Του Dan Alexander

Ο όμιλος επιχειρήσεων του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια, σχεδόν 200 εκατ. δολάρια περισσότερα από ό,τι όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις. Αντίθετα, ο ισολογισμός του Οργανισμού Τραμπ παρουσιάζει σήμερα καλύτερη εικόνα εν συγκρίσει με μερικούς μήνες πριν.

Ο λόγος; Νωρίτερα φέτος, η JPMorgan Chase συνέβαλε στη δανειοδότηση με 1,2 δισ. δολάρια ενός συγκροτήματος γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο Τραμπ κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 30%. Ως ετερόρρυθμος εταίρος, ο Τραμπ δεν φέρει προσωπική ευθύνη σε περίπτωση αθέτησης αποπληρωμής του χρέους. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική θετική επίπτωση στην οικονομική του κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το νέο δάνειο επέτρεψε στον Τραμπ και στον επιχειρηματικό του εταίρο, την εισηγμένη εταιρεία Vornado Realty Trust, να εξοφλήσουν το προηγούμενο δάνειό τους για το ακίνητο, το οποίο έληγε τον προηγούμενο μήνα, και να εξασφαλίσουν επιπλέον περίπου 616 εκατ. δολάρια μετρητά.

Με άλλα λόγια, η αναχρηματοδότηση του δανείου αύξησε μεν το χρέος που βαρύνει το ακίνητο αλλά επίσης παρείχε στους ιδιοκτήτες του πρόσθετη ρευστότητα. Εάν ο Τραμπ λάβει το 30% του ποσού αυτού, η συμφωνία θα μπορούσε να βελτιώσει τη ρευστότητά του κατά 110 εκατ. έως και περίπου 300 εκατ. δολάρια. 

Η πρόσθετη ρευστότητα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στον πρώην πλανητάρχη την επόμενη διετία. Κι αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του 2022 λήγει ένα ακόμη δάνειο του Τραμπ, αξίας 100 εκατ. δολαρίων που βαρύνει ένα καθόλα ιδιόκτητο ακίνητο του μεγιστάνα – πρόκειται για το εμπορικό ακίνητο που βρίσκεται στον ουρανοξύστη Trump Tower. 

Θεωρητικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει και αυτό το δάνειο. Η αξία του εν λόγω ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 275 εκατ. δολάρια, επομένως κάποια τράπεζα θα ήταν πρόθυμη να προσφέρει ένα νέο δάνειο ύψους 100 εκατ. δολαρίων με υποθήκευση του ακινήτου. 

Ακόμη, όμως, και αν ο πρώην πρόεδρος δεν βρει κάποιο πρόθυμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του ουρανοξύστη Trump Tower, θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο με ίδια κεφάλαια.

Το χρονοδιάγραμμα λήξης δανείων του Τραμπ

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 738 εκατ. δολαρίων την επόμενη τριετία. Θα ήταν επομένως συνετό να προετοιμάσει το έδαφος.

Στη συνέχεια, πιθανότατα θα μπορούσε και πάλι να αναπληρώσει το “μαξιλάρι” ρευστότητάς του. Δύο μήνες μετά τη λήξη του δανείου που βαρύνει τον ουρανοξύστη Trump Tower, ωριμάζει ένα ακόμη δάνειο το οποίο συνδέεται με τον ουρανοξύστη 1290 Avenue of the Americas στη Νέα Υόρκη. Όπως και στο ακίνητο του Σαν Φρανσίσκο, ο Τραμπ μετέχει ως ετερόρρυθμος εταίρος με ποσοστό 30% στο εν λόγω ακόμη, με το υπόλοιπο 70% να κατέχει και πάλι η Vornado. Εάν η Vornado αναχρηματοδοτήσει και αυτό το χρέος, ο Τραμπ θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει ρευστότητας ύψους 75 εκατ. δολαρίων.

Αυτό θα εξασφάλιζε στον πρώην πλανητάρχη ένα επιπρόσθετο “μαξιλάρι” ρευστότητας εν όψει του 2023, οπότε ωριμάζουν δύο ακόμη δάνεια συνολικού αρχικού κεφαλαίου 125 εκατ. δολαρίων που βαρύνουν το θέρετρο γκολφ Trump Doral στο Μαϊάμι. Το θέρετρο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες το τελευταίο διάστημα, επομένως θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τον Τραμπ η αναχρηματοδότηση του χρέους που το βαρύνει. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία του Τραμπ στην Ουάσιγκτον DC και στο Σικάγο, τα οποία βαρύνονται με δάνεια ύψους 215 εκατ. δολαρίων από την Deutsche Bank, τα οποία λήγουν το 2024.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη ρευστότητα μπορεί να εξασφαλίσει τώρα ο Τραμπ, τόσο πιο ασφαλής θα είναι όσο πλησιάζει το 2024 – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι εν τω μεταξύ το χρέος του μεγεθύνεται. 

Πηγή: Forbes