Ο χορός εκατομμυρίων γύρω από τα περιβόητα και εν πολλοίς αμφιλεγόμενα rapid test έφτασε στα €27 εκατ. και αυτό υπό τους ελάχιστους υπολογισμούς. Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, το κόστος αγοράς των rapid test μετά από δώδεκα διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν προκηρυχθεί και έχουν κατακυρωθεί από τις 27 Οκτωβρίου 2020, ανέρχεται σε €9.182.590.

Ο αριθμός αυτός, όμως, δεν αποδίδει το πραγματικό μέγεθος του κόστους διότι έχει ήδη προκηρυχθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021 ανοικτός διαγωνισμός για την προμήθεια ακόμη τριών εκατομμυρίων rapid test με το κόστος να ανέρχεται σε €5.912.000 και δεν έχει ακόμη κατακυρωθεί. Επιπρόσθετα τούτων, στην έκθεση της ΕΥ καταγράφεται και το κόστος για τη διενέργεια των τεστ από τα διάφορα συνεργεία. Το συνολικό κόστος των συμβάσεων αυτών ανέρχεται σε €11.809.100. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η τιμή αυτή είναι ενδεικτική, αφού το τελικό κόστος εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των τεστ που θα διεκπεραιωθούν από τις εν λόγω μονάδες και γι’ αυτό η ΕΥ σημειώνει ότι για αυτό το σκέλος θα ετοιμάσει ξεχωριστή έκθεση. Είναι, όμως, ηλίου φαεινότερον ότι με τον ανεξέλεγκτο ρυθμό των μαζικών τεστ που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας, το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο των €11.809.100 που αναφέρεται. Η πρόσθεση του κόστους της αγοράς των τεστ, δηλαδή, €9.182.590, του κόστους των 3.000.000 τεστ του ανοικτού διαγωνισμού και το ελάχιστο εκτιμώμενο κόστος των συνεργείων, εκτοξεύει το συνολικό κόστος στα €27 εκατ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΥ στην έκθεσή της, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία της υποβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ), μέχρι την ημέρα του ελέγχου είχαν ανατεθεί εννέα συμβάσεις με διαπραγμάτευση και η μία εκ των τριών με ανοικτό διαγωνισμό, για συνολικά 3.491.000 τεστ. Περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων προαίρεσης η συνολική τους αξία ήταν €9.182.590.

Το ποσό αυτό διαμοιράστηκαν πέντε εταιρείες ως εξής: 

Scientronics Ltd €2.232.890

Velorius Ltd €2.049.200

MA Pharmaceuticals Trading Ltd €1.212.800

Prognosis Biotech €2.496.500

K.A. Pythevs Ltd  €1.191.200

Αξιοσημειωτο το γεγονός ότι δύο εταιρείες προστέθηκαν στις αναθέσεις μετά τον ντόρο που προκλήθηκε δημοσίως σε σχέση με νεοεμφανισθείσα εταιρεία.

Έκπληξη προκαλεί η αναφορά της ΕΥ, ότι «από τη μελέτη των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για τα 12 προγράμματα που διερευνήσαμε, διαπιστώσαμε ότι η ΔΑΠ του ΥΥ έχει σε ικανοποιητικό βαθμό ακολουθήσει και εφαρμόσει τις διαδικασίες, που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων για τέτοιες κατ’ εξαίρεση έκτακτες συνθήκες». Και αυτό επειδή, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι εννιά στους δώδεκα διαγωνισμούς έγιναν με ανάθεση και μόνο τρεις (ο ένας ακυρώθηκε) με ανοικτή διαδικασία.

Η προβληματική αυτή διαχείριση επηρεάζει και τις τιμές των rapid tests και αυτό σημειώνεται στην έκθεση της ΕY. Η πιο πάνω διαπίστωση «ενισχύεται και από το αποτέλεσμα του μοναδικού ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος κατακυρώθηκε από τη ΔΑΠ τον Μάρτιο του 2021, στον οποίο η τιμή κατακύρωσής του (€1,489/τεστ) ήταν κατά 24% περίπου χαμηλότερη από την πιο χαμηλή κατακυρωθείσα τιμή των εννέα διαδικασιών διαπραγμάτευσης (€1,97/τεστ), καθώς και 53% χαμηλότερη από τη μέση τιμή κατακύρωσης (€3,17/τεστ) και 50% χαμηλότερη από το μέσο κόστος ανά τεστ, βάσει των συνολικών ποσοτήτων (€2,97/τεστ), των διαδικασιών διαπραγμάτευσης», σημειώνει.

Αναφορά για την περιβόητη Velorius Ltd

Διερεύνηση στην Έκθεση έγινε και για καταγγελίες που αφορούν στη διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων στην εταιρεία VELORIUS LTD, καθώς και ισχυρισμούς για ευνοϊκή μεταχείριση της εν λόγω εταιρείας εκ μέρους του ΥΥ, το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και την καταλληλότητα των προϊόντων που είχε προσφέρει. «Όσον αφορά στη διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων, εφαρμόστηκαν από τη ΔΑΠ οι σχετικές πρόνοιες σχετικά με την αποκοπή των προβλεπόμενων ρητρών καθυστέρησης από τις πληρωμές της πρώτης σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία», αναφέρει η ΕΥ. «Διερευνήσαμε επίσης το θέμα των προβλημάτων που παρουσίασε μερίδα των τεστ, τα οποία είχε παραδώσει η εταιρεία κατά την εκτέλεση της δεύτερης σύμβασής της, για τα οποία έγιναν ενέργειες για τον έλεγχό τους από τη ΔΑΠ, σε συνεργασία με την Αρμόδια Αρχή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού του ΥΥ. Τελικά, μετά από έλεγχο και αποδοχή τους από την Αρμόδια Αρχή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και κατόπιν τροποποίησης των οδηγιών χρήσης από την κατασκευάστρια εταιρεία, τα εν λόγω τεστ έχουν χρησιμοποιηθεί», προστίθεται. 

Η ΕΥ σημειώνει ότι, με βάση τον έλεγχο που διεξήγαγε μέσω του Εφόρου Εταιρειών, δεν έχει διαπιστωθεί συμμετοχή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω εταιρείας άλλων προσώπων πέραν ενός, το οποίο είναι μοναδικός μέτοχος, διευθυντής και γραμματέας της εταιρείας. «Σημειώνουμε ότι τυχόν τεκμηριωμένες πληροφορίες/στοιχεία περί του αντιθέτου, πρέπει να υποβληθούν για να διερευνηθούν από άλλη αρμόδια προς τούτο Υπηρεσία του κράτους, η οποία έχει την εκ του Νόμου δυνατότητα να το πράξει», καταλήγει.

Τα λάθη sms για τα rapid tests

Η ΕΕ διερεύνησε και καταγγελίες από πολίτες, ότι ενώ είχαν κάνει μια φορά την υπό αναφορά εξέταση τούς είχαν σταλεί πέραν του ενός αποτελέσματος στο κινητό τους τηλέφωνο ή, ενώ δεν είχαν κάνει καθόλου εξέταση, λάμβαναν αποτελέσματα στο κινητό τους. «Όπως μας πληροφόρησε το ΥΥ, κατά τις διερευνήσεις των περιστατικών αποστολής μηνύματος χωρίς τη διενέργεια τεστ, εντοπίστηκε ότι είχε γίνει λανθασμένη καταγραφή τηλεφώνου και, ως εκ τούτου, το μήνυμα λαμβανόταν από άλλο παραλήπτη και όχι το άτομο που διενήργησε το τεστ. Επειδή η διαδικασία της καταγραφής του τηλεφώνου είναι σε έντυπο εξέτασης και, ακολούθως γίνεται μεταφορά του αριθμού σε ηλεκτρονικό αρχείο και μαζική αποστολή μηνυμάτων, υπάρχει η πιθανότητα λανθασμένης μεταφοράς των αριθμών», αναφέρει η ΕΥ. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Επιβεβαίωση «Φ» για το πάρτι εκατομμυρίων

Σε δύο ρεπορτάζ του ο «Φ», στις 1-3-2021 και 9-3-2021, είχε παρουσιάσει τον τρελό χορό εκατομμυρίων που γίνεται με την ανεξέλεγκτη διενέργεια εκατομμυρίων rapid tests. Γράφαμε τότε ότι το πάρτι είχε αγγίξει τα 16 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μας επιβεβαιώνει πλήρως, αφού μόλις κατακυρωθεί ο ανοικτός διαγωνισμός, το κόστος θα ανέλθει σε €15 εκατ. Η αναφορά σε €12 εκατ. για τα συνεργεία τα οποία διενεργούν τους ελέγχους, εκτοξεύει το κόστος στα €27 εκατ., κατά την ελάχιστη προσέγγιση, διότι το κόστος χρέωσης των συνεργείων είναι σίγουρα πολλαπλάσιο. Ο καθένας δύναται με ευκολία να αντιληφθεί σε ποιο σημείο θα βρισκόταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν η πλειονότητα των εκατομμυρίων αυτών αξιοποιείτο για την αγορά επιπρόσθετων εμβολίων, όπως έπραξαν άλλες χώρες.