους με την εμπειρία της μουσικής και τραχιές υλικότητες που αιχμαλωτίζουν ποιότητες του φωτός».  Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας οργανώνεται από τον Δήμο Λάρνακας και με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας σε επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης Ευαγόρα Βανέζη.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, εγκαίνια 21 Ιανουαρίου 7.30μ.μ. Μέχρι 2 Απριλίου 2022

Ο «Βυσσινόκηπος στο Τραπέζι» για εφήβους

Το Θέατρο Ειδεκανού παρουσιάζει την παράσταση «Βυσσινόκηπος στο Τραπέζι», που είναι μια διασκευή για εφήβους βασισμένη στο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος».

Ο Βυσσινόκηπος περιμένει το καλοκαίρι να βγει σε πλειστηριασμό και στην επιφάνεια του τραπεζιού απλώνονται οι σκιές των ανθρώπων που τον αγάπησαν, που συνδέθηκαν μαζί του, που στάθηκαν ανήμποροι να τον σώσουν. Με τη βοήθεια καθημερινών αντικειμένων πάνω σε ένα τραπέζι, οι δύο ηθοποιοί φωτίζουν τις τελευταίες μέρες ενός ξακουστού και πανέμορφου βυσσινόκηπου, κάπου σε μια ρωσική επαρχία περίπου στο γύρισμα του εικοστού αιώνα. Χρησιμοποιώντας φανάρια, κεριά, σπίρτα, αναπτήρες, φώτα led, λαμπάκια, ρεσώ, φανούς θυέλλης και όποιες άλλες αυτοσχέδιες ή διαθέσιμες πηγές φωτός, η Ομάδα Ειδεκανού διασκευάζει για εφήβους το «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ. Κατάλληλο για θεατές από 14 ετών. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Θεοδώρου και θεατρική ομάδα Ειδεκανού. Ηθοποιοί και δραματουργική επεξεργασία: Νικολέττα Βερύκιου και Έλενα Παυλίδου.

Λευκωσία, Flea Theatre, 21, 22, 28, 29 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. και 30 Ιανουαρίου, 6.30μ.μ. 96670490, 99849598.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Λεμεσός, Ριάλτο, συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με έργα των Μότσαρτ, Ντεμπισί και Κουρτ Βάιλ, 8.30μ.μ., τηλ. 22 410181, www.cyso.org.cy

Ακύρωση παραστάσεων του Βασιλιά Ληρ

O ΘΟΚ πληροφορεί το κοινό ότι, λόγω ασθένειας συντελεστή της παραγωγής Βασιλιάς Ληρ, οι προγραμματισμένες  τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία, στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου, ακυρώνονται. Οι θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] ή να επικοινωνήσουν στο 77 77 27 17 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00) για την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου τους.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λευκωσία

ΣΠΕΛ (22 479600). Έκθεση ιστορικού παιγνιδιού, «ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ» του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. Μέχρι 30/4

Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας CVAR (22300999). Έκθεση «Till we meet again» με 12 Κύπριες εικαστικούς. Μέχρι 15/2

Korai Project Space (97871717). Ομαδική έκθεση «Me and my friends  (part 2)». Μέχρι 30/1.

Γκαίτε (22674606). Έκθεση «Frau Architekt: Ένας αιώνας και πλέον – γυναίκες στην αρχιτεκτονική». Μέχρι 5/2

Λεβέντειος Πινακοθήκη (22 668838). «Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα». Μέχρι 20/2.

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο (22 661475). «Ένδυμα Ψυχής». Μέχρι 3/4.

Λεμεσός

The Island Club (25 252010). Έκθεση του Φίλιπ Βίγκαρντ με τίτλο «The Long Tail». Μέχρι 26/2

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη (25367700). «Εικαστικές Υμνωδίες» του Μάριου Τόκα. Μέχρι 29/1 mariostokas.com.cy

Πλατανίστια, Μουσείο Χαμπή. Έκθεση χαρακτικής του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου. Μέχρι 20/2

Λάρνακα

The O Gallery (99659202). «Εσωτερικοί Διάλογοι» της Ντίνης Χριστοφόρου. Μέχρι 4/2

Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης – Αρχεία Λάρνακας (24400065). Έκθεση «The Palm-Tree Kiosk». Μέχρι 28/1

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: Nightmare Alley, Extinct. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ: Scream, The 355, Sword Art Online Progressive, The King’s Man, Moonbound, Σμύρνη μου αγαπημένη, Spiderman: No Way Home, Clifford the Big Red Dog, Sing 2, Encanto, The Black Bachelor. 

K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime, The Mall, Nicosia Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου – τηλ. 77778383, RIO Nicosia Mall, Λεμεσού – τηλ. 25871410.