Πολλές συνοικίες της Μανίλα βρίσκονταν σήμερα κάτω από το νερό μετά το πέρασμα του τυφώνα Βάμκο, του τρίτου που πλήττει τις Φιλιππίνες σε ισάριθμες εβδομάδες, μια καταιγίδα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου στο αρχιπέλαγος.

Συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 155 χιλιομέτρων την ώρα όταν έφτασε στο νησί Λουζόν χθες Τετάρτη το βράδυ, ο τυφώνας έφυγε σήμερα από το αρχιπέλαγος και κατευθύνεται προς τα δυτικά και τη θάλασσα της Ανατολικής Νότιας Κίνα.

Οι αρχές των Φιλιππίνων προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και μεγάλων κυμάτων στις παράκτιες περιοχές.

Με 12 εκατομμύρια κατοίκους, η Μανίλα είχε σχεδόν παραλύσει σε κάποιες συνοικίες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε αρκετές παράκτιες περιοχές.

“Πολλές περιοχές βρίσκονται κάτω από το νερό. Έχουν γίνει πολλές κλήσεις για βοήθεια”, δήλωσε ο 53χρονος Ριζάλ Ρουέλ Σάντος, ένας συνταξιούχος υπάλληλος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πλημμύρες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων θυμίζουν τον τυφώνα Κετσάνα, γνωστού στη χώρα ως τροπική καταιγίδα Οντόι, από τον οποίο σκοτώθηκαν το 2009 εκατοντάδες άνθρωποι.

Αξιωματούχοι της πολιτικής προστασίας επεσήμαναν ότι οι βροχές που προκάλεσε ο Βάλκο “πλησίαζαν σε όγκο” σε αυτές του Οντόι και εκτίμησαν ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλες πλημμύρες.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη αγνοούνται στην επαρχία Καμαρίνες Νόρτε, όπως ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι αρχές.

Ο Βάμκο είναι ο 21ος τυφώνας που πλήττει φέτος τις Φιλιππίνες, με τη χώρα να μην έχει ακόμη συνέλθει από το πέρασμα του τυφώνα Γκόνι, του ισχυρότερου μέχρι στιγμής φέτος, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 25 ανθρώπων και την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών στις αρχές του μήνα.

Ο Βάμκο κατευθύνεται τώρα προς το Βιετνάμ, όπου τον τελευταίο μήνα πλημμύρες και κατολισθήσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 160 ανθρώπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας και έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες αγνοούμενους και 390.000 κατεστραμμένα σπίτια.

Πηγή: philenews/KΥΠΕ