Όσοι κυκλοφόρησαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού την περασμένη Τετάρτη, πιθανότατα να έπιασε το μάτι τους ένα παρδαλό κατσίκι στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Είχε ακούσει το άτυχο για τη νέα ερευνητική επιτροπή την οποία διόρισαν για να ανασκαλίσει το περιβόητο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Δεν ήταν, απλώς, μόνο το γεγονός ότι κατάντησε ανέκδοτο σε αυτό τον τόπο ο διορισμός ερευνητικών επιτροπών, που είτε εντοπίσουν καραμπινάτα σκάνδαλα (π.χ. Συνεργατισμός) είτε εντοπίσουν αέρα κοπανιστό, ουδείς πληρώνει. Δεν ήταν το ότι ειδικά για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, από το οποίο κάποιοι θησαύρισαν για πέντε ζωές, είναι η τρίτη έρευνα η οποία ξεκινά. Είναι και ότι έφτασαν στα αφτιά του καημένου του κατσικιού οι όροι εντολής της συγκεκριμένης επιτροπής. Δεν άντεξε. Τόσο γέλιο ούτε σε κωμωδίες του μακαρίτη του Βουτσά.

 

Πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική κοροϊδία η οποία επιχειρείται για πολλοστή φορά. Σε ένα θέμα, εξαιτίας του οποίου η μικρή μας πατρίδα έγινε ρεντίκολο διεθνώς. Εμφανιζόμενη σαν κατεργάρα της κακιάς ώρας. Διότι η εν λόγω έρευνα δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτική μούφα εκ της γενέσεως της. Αυτό αποδεικνύουν με κρυστάλλινο τρόπο τόσο οι όροι εντολής της επιτροπής, όσο και οι ξεκάθαρες ελλείψεις στα ζητούμενα από την έρευνα.

 

Καταρχάς, ας δούμε τι ζητάνε οι όροι εντολής. Πρώτον, να εξετασθεί κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων νομοθεσίες. Δεύτερον, κατά πόσον προκύπτουν παραλείψεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, που να δικαιολογούν έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας.

 

Χαμογελάστε ελεύθερα. Στη συνέχεια είμαι βέβαιος ότι θα σκάσετε κι εσείς στα γέλια αλλά στο τέλος, μάλλον πρέπει να κλάψετε… Υπάρχει περίπτωση η έρευνα αυτή να καταδείξει ότι δεν τηρήθηκαν οι νομοθεσίες κατά τον χρόνο τον οποίο το καραμπινάτο σκάνδαλο είχε τεθεί σε εφαρμογή; Το θέμα ακριβώς, είναι ότι οι νομοθεσίες είχαν στηθεί με τέτοιο τρόπο, που περιελάμβαναν τόσο ξεχειλωμένα κριτήρια, ώστε να επιτρέπεται σε καρχαρίες να ξεσαλώσουν με τρελό χορό εκατομμυρίων. Άλλωστε, το προκλητικό ξεχείλωμα των νομοθεσιών υποχρεώθηκε μετά το διεθνές ρεζιλίκι, να το παραδεχθεί και η Κυβέρνηση. Εξ ου και άλλαξε τη νομοθεσία. Άρα, η περιβόητη έρευνα δεν θα εντοπίσει υπέρβαση νομοθεσιών.

 

Στο δεύτερο σημείο, μπορεί η έρευνα να εντοπίσει παραλείψεις; Ίσως. Προσέξτε, όμως, το λεκτικό του διατάγματος του Γενικού Εισαγγελέα (από νωρίς η κοινωνία θα αντιληφθεί την διαφορά με τον Κώστα Κληρίδη, που τόσο πολύ πολέμησαν κάποιοι). Στόχος δεν είναι να βρεθούν στο εδώλιο όσοι εμπλέκονται σε παραλείψεις. Στόχος είναι να δουν αν πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασία αποστέρησης διαβατηρίου από μερικούς. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, δηλαδή, για τους φέροντες ευθύνη.

 

Αλήθεια, κύριε Πρόεδρε και κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, αυτό είναι το ζητούμενο μιας σωστής έρευνας, που έκανε την λατρεμένη μας πατρίδα ρεντίκολο διεθνώς; Αν θα πάρετε πίσω τα διαβατήρια του Τσου, του Ραχμάνοφ και του Μπουγκάμπε; Αυτό που θέλει να μάθει ο λαός είναι ποιοι έστησαν το καραμπινάτο σκάνδαλο. Ποιοι βρίσκονται στα κυκλώματα που θησαύριζαν ρεζιλεύοντας την Κύπρο. Ποια δικηγορικά γραφεία και ποιοι ντιβέλοπερς συμμετείχαν σε αυτή την βιομηχανία θησαυρισμού με υπερβάσεις, παρανομίες, ψευδή στοιχεία. Ποια ενδεχόμενη διαπλοκή είχαν κάποιοι εξ αυτών και κάποιοι μεσάζοντες με την εκτελεστική εξουσία. Ποιοι και πόσες αιτήσεις υπέβαλαν. Με ποια ταχύτητα εγκρίνονταν οι αιτήσεις μερικών.

 

Κυρίως, όμως, μια σωστή έρευνα, κύριοι, έπρεπε να εστιάσει στο βασικότερο σημείο. Από ποιους αγόραζαν τα ακίνητα οι αλλοδαποί. Ποια διασύνδεση είχαν οι συγκεκριμένοι ντιβέλοπερς με τα συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία και ειδικά με την εκτελεστική εξουσία. Διότι μόνο έτσι θα διαπιστωθεί το νήμα της διαπλοκής και τα ενδεχόμενα κυκλώματα της διαφθοράς.

 

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι οι όροι εντολής της εν λόγω επιτροπής δεν μπορεί να φωτίσουν την αλήθεια την οποία ζητά η κοινωνία. Σημειώνεται πως ήδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει δηλώσει πως στους 5 φακέλους που πρόλαβε να πάρει πριν ο Νουρής κλειδώσει τα συρτάρια στο υπουργείο Εσωτερικών, βρέθηκε επενδυτής μαϊμού που πήρε διαβατήριο χωρίς επένδυση! Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αποκάλυψε πως σε 5 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στοιχεία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ειδικά, όμως, η απεγνωσμένη προσπάθεια να μείνει ο Γενικός Ελεγκτής έξω από την έρευνα προδίδει σκοπιμότητες. Προχθές, μάλιστα, ο Νουρής του απαγόρευσε ακόμη και να ελέγξει αν σε 5 περιπτώσεις καταβλήθηκαν τα νενομισμένα τέλη!

 

Διαβάστε, όμως, τώρα και το κερασάκι στην τούρτα. Ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε την επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κεφαλαίου 44 και οι εξουσίες της επιτροπής περιγράφονται στο άρθρο 7 του πιο πάνω νόμου. Αφαίρεσε, όμως, μία παράγραφο, την (ιβ) η οποία αναφέρει: “Να δημοσιοποιεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης ή μέρος αυτής…”. Τι δεν καταλάβατε; Δεν δεσμεύονται να δημοσιοποιήσουν την έκθεση της επιτροπής. Θα δικαιούνται να το κάνουν αν θέλουν και αν, βεβαίως, τους βολεύει το περιεχόμενο!

 

Η απόλυτη δικαίωση του Διονυσίου Σολωμού, «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε». Και η απόλυτη εξήγηση, δια χειρός του τεράστιου Παπαδιαμάντη: «Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου».