Όλη σχεδόν η Λάρνακα γνωρίζει με κάποιο τρόπο το υποστατικό Royal Ris – Margarita, της Ρόνικας Σεραφείμ και της οικογένειας της στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Άλλοι για το φαγητό και τα εξωτικά ποτά που σερβίρει και άλλοι για τα 28 χρόνια που κρατά ο αγώνας της οικογένειας για να διατηρηθεί το υποστατικό στο πλακόστρωτο των Φοινικούδων, όπως έχουν το ίδιο δικαίωμα όλα τα υπόλοιπα και να μην το απολέσει που θα σήμαινε αυτόματα αρνητικές επιπτώσεις, ακόμα και κλείσιμο του.

Την προπερασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα, υπήρξε ακόμη ένας γύρος αντιπαράθεσης του Δήμου Λάρνακας με την οικογένεια της κας. Ρόνικας, καθώς συνεργεία του Δήμου με τη συνοδεία Αστυνομίας και χωρίς ένταλμα, όπως διεφάνη εκ των υστέρων, αποπειράθηκαν να μετακινήσουν μια ακόμη φορά, τα τραπεζάκια και τις καρέκλες του υποστατικού, από τον χώρο στις Φοινικούδες που βρίσκονταν. Η σθεναρή αντίσταση της οικογένειας και οι μικροτραυματισμοί μελών της οικογένειας άφησαν την προσπάθεια ημιτελή, αλλά το υποστατικό εξακολουθεί να δουλεύει με περίπου το μισό εξοπλισμό του, καθώς ο υπόλοιπος κατασχέθηκε από την Αστυνομία. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προχωρούν οι διαδικασίες μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

Ωστόσο, η κα. Σεραφείμ ζήτησε να μιλήσει στο «Φ», πρωτίστως για να εξηγήσει στους νυν δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο Αντρέα Βύρα, γιατί η υπόθεση της χρονολογείται από το 1993. Γιατί έχει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζεται, ότι είναι θύμα αδικίας και τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης σε συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση, αλλά και γιατί απευθύνει ξανά έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμβάλει ώστε να βρεθεί μια λογική λύση στο όλο ζήτημα. Αυτό, παρά τα όσα συνέβησαν την προπερασμένη Παρασκευή και τα οποία ήταν τουλάχιστον ατυχή. Και παραμερίζοντας το σοβαρό θέμα της ταλαιπωρίας και κακοποίησης της ίδιας, αλλά και των μελών της οικογένειας της. 

Από το 1993 κρατά η υπόθεση

Όπως υποστηρίζει η οικογένεια της κας. Ρόνικας, το 1993 ο τότε δήμαρχος στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης/ πεζοδρομοποίησης της περιοχής Φοινικούδων, παρακάλεσε την οικογένεια να αποφύγει να ζητήσει μέσω Δικαστηρίου κατοχύρωση ότι όταν θα τέλειωνε το έργο, θα δικαιούταν ξανά, τον χώρο του υποστατικού της μπροστά από αυτό. Αυτό, για να μην υπάρξει καθυστέρηση στο έργο. Όμως, σύμφωνα με την κα. Ρόνικα, ο τότε δήμαρχος επέδωσε μια επιστολή του ιδίου ότι όταν θα τέλειωνε το έργο, θα της παραχωρείτο ο χώρος ξανά μπροστά από το υποστατικό της. Όμως, πάντα σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κα. Ρόνικα, ο τότε δήμαρχος έχασε στις επόμενες δημοτικές εκλογές και ο νέος που εξελέγη, βάσει νέων ρυθμίσεων, κατέληξε στο να δοθεί περίπου ανάλογος χώρος στο υποστατικό της οικογένειας, όχι μπροστά του, αλλά παραπλεύρως βόρεια. Και ο χώρος μπροστά από το υποστατικό της δόθηκε σε άλλα υποστατικά, πάντα με αποφάσεις του δημαρχείου. Και παρ’ όλο, πρόσθεσε, που αρχικά κατατέθηκε νομική  υπόθεση εναντίον της απόφασης του δήμου, τελικά την απέσυραν, διότι «το πόστο που τους είχε παραχωρηθεί παραπλήσια είχε καταστεί δημοφιλές και έκριναν με τα δεδομένα της εποχής ότι θα ήταν ρίσκο να μετακινηθούν ξανά, μπροστά ακριβώς από το υποστατικό τους». 

Ωστόσο, πριν από περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα πάντα με την κα. Ρόνικα, ο Δήμος Λάρνακας έλαβε απόφαση χωρίς να ενημερώσει την οικογένεια, να μετακινήσει τον πλακόστρωτο χώρο του υποστατικού της οικογένειας Σεραφείμ μπροστά από το υποστατικό της και να της αφαιρέσει τον παράπλευρο χώρο που κατείχε. Τότε, η οικογένεια έφερε ένσταση. Κάτι, που στη συνέχεια προνοούσε και απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας, στο οποίο εξετάστηκε η διαφορά του δήμου με την οικογένεια Σεραφείμ. Την ίδια εποχή όμως, η οικογένεια Σεραφείμ κέρδισε στο Ανώτατο Δικαστήριο άλλη υπόθεση, που αφορούσε καταβολή αποζημιώσεων στην ίδια από πλευράς Δήμου Λάρνακας, επειδή προέβαλλε καθυστερήσεις και κωλύματα στην έκδοση των αναγκαίων αδειών του υποστατικού, μετά που οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να μετακινηθούν στον πλακόστρωτο χώρο, μπροστά ακριβώς από το υποστατικό τους. 

Ωστόσο, πάντα κατά τους ισχυρισμούς της κας. Σεραφείμ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οικογένεια παραιτήθηκε από τις αποζημιώσεις που δικαιούταν από τον δήμο με βάση την απόφαση του Ανωτάτου, με αντάλλαγμα να της παραχωρηθεί πλέον ο παραπλήσιος πλακόστρωτος χώρος στις Φοινικούδες, που μέχρι σήμερα κατέχει. 

Επί εποχής του σημερινού δημάρχου, Αντρέα Βύρα, ο δήμος αποφάσισε την πολιτική «κάθε υποστατικό να δικαιούται πλακόστρωτο χώρο βάσει προσόψεως», με αποτέλεσμα το όλο ζήτημα, να μπει στη φάση που τώρα βρίσκεται, κατέληξε η Ρόνικα Σεραφείμ, απευθύνοντας παράλληλα, έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και το δήμαρχο Αντρέα Βύρα, να λάβουν υπόψη όλη την προϊστορία του θέματος, όπως τεκμηριωμένα την ανέλυσε στο «Φ». 

Η θέση του Δήμου Λάρνακας 

Ο Δήμος Λάρνακας σε σχέση με την επιχείρηση μετακίνησης τραπεζοκαθισμάτων και άλλου εξοπλισμού από πλακόστρωτο χώρο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 7 Μαΐου, με σκοπό την ανάκτηση πλακόστρωτου χώρου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, αναφέρει τα ακόλουθα:

>> Η πολιτική του Δήμου Λάρνακας η οποία εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις σε όλη την πόλη, αφορά την παραχώρηση κοινόχρηστου πλακόστρωτου χώρου για κάθε υποστατικό εστίασης, νοουμένου ότι αυτά κατέχουν κατάστημα με την ανάλογη πρόσοψη προς το πλακόστρωτο. Επίσης, η παραχώρηση αυτή είναι ανάλογη των μέτρων της πρόσοψης του καταστήματος τους.

>> Το υπό αναφορά υποστατικό στο οποίο έγινε η επιχείρηση απομάκρυνσης του εξοπλισμού, κατέχει τον πλακόστρωτο χώρο χωρίς όμως να έχει την ανάλογη πρόσοψη. Από το 2017, με την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της Ευανθίας Πιερίδου, το κατάστημα που εφάπτεται του υπό αναφορά πλακόστρωτου χώρου, από ταξιδιωτικό γραφείο πήρε πολεοδομική άδεια για καφεστιατόριο. Βάσει της πιο πάνω πολιτικής του Δήμου Λάρνακας, δικαιωματικά ο πλακόστρωτος χώρος αναλογεί στο νέο καφεστιατόριο, πράγμα που ζητήθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες του χώρου.

Σημειώνεται ότι το κέντρο αναψυχής Royal Ris – Margarita δεν διαθέτει πρόσοψη στον πλακόστρωτο χώρο αλλά κατέχει χώρο εστίασης εντός της αυλής στο πίσω μέρος του διατηρητέου κτιρίου. 

>> Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία, για ανάκτηση του πλακόστρωτου χώρου που κατέχει το Royal Ris – Margarita, του οποίου η άδεια λειτουργίας είχε λήξει από το 2016 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε, οι ιδιοκτήτες αρνιούνταν να παραδώσουν κενό και ελεύθερο το πλακόστρωτο/ δημόσιο πεζοδρόμιο γεγονός που τους καθιστά παράνομους. 

Σημειώνεται ότι από το 2017 μέχρι και σήμερα, το εν λόγω υποστατικό λειτουργούσε στο συγκεκριμένο πλακόστρωτο χωρίς τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές (άδεια λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού, άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, άδεια χρήσης μεγαφώνων) για τον εξωτερικό πλακόστρωτο χώρο που χρησιμοποιούσε.

>> Οι δικαστικές διαδικασίες μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και του Royal Ris – Margarita ξεκίνησαν από το 1994 και συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα με πάντα να λήγουν υπέρ του Δήμου Λάρνακας καθότι αφόρα την ξεκάθαρη εφαρμογή της πολιτικής του δήμου. Επίσης, όταν το 2017, η εταιρεία Royal Ris – Margarita εξασφάλισε διάταγμα για να μην μπορεί ο Δήμος Λάρνακας να εξασκήσει τα δικαιώματα του στον πλακόστρωτο χώρο, αυτή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ του Δήμου Λάρνακας.

>> Όσο αφορά τον ανθρωπιστικό παράγοντα προς την εταιρεία Royal Ris – Margarita και με πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην βλάψει την εν λόγω εταιρεία, προτάθηκε όπως παραχωρηθεί άλλος μικρότερος χώρος στο παραλιακό μέτωπο που να οδηγεί στο εσωτερικό της αυλής που κατέχει το εν λόγω υποστατικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα. Ακόμη, προτάθηκε να τους δοθούν εναλλακτικά άλλοι προνομιούχοι χώροι ακόμη και στην νέα Δημοτική Αγορά. Οι ιδιοκτήτες απέρριπταν πάντα κατηγορηματικά όλες τις προτάσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο Δήμος Λάρνακας δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.

>> Σημειώνεται ότι από το 2017, ο Δήμος Λάρνακας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε άδεια χρήσης του εν λόγω πλακόστρωτου σε άλλη εταιρεία η οποία κατέχει το υποστατικό που εφάπτεται.

>> Ο Δήμος Λάρνακας με επιστολή του τον Ιούλιο του 2020, ζήτησε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου όπως με την παρουσία της Αστυνομίας και το προσωπικό του δήμου, μεταβούν και να ανακτήσουν την κατοχή του χώρου, μετακινώντας τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός αυτού. Στην επιστολή αυτή συμπερίλαβε όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία όπως σχετικές επιστολές μεταξύ του δήμου και της εταιρείας, απαιτήσεις, αγωγές, επιστολές από δικηγόρους, αποφάσεις Δικαστηρίου κ.ά.

>> Η Νομική Υπηρεσία αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία και αφού έλαβε υπόψιν της το περιεχόμενο των επιστολών του Δήμου Λάρνακας σε απαντητική επιστολή της προς την Αστυνομία Κύπρου ανάφερε ότι βάση του άρθρου 173Β του περί Δήμων Νόμου του 1995, Ν. 111/85, η παραχώρηση χρήσης πεζοδρομίου ή μέρους αυτού εναπόκειται στη δικαιοδοσία του Δήμου Λάρνακας.

>> Αξίζει να σημειωθεί ότι η από το 1997 μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (σχέδιο μ. Αγγέλου Δημητρίου), η εταιρία Royal Ris – Margarita γνώριζε πολύ καλά την πολιτική του Δήμου όσον αφορά την παραχώρηση πλακόστρωτου χώρου στην Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) και δεν προέβηκε σε καμία ενέργεια για εξασφάλιση καταστήματος που να διαθέτει πρόσοψη στο παραλιακό μέτωπο. Ακόμη και σήμερα που υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο, η εταιρεία δεν προέβηκε σε καμία ενέργεια για επίλυση του προβλήματος.

Ο τοπογραφικός χάρτης 

Διά του δικηγόρου της, Νίκου Δαμιανού, η οικογένεια Σεραφείμ έδειξε στον «Φ» τοπογραφικό χάρτη του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται το υποστατικό της, βάσει του οποίου δικαιούται τον πλακόστρωτο χώρο.