Τη μεγαλύτερη ψηφιακή καμπάνια που έχει γίνει ποτέ για την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, θα υλοποιήσει φέτος το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον σκοπό της καμπάνιας βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παραγωγής νέου δημιουργικού υλικού για αλλαγή της τουριστικής εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, που συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο και άλλες παραγωγές. Πρόσθεσε ότι «είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνει και μια καμπάνια σε τοπικό επίπεδο, καμπάνια ευσυνειδησίας των μόνιμα διαμένοντων στην Κύπρο για να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού και για να δείξουμε ευσυνειδησία σε θέματα όπως η καθαριότητα». Φαντάζομαι ο κ. Περδίος έχει κατά νου τα τραγελαφικά που ζούμε τους τελευταίους μήνες, τόσο με το ξύλινο σπίτι στη Διερώνα, όσο και με τα Τεισιά της Μαδαρής. Πάντως, θεωρείται πέρα από δεδομένο πως τα πράγματα για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολα και για το 2021 και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλα 3-4 χρόνια.

 

Νέα καταγγελία για Al Jazeera

Στην αποκάλυψη ότι ένας εκ των πρωταγωνιστών στο περιβόητο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για τη διαδικασία πολιτογραφήσεων στην Κύπρο προχώρησε σε καταγγελία για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, προέβη μιλώντας στην εκπομπή Insider στον Active και στους Σωκράτη Ιωακείμ και Μάριο Ρούσσο η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου.

Η κα Λοϊζίδου για ευνόητο λόγο δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του προσώπου που προέβη στην καταγγελία, αρκέστηκε ωστόσο να πει ότι σύντομα αυτό θα δημοσιοποιηθεί, καθώς θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμά της για τη συγκεκριμένη καταγγελία. Δεν θέλησε, πάντως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε, να δώσει το στίγμα του περιεχομένου της απόφασης που θα εκδώσει. Πάντως, με βάση τις πληροφορίες μας, το άτομο που υπέβαλε την καταγγελία δεν είναι ο κ. Πιττάτζιης.

Για τη λίστα Γιωρκάτζη, η Ειρήνη Λοϊζίδου ανέφερε πως επιβάλλονται προσεκτικοί χειρισμοί στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, κάτι το οποίο διαμήνυσε και στον νέο πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας πως δεν έχει διαφοροποιηθεί η θέση που εξέφρασε από το καλοκαίρι για το θέμα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρόστιμα και τις καταγγελίες που δέχεται σε καθημερινή βάση το γραφείο της, σημειώνοντας πως επιβάλλεται η περαιτέρω στελέχωση του ώστε να διεκπεραιώνει τον όγκο εργασιών που έχει.

 

Έργα €1,8 δισ. μέσω διαρθρωτικών

Τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σύμφωνα με τον οποίο αυτός αφορά €968 εκατ. για έργα ύψους €1,8 δισ., περιλαμβανομένης και της εθνικής εισφοράς. Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό που έχει κατανεμηθεί στην Κύπρο για την επόμενη προγραμματική περίοδο και είπε ότι είναι, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν, κατά 30% αυξημένο από την προηγούμενη, σημειώνοντας παράλληλα ότι την περασμένη επταετία η Κύπρος κατάφερε να έχει απορροφητικότητα 100% και η προσπάθεια θα είναι αυτό να επαναληφθεί. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα κύρια κονδύλια έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τη σμίκρυνση των κοινωνικών διαφορών «γι αυτό και έχει αρκετή στόχευση που αφορά την έξυπνη επιχειρηματικότητα, την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Η κατανομή των €968 εκατ. ανά Ταμείο είναι €467 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, €222 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, €178 εκατ. από το Ταμείο Συνοχής και €101 εκατ. από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

 

Έρχεται το Χόλιγουντ;

Στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως τόπου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι κυπριακές αρχές προσφέρουν «επιθετικά» κίνητρα για τους παραγωγούς, όπως επιστροφή μετρητών έως και στο 35% των εξόδων εταιρειών παραγωγής, αλλά επιπλέον ένα όμορφο σκηνικό, με ηλιοφάνεια 320 ημέρες το χρόνο. Φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του σκηνοθέτη Δημήτρη Λογοθέτη, που βρίσκεται πίσω από την ταινία Jiu Jitsu, με τον Νίκολας Κέιτζ, η οποία, όπως επισημαίνεται, έγινε η πρώτη παραγωγή του Χόλιγουντ που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κύπρο, μετά από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Πληροφορίες, πάντως, που φέρουν τον γενικό ελεγκτή να διαμηνύει στην Daily Telegraph πως για όλους όσοι θέλουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Κύπρο δεν θα παραχωρείται κυπριακή υπηκοότητα, για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται.

 

Οι διάδοχοι του Μιχαλάκη Λεπτού

Με έκτακτες συνεδρίες, τις θέσεις στις δύο εταιρείες που ήταν πρόεδρος ο πρόσφατα αποβιώσαντας επιχειρηματίας Μιχαλάκης Λεπτός κάλυψαν οι δύο του υιοί, Γιώργος και Παντελής Λεπτός.

Συγκεκριμένα, μετά και από έκτακτη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας LEPTOS CALYPSO HOTELS PUBLIC LTD αποφασίστηκε ομόφωνα ο διορισμός του  Παντελή Λεπτού ως Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας στη θέση του αποβιώσαντος Μιχαλάκη Λεπτού και του Γιώργου Λεπτού ως αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου.

Επίσης, κάτι ανάλογο έγινε την ίδια μέρα και στην άλλη εταιρεία του ομίλου στην PANDORA INVESTMENTS PUBLIC LTD, καθώς σε έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα ο διορισμός του Γιώργου Λεπτού ως Διευθύνοντα Σύμβουλου της εταιρείας στη θέση του αποβιώσαντος Μιχαλάκη Λεπτού. Επίσης, ο κ. Παντελής Λεπτός διορίστηκε ομόφωνα σύμβουλος και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Ως στήλη, πάντως, είμαστε πεπεισμένοι πως τόσο ο Γιώργος, όσο και ο Παντελής Λεπτός θα συνεχίσουν με επιτυχία το έργο του πατέρα τους. 

[email protected]