Εκεί που το πρόβλημα του τουρισμού ήταν η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), ήλθε και η διαφημιστική νεκρανάσταση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), μέσω του διαφημιστικού σλόγκαν “Love Cyprus”. Ποια είναι η λογική επαναφοράς του συγκεκριμένου σλόγκαν από το Υφυπουργείο Τουρισμού; Όπως εύλογα διερωτάται ο ‘ΠΑΝΙΚ’, σε σχόλιο του στον Φιλελεύθερο της Κυριακής 2 Ιουλίου (σελ. 13), για την αναχρονιστική καμπάνια ‘Γιατί να αγαπούν την Κύπρο;’ (Why the hell should anyone ‘Love Cyprus’) το 2021; Δεν θέλω μέσω του άρθρου να μηδενίσω τις προσπάθειες του υφυπουργείου, αλλά να επισημάνω την απογοήτευσή μου. Μια απογοήτευση που εκφράστηκε και από τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με απαξιωτικά σχόλια. 

Το ‘Love Cyprus’ τελείωσε εδώ και καιρό, ο τουρισμός και οι ταξιδιώτες μπήκαν σε άλλους ρυθμούς και αναζητούν νέες εμπειρίες. Ειδικά η κρίση του Covid-19, άλλαξε τα δρώμενα στην τουριστική βιομηχανία. Τίποτα δεν πρέπει να προσδίδει το παρελθόν ως ανάμνηση, αλλά μέσω της πανδημίας αναζητούμε την αναγέννηση που θα επιφέρει την αλλαγή. Το να μας στοιχειώνει ακόμη η παθογένεια του ΚΟΤ, μέσα από  την επαναφορά μιας δικής του φράσης του παρελθόντος, ίσως μας επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν άλλαξε στη διοίκηση του τουρισμού. Καινοτομία σημαίνει να  οραματίζεσαι το νέο, να είσαι εκατό βήματα μπροστά και να προλαμβάνεις τις εξελίξεις. Επίσης, να μετεξελίσσεσαι και να αποπνέεις σεβασμό για το όραμα και το προτεινόμενο στρατηγικό σχέδιο αλλαγής. Οι μετά Covid-19 ταξιδιώτες, όπως διαμορφώνονται στο μέλλον, δεν ασχολούνται με το να αγαπούν έναν προορισμό, αλλά αγαπούν τον εαυτό τους και για αυτούς προέχει η ασφάλεια αλλά και η πεποίθηση ότι θα αποκτήσουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Με βάση τα πιο πάνω, το υφυπουργείο έπρεπε να ταρακουνήσει με τη νέα του καμπάνια τα λιμνάζοντα νερά της τουριστικής μας βιομηχανίας και να σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής. H οποία θα επικεντρώνεται στην ασφάλεια, αλλά και στη δυναμικότητα της τουριστικής εμπειρίας. Οι ιθύνοντες του τουρισμού καλό θα ήταν να ξεφύγουν από τα στεγανά παρωχημένων εποχών και να αφουγκραστούν τα νέα δεδομένα. Δυστυχώς, ίσως το μέλλον της Κύπρου να είναι δυσοίωνο στον τουρισμό και η αγάπη για την Κύπρο να αφορά μόνο τους ντόπιους. Με τη φρασεολογία του ‘this is Cyprus’ δεν αλλάζουμε με τίποτα το κατεστημένο,  ενώ επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι τα πισωγυρίσματα αποτελούν συχνή τακτική, η οποία είναι αντιπαραγωγική και πολλές φορές επικίνδυνη. Love Cyprus and keep it for yourselves – αυτό αξίζει να μας απαντήσουν οι ξένοι ταξιδιώτες στο λεκτικό δέλεαρ που τους πλασάρουμε.

* Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Διοίκησης Οικονομίας – Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.