Μεγάλη Εβδομάδα έλαχε να πραγματοποιείται, πάντοτε στο ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας, ίσως η πιο χαμηλών προσδοκιών διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι πενταμερής (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι,  οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία), συν Ηνωμένα Έθνη. Καθορίζεται ως άτυπη. Στον αθλητισμό, όταν τίθεται χαμηλά ο πήχης, λένε ότι αυτό γίνεται για να περάσουν όλοι από πάνω, ώστε να μην ζωντανό το άθλημα. Εύχομαι να μην ισχύει η ίδια αναλογία και στο Κυπριακό.

«O Πρόεδρος Αναστασιάδης και η δική μας πλευρά, έχουν προετοιμαστεί ορθά για να αντιμετωπίσουν την όποια εξέλιξη στην πενταμερή διάσκεψη, με την ελπίδα να ανατραπεί η απαισιόδοξη εικόνα και τα πράγματα να προχωρήσουν θετικά, με την προσδοκία της επίτευξης προόδου στο εθνικό μας ζήτημα», δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του σε διαδικτυακή συνάντηση με τις οργανώσεις και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κυπρίων Διασποράς Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας.

Ξεχώρισα αυτήν την δήλωση για την … προσεκτική της ουδετερότητα απέναντι σε αυτό που λέμε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Το «έχουν προετοιμαστεί ορθά», θαρρώ πως ενέχει μια τυπική προσέγγιση, δίχως να υποτιμώ ωστόσο και την πολιτική της σημασία. Διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλο, θα αναρωτηθεί κάποιος; Ίσως, απαντώ. Μην ψάξετε όμως το γιατί. Πείτε απλώς ότι είναι από επαγγελματικό βίτσιο!

Επιπλέον, εάν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους (που ενίοτε ισχύουν και στην πολιτική), μπορεί η έκπληξη να έρθει κι από εκεί που δεν την περιμένεις. Στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών, που άρχισαν το 2014, αέρας καλός φυσούσε στα πανιά μας, και τα στοιχήματα υπέρ της θετικής έκβασης είχαν μικρή απόδοση – που σημαίνει ότι η λύση ήταν κοντύτερα από το ναυάγιο. Τώρα, είναι αρκετά διαφορετικά. Και για να το πω κομψά, όποιος ποντάρει από τώρα ότι θα λυθεί τούτη τη φορά το Κυπριακό, θα πάρει τα λεφτά της ζωής του!

Ο υπογράφων έπαιξε κιόλας €50!

Λοιπόν, για να πάμε πίσω στις χαμηλές προσδοκίες, θυμάμαι ότι σε σύγκριση με την περίφημη συνάντηση το 2017 στο Κραν Μοντανά, τα παλιά πρόσωπα που θα είναι και στη Γενεύη, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου  και ο Αντόνιο Γκουτέρες. Καινούργια πρόσωπα, είναι ο Ερσίν Τατάρ (αντί Μουσταφά Ακιντζί), Νίκος Δένδιας (αντί Νίκου Κοτζιά), και Ντομινίκ Ράαμπ για το Ηνωμένο Βασίλειο (αντί του Άλαν Ντνάκαν, Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που ηταν στο Κραν Μοντανά και που 2 χρόνια μετά είχε αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην δική της ΑΟΖ). Θυμόσατε επίσης πως στο ελβετικό θέρετρο την ΕΕ είχε εκπροσωπήσει το 2017 η τότε Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ιταλίδα Φεντερίκα Μονγκερίνι, αξίωμα το οποίο κατέχει τώρα ο  Ισπανός Γιόζεπ Μπορέλ.

Αυτή είναι, ας πούμε, η «ανθρωπογεωγραφία» της Άτυπης Πενταμερούς Συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό, που αρχίζει την Μεγάλη Τρίτη, που ψάλλεται στις εκκλησίες μας το Τροπάριο της Κασσιανής (το «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσουσα γυνή), και ολοκληρώνεται την Μεγάλη Πέμπτη, με τα Πάθη του Χριστού!

Κι ένα υστερόγραφο- απομεινάρι της εβδομάδας (που είναι ο κανονικός τίτλος της κυριακάτικης στήλης), από το δικό μου, ολωσδιόλου αυθαίρετο σερφάρισμα της επικαιρότητας:

> «Ο αγαπημένος μου αδερφός Μάρτιν πέθανε το βράδυ της Τετάρτης. Η αδερφή μου κι εγώ είμαστε συντετριμμένοι. Εάν έχετε συγγενείς και επιστήθιους φίλους, πείτε τους σήμερα ότι τους αγαπάτε». Δεν φαντάζεστε πόσα τέτοια μηνύματα (όπως αυτό της Τζακι Λέναρτ στο twitter, διαβάζω κάθε μέρα στα social media. Και η έμφαση είναι στο «σήμερα». Διότι κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το αύριο.

Εικονογράφηση: Agnes Grochulska, σκίτσο με μελάνι, ζωγραφίζοντας με έκφραση, όχι με προσδοκία!

(*) Τροποποίησα τα απομεινάρια της εβδομάδας, που είναι αυτά που διέφυγαν της προσοχής μας, που υποτιμήθηκαν ειδησεογραφικά, που ίσως να πέρασαν απαρατήρητα, ή που αξίζει να αναδείξουμε πιο πολύ, και τα … έκανα απομεινάρια της επόμενης, προκαταβολικα!