Το φαινόμενο εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, που κτυπούν πόρτες νοικοκυριών παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι της ΑΗΚ και ζητούν πρόσβαση σε μετρητές ηλεκτρισμού, ανησύχησε έντονα την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Ένα τέτοιο συμβάν έλαβε χώρα σε πολυκατοικία στη Λευκωσία. Οι επιτήδειοι που παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι της ΑΗΚ, προφασιζόμενοι ενδείξεις για υπερκατανάλωση, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δωμάτιο μετρητών. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, για άγνωστο λόγο, έκοψαν την παροχή διαμερίσματος στο οποίο διαμένει μόνη ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ταλαιπωρήθηκε μέχρι να διαπιστωθεί ο λόγος της διακοπής.

Το τελευταίο διάστημα πελάτες της ΑΗΚ έχουν φέρει σε γνώση του Οργανισμού, ότι δέχονται επισκέψεις από πρόσωπα που παρουσιάζονται ως υπάλληλοι της ΑΗΚ για έλεγχο των μετρητών καταγραφής ηλεκτρικής ενέργειας, εξηγεί σχετική ενημερωτική ανακοίνωση. 

Τα πρόσωπα αυτά ζητούν όπως μεταβούν στο δωμάτιο όπου φυλάσσονται οι μετρητές και σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν στη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα υποστατικά.    

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εν λόγω άτομα και καλεί τους πελάτες της να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.  

Όπως επεξηγείται, η ΑΗΚ πραγματοποιεί επί τόπου επισκέψεις στα υποστατικά πελατών της για έλεγχο των μετρητών καταγραφής ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αιτήματος του πελάτη ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις από μόνη της, αφού προηγηθεί ενημέρωση του πελάτη. Επιπρόσθετα το προσωπικό της ΑΗΚ που επισκέπτεται τα υποστατικά των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πάντοτε στη διάθεση τους την εταιρική τους ταυτότητα.

Σε περιπτώσεις επίσκεψης υπαλλήλων για καταμέτρηση της ένδειξης του μετρητή ή για έλεγχο, οι υπάλληλοι φορούν τη στολή της ΑΗΚ και φέρουν πάντοτε την ταυτότητα του Οργανισμού. Στις πιο σπάνιες περιπτώσεις που για κάποιο λόγο επιθεωρεί μετρητή επιθεωρητής της ΑΗΚ, δεν φορεί μεν στολή, φέρει και παρουσιάζει πάντοτε την ταυτότητα εργαζόμενου στην ΑΗΚ.