Με τις εκκρεμότητες να είναι ακόμα αρκετές και τη διαδικασία εγγραφής και υπογραφής συμβολαίων από οδοντίατρους, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας να βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρεί σήμερα στην υλοποίηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος εντάσσοντας στο Γενικό Σύστημα Υγείας, νέες υπηρεσίες φροντίδας υγείας. 

Ακόμα και χθες το απόγευμα, στον ΟΑΥ πραγματοποιούνταν συναντήσεις με φορείς που εκπροσωπούν διάφορες επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να αρχίσει όσο το δυνατό πιο ομαλά γίνεται η νέα φάση του ΓεΣΥ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αλλάζουν και να αναθεωρούνται τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή με συνεπακόλουθο να καθυστερήσει και η ενημέρωση του κοινού. 

Οι εκκρεμότητες εξάλλου που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, συνεπάγεται αναπόφευκτα και καθυστέρηση στην εγγραφή των επαγγελματιών υγείας στο Σύστημα και κατ΄επέκταση στην υπογραφή συμβολαίων με τον ΟΑΥ. Για αυτό και οι πολίτες δεν πρέπει να αναμένουν ότι από σήμερα το πρωί θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, ικανοποιητικός αριθμός επαγγελματιών για να τους εξυπηρετήσουν αλλά θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» εκ μέρους του ΟΑΥ, η Μαρία Κυθραιώτου, «βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια, η υπογραφή συμβολαίων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και οι δικαιούχοι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις περιπτώσεις των γιατρών ή άλλων επαγγελματιών υγείας, κατά τις πρώτες ημέρες ένταξης των υπηρεσιών στο ΓεΣΥ, ο αριθμός των διαθέσιμων παρόχων ήταν μειωμένος και σιγά-σιγά στον κατάλογο εμφανίζονταν επιπρόσθετα ονόματα». 

Επί της ουσίας, από σήμερα εντάσσονται στο ΓεΣΥ οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοπαθολογίας, κλινικής διαιτολογίας και κλινικής ψυχολογίας, καθώς και υπηρεσίες Κοινοτικής νοσηλευτικής οι οποίες θα προσφέρονται από νοσηλευτές και μαίες. 

Ξεκάθαρο ήταν χθες το σκηνικό σε σχέση με τη συμμετοχή των οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο να εκδίδει ανακοίνωση, κάνοντας ωστόσο παράλληλα και συστάσεις προς το κοινό. 

Σε ό,τι αφορά τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, ο ΟΑΥ προχώρησε στην προσθήκη υπηρεσιών οι οποίες αφορούν την προληπτική οδοντιατρική για παιδιά (με διάφορες διαβαθμίσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) ενώ οι ενήλικες θα δικαιούνται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ έναν καθαρισμό δοντιών κάθε 12 μήνες. Η πρόσβαση στους οδοντίατρους γίνεται χωρίς παραπεμπτικό και ο δικαιούχος δεν θα καταβάλλει κανένα ποσό ως συμπληρωμή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε συμφωνία κατέληξαν με τον ΟΑΥ και οι ψυχολόγοι με τον Σύνδεσμο τους να δηλώνει μεν ικανοποίηση, να εκφράζει δε τη διαφωνία του για το γεγονός ότι αρκετές διαγνώσεις, όπως αυτή της αγχώδους διαταραχής παρέμειναν εκτός ΓεΣΥ. 

Με παραπεμπτικό και συμπληρωμή €10 ανά επίσκεψη

Καθορίζεται «οροφή» για τον αριθμό των επισκέψεων που ο κάθε δικαιούχος δικαιούται να πραγματοποιήσει μέσω του ΓεΣΥ για διάστημα 12 μηνών. Ο αριθμός επισκέψεων καθορίζεται στη βάση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής αλλά και με την ηλικία του. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο κανόνας που εφαρμόζεται γενικά στο ΓεΣΥ με τον καθορισμό “οροφών” στις συνολικές συμπληρωμές που καταβάλλει ο κάθε δικαιούχος κατ’ έτος στο Σύστημα. Δηλαδή, €150 ή €75, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Για την περίπτωση των επαγγελματιών υγείας, εάν ο επαγγελματίας κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται περισσότερες επισκέψεις θα μπορεί να τις προσφέρει με τη συγκατάθεση του ασθενούς ο οποίος ωστόσο, θα κληθεί να καταβάλει από την τσέπη του το απαιτούμενο ποσό για την υπηρεσία που θα λάβει. 

Σε κλινικούς διαιτολόγους: Αλλεργιολόγοι, καρδιολόγοι, γιατροί ιατρικής γενετικής ενδοκρινολογίας, γαστρεντερολογίας, γενικής χειρουργικής, γηριατρικής, αιματολογίας, νεφρολογίας, νευρολογίας, μαιευτικής-γυναικολογίας, ωτορινολαρυγγολογίας, παιδιατρικής, παιδοκαρδιολογίας, παιδοψυχιατρικής, χειρουργικής παίδων, παθολογικής ογκολογίας, παθολογίας και ψυχιατρικής. 

 Σε κλινικούς ψυχολόγους:  Γαστρεντερολόγοι, γηρίατροι, γιατροί ιατρικής γενετικής, καρδιολογίας, χειρουργικής θώρακος/καρδιοχειρουργικής, μαιευτικής -γυναικολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ουρολογίας, παθολογίας, παθολογικής ογκολογίας, παιδιατρικής, παιδοψυχιατρικής, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής καθώς και γιατροί με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, γιατροί με εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία, προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και προσωπικοί γιατροί για παιδιά (παιδίατροι). 

Σε φυσιοθεραπευτές: Προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, προσωπικοί γιατροί για παιδιά (παιδίατροι), αιματολόγοι, γιατροί ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, γαστρεντερολόγοι, γιατροί γενικής χειρουργικής/γαστρεντερικής χειρουργικής, γηρίατροι, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, νευρολόγοι, νευροχειρουργοί, νεφρολόγοι, ορθοπεδικοί, παιδίατροι (ειδικοί), παιδοκαρδιολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, πνευμονολόγοι, ρευματολόγοι, στοματογναθοπροσωποχειρουργοί, τραυματιολόγοι, αγγειοχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, παιδοχειρουργοί καθώς και γιατροί με εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία, στην εντατική θεραπεία νεογνών, την λοιμωξιολογία και την παιδονευρολογία. 

Σε λογοπαθολόγους: Γιατροί ιατρικής γενετικής, νευρολογίας, παθολογίας, παιδιατρικής, παιδοψυχιατρικής, ψυχιατρικής, ωτορινολαρυγγολογίας, στοματογναθοπροσωποχειρουργικής και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, γαστρεντερολογίας, πνευμονολογίας, γηριατρικής καθώς και γιατροί με εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία και την εντατική θεραπεία νεογνών. 

Σε εργοθεραπευτές: Γιατροί γενικής χειρουργικής, γηριατρικής, ιατρικής γενετικής, χειρουργικής θώρακος/καρδιοχειρουργικής, νευρολογίας, νευροχειρουργικής, ορθοπεδικής, παθολογικής ογκολογίας, παιδοψυχιατρικής, πλαστικής χειρουργικής, πνευμονολογίας, ρευματολογίας, τραυματιολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, χειρουργικής παίδων, ψυχιατρικής, οφθαλμολογίας, ωτορινολαρυγγολογίας, καθώς και παθολόγοι και παιδίατροι οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ ως ειδικοί γιατροί αλλά και γιατροί με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, στην εντατική θεραπεία και στην εντατική θεραπεία νεογνών. 

Με παραπεμπτικό και συμπληρωμή €6

Σε νοσηλευτές ψυχικής υγείας: Παιδίατροι οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ ως ειδικοί γιατροί, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, νευρολόγοι και γιατροί με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία.

Σε κατ’ οίκον υπηρεσίες γενικής νοσηλευτικής: Από προσωπικούς ή ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ και οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δικαιούχους που έχουν καταχωρηθεί από τους προσωπικούς τους γιατρούς ως «κατακεκλιμένοι» δικαιούχοι.  

Οι ιατρικές ειδικότητες ενδεχομένως να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες ενώ ο ΟΑΥ ετοιμάζει τις «διαγνώσεις» (παθήσεις/προβλήματα υγείας) που θα καλύπτονται από το Σύστημα από κάθε επαγγελματική ομάδα. Σε σχέση με τις μαίες, μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και ως εκ τούτου ο ΟΑΥ δεν προχώρησε στην απαραίτητη ενημέρωση του κοινού.