Σοβαρές ποινικές ευθύνες για 20 και πλέον κρατικούς λειτουργούς που είχαν εμπλακεί στον χειρισμό της οικογένειας αλλά και της περίπτωσης του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος έχασε την ζωή του πέρσι στη μάντρα του πατέρα του σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, επιρρίπτουν στο πόρισμά τους, οι δύο ποινικοί ανακριτές. 

Το πόρισμα που παραδίδεται σήμερα στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, είναι ογκωδέστατο και περιλαμβάνει μαρτυρίες τόσο από αστυνομικούς και λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, όσο και από τρίτα πρόσωπα που χειρίστηκαν την περίπτωση του 14χρονου (λειτουργοί του σχολείου του κ.ά.). Η ποινική διερεύνηση προέκυψε μετά και από τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία υποβλήθηκε μετά τον τραγικό θάνατο του 14χρονου που συγκλόνισε το παγκύπριο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», πρόκειται για ογκωδέστατο πόρισμα στο οποίο οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, δικηγόροι Μόδεστος Πογιατζής και Ανδρέας Ε. Ανδρέου, εντοπίζουν σειρά ποινικών ευθυνών για κρατικούς λειτουργούς που έτυχε να χειριστούν καταγγελίες ή παράπονα σε σχέση με την οικογένεια του Στυλιανού. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, από το πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές ποινικές ευθύνες εκ μέρους μελών της Αστυνομίας, λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας καθώς και των γονέων του Στυλιανού. Συγκεκριμένα, οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές εντοπίζουν ποινικές ευθύνες για πέραν των 20 προσώπων.

Από το μαρτυρικό υλικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περιλαμβάνονται καταθέσεις πέραν των 150 προσώπων με τους ανακριτές να καταλήγουν στον συμπέρασμα ότι 14χρονος Στυλιανός διαβίωνε κάτω από σκληρές οικογενειακές καταστάσεις ενώ ήταν δέκτης σωματικής και ψυχολογικής βίας.  

Μάλιστα, στο πόρισμα γίνεται λόγος για σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση του ανήλικου. Σε σχέση με τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνική Ευημερίας, προκύπτουν αδικήματα που αφορούν την παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος. Για κάποιους αστυνομικούς αλλά και συγκεκριμένους λειτουργούς των ΥΚΕ, είχε διαταχθεί και πειθαρχική έρευνα εναντίον τους για τον ατυχή χειρισμό της περίπτωσης, όπως αυτές αποδίδονταν στην έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης. 

Υπενθυμίζεται πως ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης είχε προχωρήσει στις 13 Ιανουαρίου του 2020, στον διορισμό των δύο ανεξάρτητων ανακριτών μετά από τη μελέτη της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με τον θάνατο του ανήλικου Στυλιανού Κωνσταντίνου, αφού προκύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από κάποια πρόσωπα.

Μετά τη μελέτη του πορίσματος, ο Γενικός Εισαγγελέας θ’ αποφασίσει κατά πόσον θα συμφωνήσει με το πόρισμα και αν ναι θα δώσει οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές να ετοιμάσουν κατηγορητήρια ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.