Μέχρι και το πρώτο επτάμηνο του χρόνου η πανδημία δεν έπληξε τις κυπριακές εξαγωγές, οι οποίες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας διψήφια αύξηση, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για το έργο που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο στο υπουργείο της, η αξία των εξαγωγών  τους πρώτους εφτά μήνες του 2021 καταγράφει αύξηση 17,8%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρουσιάζεται ετήσια αύξηση 8%.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το πρώτο επτάμηνο ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 750 εκατ. πέρσι, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές υπολογίζονται την ίδια περίοδο φέτος σε 665 εκατ. ευρώ, από 615 εκατ. τους πρώτους επτά μήνες του 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελέτη για μπουμ στις εξαγωγές

Το υπουργείο Ενέργειας κρίνει σημαντική την αύξηση που καταγράφεται την υπό εξέταση περίοδο σε νέες αγορές, όπως αυτές της Ιταλίας, της Αυστρίας και Γαλλίας. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από την κ. Πηλείδου, το πρώτο επτάμηνο φέτος, σε σχέση με πέρσι, οι εξαγωγές προς το Ισραήλ καταγράφουν αύξηση σε σχέση με την αξία τους κατά 46,8%, προς την Ιταλία κατά 44,9%, προς τη Γαλλία 31,1%, προς την Αυστρία 23,3% και προς την Ελλάδα που αποτελεί παραδοσιακή αγορά για κυπριακές εξαγωγές αύξηση της τάξης του 18%. 

Όσον αφορά τα προϊόντα, τα φάρμακα και οι χυμοί, που αποτελούν από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, καταγράφουν αμφότερα μείωση της τάξης του 5% περίπου σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εξαγωγές πατατών σε αξία καταγράφουν αύξηση της τάξης του 7.5% το πρώτο επτάμηνο σε σχέση με πέρσι.

Αυξημένες καταγράφονται και οι εξαγωγές τυριού, που περιλαμβάνουν και το χαλλούμι, της τάξης του 5,2%, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφουν τα Scrub metals, σε ποσοστό 98% και τα θραύσματα χαλκού που παρουσιάζουν αύξηση 166% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο πέρσι.

Βάσει στοιχείων που συγκεντρώσαμε από το υπουργείο Ενέργειας, η αύξηση στις εξαγωγές το πρώτο επτάμηνο οφείλεται τόσο στην αύξηση του όγκου εξαγωγών, όσο και στην αύξηση τιμών. Στα τυριά/χαλλούμι, πάντως, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2%, ενώ όπως αναφέρθηκε η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 5,2%, άρα συνάγεται πως η αύξηση του 7μήνου δεν οφείλεται σε αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος.

Διαγωνισμός για το χαλλούμι

Ειδικά για το χαλλούμι, το υπουργείο Ενέργειας, εξ αφορμής και της σχετικά πρόσφατης κατοχύρωσης του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προχωρεί σε δράσεις για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών του. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κ. Πηλείδου, εντός Νοεμβρίου το ΥΕΕΒ θα προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από βδομάδας, με στόχο να υπάρχουν προτάσεις προς την κατεύθυνση που θα ορίζει ο διαγωνισμός μέχρι το τέλος του μήνα. Για ενίσχυση των εξαγωγών, το ΥΕΕΒ προχωρά και σε σειρά άλλων δράσεων και μέτρων, στο πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής 2021-2023 για περαιτέρω προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών και για στήριξη εξωστρέφειας επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο υλοποιεί ήδη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για προώθηση του κυπριακού οίνου ενώ η υπουργός υπενθύμισε και το διαγωνισμό τη δημιουργία brand «Made in Cyprus» για τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, έργο που επίσης βρίσκεται στην τελική του φάση. Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των Export Help Desk και των εμπορικών κέντρων στο εξωτερικό για καλύτερη προώθηση εξαγωγών και προϊόντων και αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής φέτος υπήρξαν στο πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας Export Helpdesk (EHD) 290 αιτήσεις από 87 επιχειρήσεις με εξαγωγικό ενδιαφέρον, σε σχέση με 200 αιτήσεις από 72 επιχειρήσεις ολόκληρο το 2020.