Την πύλη αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης έδειξε ο Ερντογάν για δέκα πρέσβεις που ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά. Αντιδρώντας σφοδρά στην έκκληση των πρεσβευτών των δέκα χωρών για να αφεθεί ελεύθερος ο Καβαλά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πηγή ΝTV/ΓΤΠ) δήλωσε ότι δεν έχουν καμία πολυτέλεια να τους φιλοξενούν στη χώρα τους.

Σε δηλώσεις του σε ομάδα δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής του μετά από την επίσκεψη του στις αφρικανικές χώρες, ο Ερντογάν, σχολιάζοντας την έκκληση των δέκα πρεσβευτών να αφεθεί ελεύθερος ο Καβαλά, δήλωσε τα εξής:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Θα απαντήσουμε αν παραβιάσετε την υφαλοκρηπίδα μας

«Κοιτάξτε, το ΕΔΑΔ πήρε απόφαση τώρα. Επιθυμούν να καταδικάσουν την Τουρκία σχετικά με αυτό το Σόρο, που ονομάζεται Καβαλά. Γιατί κάνουν αυτή τη δήλωση οι 10 Πρέσβεις; (…) Το έχω πει στον υπουργό Εξωτερικών μας, δεν έχουμε καμία πολυτέλεια να τους φιλοξενούμε στη χώρας μας. (…) Πώς τολμάτε να δίνετε τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι είσαστε; Τι έγινε; Αφήστε τον Καβαλά. Εσείς στις δικές σας χώρες αφήνετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους, τους κακοποιούς;  Ποια χώρα έχει πράξει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία; Δεν το έπραξαν και ούτε θα το πράξουν. Αυτή η είναι η απάντηση, που θα δώσουν, όταν μιλούν, ‘η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος θεσμός’. Ο δικός σας θεσμός είναι ανεξάρτητος ο δικός μας είναι εξαρτημένος; Ο δικός μας δικαστικός θεσμός δίνει τα καλύτερα παραδείγματα της ανεξαρτησίας». Κατά τις δηλώσεις του ο Ερντογάν κατηγόρησε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα με τους πρεσβευτές.