Ακόμα πιο ισχυρή η Logicom στην Ελληνική

Αυξάνει την τοποθέτησή της στην Ελληνική Τράπεζα η εταιρεία Logicom Services Ltd. Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στις 23 Δεκεμβρίου η Logicom Services Ltd προχώρησε σε επιπλέον αγορά 3.125.000 μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην Ελληνική σε πέραν του 2%. Αν αναλογιστεί κανείς πως η Logicom είναι μεγαλόμετοχος και στη Δήμητρα Επενδυτική, που ελέγχει το 21,4% της Ελληνικής, τότε το ποσοστό της αυξάνεται πλέον στο 23,4%, κάτι το οποίο της επιτρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροής της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων του Ομίλου. Πάντως, η πρόσφατη εξαγορά μετοχών κόστισε στην εταιρεία το ποσό των €2,3 εκατ.

Η αγελάδα της ΟΕΒ και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η ΟΕΒ ουδέποτε απέσυρε την πρόταση της για έκτακτη εισφορά μέσω των μισθών των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, τόνισε στη μεσημβρινή εκπομπή του ραδιοσταθμού Active ο πιο φανατικός αναγνώστης της στήλης, γενικός διευθυντής της ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η ΟΕΒ θα επαναφέρει αυτό το θέμα όταν το κρίνει σκόπιμο, σημειώνοντας πως πρέπει να προκύψουν κρατικά έσοδα από μια οριζόντια συνεισφορά όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω των €1500.

Όπως εξήγησε, για να συνεχίσει η αγελάδα της ΟΕΒ να παράγει θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι, καθώς μια ενδεχόμενη ανάληψη του βάρους και αυτής της κρίσης αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε οξύτατη κοινωνική σύγκρουση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε πως θα αναλάβουν πρωτοβουλία για το θέμα εντός του 2021, σε χρόνο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Πληροφορίες, πάντως, που φέρουν τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου να ζητά από τον Μιχάλη Αντωνίου να του φυλάξει από την αγελάδα του κράτους 5 βοδινά φιλέτα μπον φιλέ καθαρισμένα από τις ίνες, για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται.

Ποιους καίει το πόρισμα Καλογήρου

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τρίτη η έκθεση που ετοίμασε η τριμελής Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών υπό την Δήμητρα Καλογήρου, προέδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής είναι τα ακόλουθα:

– Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να επέμενε στη σχολαστική συμπλήρωση όλων των πεδίων των αιτήσεων πολιτογράφησης. Η τριμελής επιτροπή θεωρεί ότι χρήζει αναθεώρησης το σχετικό έντυπο.

– Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν είχε γίνει εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών.

– Δεν είχε γίνει επίσης επαρκής έλεγχος για τη γνησιότητα των συστατικών επιστολών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις, είτε με ελλιπή βιογραφικά είτε με ψευδή στοιχεία, εν γνώσει μάλιστα συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.

– Υπήρχαν περιπτώσεις καταβολής πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων.

– Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις ελλιπών στοιχείων σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ, για τα οποία υπάρχει σύσταση όπως διερευνηθούν από το Τμήμα Φορολογίας.

– Γίνεται επίσης αναφορά για αίτηση, η οποία αρχικά είχε απορριφθεί, εντούτοις στη συνέχεια εγκρίθηκε, έπειτα από παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

– Υπήρχε επίσης περίπτωση όπου τράπεζα δεν φαίνεται να εφάρμοσε κατάλληλες διαδικασίες εξέτασης των συναλλαγών και παρακολουθήσεις των λογαριασμών, ώστε να διαπιστώσουν την πηγή και την προέλευση των χρημάτων.

– Υπήρξε περίπτωση όπου επενδυτής κατέβαλε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ με την πιστωτική του κάρτα. Το περίεργο είναι ότι είχαν γίνει 25 συναλλαγές σε διάστημα 30 λεπτών και συνέβη στις 16 Αυγούστου του 2016.

Δικηγορικά, λογιστικά και τράπεζες

Στο πόρισμα Καλογήρου γίνεται αναφορά σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία, το όνομα των οποίων καλύπτεται με μαύρο χρώμα, για τα οποία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να ελέγξει κατά πόσο άσκησαν δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών, όταν συνήψαν σχέσεις με τους επενδυτές.

Αντίστοιχο έλεγχο καλείται να πραγματοποιήσει ο ΣΕΛΚ για τρία λογιστικά/ελεγκτικά γραφεία, των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύπτονται.

Δύο υποθέσεις για τις οποίες ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, προωθήθηκαν για διερεύνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πέντε υποθέσεις που αφορούν τραπεζικά ιδρύματα / PSP θα πρέπει να ελέγξει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ασκήθηκαν δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών και προέλευσης των κεφαλαίων, όταν διενέργησαν συναλλαγές σε σχέση με την επένδυση των επενδυτών ή/και για τα κεφάλαια που κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο.

Αξίζει πάντως να τονίσουμε πως η Επιτροπή έλεγξε μόνο το 0,5% από το σύνολο των περίπου 2.500 φακέλων πολιτογραφήσεων επενδυτών, οπόταν το πρόβλημα όταν ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι θεωρείται δεδομένο πως θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Να αναφέρουμε επίσης πως τα ονόματα όλων όσοι έχουν καλυφθεί με μαύρο χρώμα στην έρευνα θα δοθούν υπό όρους στη δημοσιότητα όταν ολοκληρωθούν οι ποινικές έρευνες. Οι όροι σχετίζονται με το κατά πόσον δεν παραβιάζεται η νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πως θα σχολίαζαν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας οι πολιτικοί αρχηγοί

Λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα και σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα, απαγορεύτηκε με ισχύ από τις 29 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, η παρουσία σε οικίες ατόμων πέραν των μόνιμα σε αυτή διαμενόντων.

Παράλληλα, για σκοπούς αποσυμφόρησης και περιορισμού της πιθανότητας μετάδοσης του ιού σε εργασιακούς χώρους, από τις 30 Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας εργάζονται με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας στα γραφεία, για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το προσωπικό που θα αποδεσμευτεί θα παραμείνει στην οικία του προκειμένου να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

Η στήλη, πάντως, για ακόμη μία εβδομάδα θα προσπαθήσει να μπει στον εγκέφαλο γνωστών προσωπικοτήτων της πολιτικής, πολιτειακής και αθλητικής ζωής του τόπου και σας αποκαλύπτει αυτά που ήθελαν να πουν και δεν είπαν για τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά:

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας: Έλαβα τα μέτρα διότι μου ζήτησε συνάντηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος και δεν ήθελα να τον δω.

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος ΔΗΣΥ: Αν συνεχίσουμε έτσι θα επικοινωνούμε με τους ψηφοφόρους μας με τηλεπάθεια.

Άντρος Κυπριανού, γ.γ. ΑΚΕΛ: Αν γίνονταν φέτος εκλογές αυτή η κυβέρνηση θα έχανε και από τον Σταύρο Μαλά.

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ: Δεν με κόφτουν τα μέτρα, ρε Σωκράτη. Θέλω να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στον γενικό ελεγκτή.

Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος ΕΔΕΚ: Εύχομαι σύντομα αυτά τα μέτρα να ισχύουν μόνο για τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος Αλληλεγγύης: Μιλλοσφοντζιήσματα, ρε Σωκράτη. Τα έκλεισαν όλα και αντί να μειωθούν τα κρούσματα, τα αύξησαν.

Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών: Αν θέλεις και εσύ να διοριστώ πρέσβης στο Λονδίνο μην με βάλεις να κατηγορώ την κυβέρνηση, ρε Σωκράτη.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων: Μέτρα για την οικοπεδοποίηση της λίμνης του Μαγκλή πότε θα πάρουν;

Χρίστος Χρίστου, πρόεδρος ΕΛΑΜ: Για τα κρούσματα ευθύνονται αποκλειστικά οι αλλοδαποί και όλοι όσοι τους στηρίζουν.

Άννα Θεολόγου, πρόεδρος Ανεξάρτητων: Όσο δεν μου πειράζουν τους κυνηγούς που με στηρίζουν δεν έχω πρόβλημα.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β: Αν συνεχιστούν τα μέτρα θα εγκαινιάσω σήμερα το e-pangari για διαδικτυακές εισφορές.

Μιχάλης Αντωνίου, γενικός διευθυντής της ΟΕΒ: Κανονική εργασία δεν μπορούν να κάνουν και ανακοίνωσαν και τηλεργασία στο δημόσιο, ρε Σωκράτη μου.

Πρόδρομος Πετρίδης, πρόεδρος ΑΠΟΕΛ: Έπιασα σου 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ρε Σωκράτη, και επειδή έχασα ένα, ακόμα φακκάς μου το; Πνάσε ρε, κάθε εβδομάδα με βάζεις στη στήλη σου.

 

[email protected]