Απαντήσεις με κάθε λεπτομέρεια ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες, νοουμένου ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευση του να απαντήσει σε γραπτά ερωτήματα των βουλευτών. Ήδη, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (μέσω του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου) έξι ερωτήματα «εφ’ όλης της ύλης» σχετικά με τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Περδίκης ζητά απαντήσεις για τον αριθμό των ταξιδιών, τις ημερομηνίες, τον σκοπό τους, τον ιδιοκτήτη των πτητικών μέσων, τους συνοδούς του, τον αριθμό των αποσκευών κ.ά.

Παράλληλα, με ερωτήσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών ζητά ενημέρωση για τις περίπου 1.400 εκκρεμούσες αιτήσεις για πολιτογραφήσεις, ποιοι είναι οι πάροχοι πίσω από τις αιτήσεις, η χώρα προέλευσης των επενδυτών κ.ά. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Περδίκης καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πόσες φορές ταξιδέψατε στις Σεϋχέλλες και σε ποιες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας; 

2) Ποιος ήταν ο σκοπός των ταξιδιών αυτών, ποιοι σας συνόδευαν σε κάθε ταξίδι και για ποιο λόγο; 

3) Με ποιο μέσο έγιναν αυτές οι αερομεταφορές; Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου; 

4) Ποιος πλήρωσε και πόσα για τα έξοδα των ταξιδιών αυτών (σε κάθε περίπτωση) για εσάς και τους συνοδούς σας. (Να κατατεθούν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία).

5) Έχετε οποιαδήποτε σχέση με επιχείρηση ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή οργανισμό στη χώρα αυτή, εσείς ή η οικογένεια σας;

6) Να κατατεθούν στοιχεία για τον αριθμό των αποσκευών και το βάρος τους ανά ταξίδι.

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε πρόσφατα τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες, εκπρόσωποι του Προεδρικού παρόλον ότι εκλήθησαν να απαντήσουν αν ο Πρόεδρος ταξίδεψε με αεροπλάνο του Σαουδάραβα στον οποίο δόθηκαν 42 διαβατήρια (περιλαμβανομένης και της δεύτερης του συζύγου, κάτι το οποίο απαγορεύεται δεδομένου ότι ακόμη στην Κύπρο δεν επιτρέπεται η πολυγαμία) παρέπεμψαν στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι το ταξίδι ήταν ιδιωτικό. Υπέδειξαν δε, πως ο κ. Αναστασιάδης είχε στείλει επιστολή από τον περασμένο χρόνο στον τέως πρόεδρο της Βουλής, εκφράζοντας ετοιμότητα να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις υποβληθούν γραπτώς. Παράλληλα, ο «Φ» κατόπιν έρευνας στο διαδίκτυο εντόπισε ότι το αεροπλάνο με τον κωδικό που έφερε το τζετ με το οποίο ταξίδεψε ο Πρόεδρος και τα μέλη της συνοδείας του στις 3 Αυγούστου του 2015 στις Σεϋχέλλες (από το αεροδρόμιο Λάρνακας) με επιστροφή στις 13 Αυγούστου, ετύγχανε διαχείρισης από τον Σαουδάραβα που έλαβε τα 42 διαβατήρια. Ο Σαουδάραβας διαχειριζόταν το συγκεκριμένο αεροπλάνο την περίοδο 2011-2018.

Εκτόξευση αιτήσεων μέσα σε λίγες μέρες

Αναφορά στον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν για πολιτογραφήσεις έγινε και ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε, πως την περίοδο 2013 μέχρι 17 Αυγούστου 2020, παραχωρήθηκαν διαβατήρια σε 3.147 επενδυτές και σε 3.177 στα μέλη των οικογενειών τους. Όπως παρατήρησε ο κ. Νικολάτος, ο συνολικός αριθμός των πολιτογραφήσεων κυμαίνεται στις 6.300.

Υπενθυμίζεται, πως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν περίπου 586 αιτήσεις. Μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020 που ακυρώθηκε το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων οι αιτήσεις ανήλθαν στις 1.413 κάτι το οποίο δείχνει πως σε μερικές μέρες αυξήθηκαν κατά 827. Υπενθυμίζεται επίσης, πως μετά την εξαγγελία λήξης του προγράμματος αυξήθηκαν κατά πολύ και οι διαφημίσεις με σκοπό την προσέλκυση υποψηφίων Κυπρίων.

Σημειώνεται τέλος, πως με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, την περίοδο 2007-2012 είχαν πολιτογραφηθεί περίπου 150 επενδυτές.

Ζητούνται και ονόματα παρόχων

Στις επιστολές του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Περδίκης ζητά να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων και των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία για την κατ ́εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών. Επικαλείται δε πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες εκκρεμούν αιτήσεις που αφορούν 1.432 πρόσωπα. Ζητά επίσης τον αριθμό των αιτήσεων και των προσώπων που εκκρεμούν. Ένα από τα ερωτήματα αφορά την χώρα προέλευσης των προσώπων των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις, ενώ απάντηση ζητείται και ως προς το ποιοί είναι οι πάροχοι των εκκρεμουσών αιτήσεων. Ενημέρωση ζητείται και ως προς το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση και να ληφθούν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για εκκρεμούσες αιτήσεις. 

Ο κ. Περδίκης ζητά επίσης να ενημερωθεί κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο με τον τερματισμό του προγράμματος, να τερματιστεί και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αυτών.

Στην ερώτηση του, αφού αναφέρει πως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τερματίζεται το «Κυπριακό Σχέδιο Επενδύσεων» που αφορούσε την κατ ́εξαίρεση παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση κάποιων ενδιαφερομένων να προσφύγουν στο δικαστήριο κατά της κυβερνητικής απόφασης, καλεί τον υπουργό να απαντήσει, «εάν έχει υπόψη του κατά πόσο έχουν καταχωρηθεί προσφυγές από ξένους επενδυτές κατά της απόφασης για τερματισμό του Κυπριακού Σχεδίου Επενδύσεων.