Εκείνο το σλόγκαν του Καλοκαιριού μοιάζει πια με μαύρο ανέκδοτο. Η Αμμόχωστος, αυτό το κομμάτι, που ξεχάσαμε στην πρεμούρα να δελεάσουμε τους τουρίστες να αγνοήσουν τον COVID-19 και να σπεύσουν να απολαύσουν τις χρυσές αμμουδιές του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, μας υπενθυμίζει την ύπαρξη του. Με τον πιο θλιβερό τρόπο που θα μπορούσε να γίνει. Η Αμμόχωστος ανασύρεται από το μανίκι του Ερντογάν ως το χαρτί που θα καθορίσει τις εκλογές στα κατεχόμενα και ως όπλο στον κρόταφο των Ελληνοκυπρίων για να μην ξεχνούν ποιος έχει τον τελικό λόγο. 

Δεν είναι απλά Φθινόπωρο για την Αμμόχωστο, είναι βαρύς Χειμώνας. Και τα ευφάνταστα λογοπαίγνια του Καλοκαιριού μόνο θυμηδία πλέον προκαλούν.  

Για να δούμε Άνοιξη κοιτάξαμε προς την Ελλάδα. Η οποία, όσες φορές και να μας γυρίσει την πλάτη, όσες φορές και να μας εγκαταλείψει, δεν θα μας κάνει να πάψουμε να τείνουμε το βλέμμα προς αυτήν για λίγο φως από καιρού εις καιρόν. Στις 11:00 ακριβώς συντονιστήκαμε με τα ελλαδικά κανάλια και γίναμε νοερά ένα με το ποτάμι των ανθρώπων που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας περιμένοντας την έκβαση μιας δίκης. Ούτε πανδημία, ούτε κορωνοιός, ούτε τίποτα ήταν ικανό να τρομάξει όσους βρέθηκαν έξω από το Εφετείο. Γιατί, ξέρουν πως ο φασισμός εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους και δεν έχει εμβόλιο. Μόνο αντίδοτο είναι η δημοκρατία. Η οποία δεν είναι αυτονόητη κι ούτε εγγυημένη.  

Δίπλα πια από το Χρυσή Αυγή στο Wikipedia αναγράφεται εγκληματική οργάνωση. Κι η Μάγδα Φύσα, στο άκουσμα της απόφασης άπλωσε τα χέρια προς τον ουρανό φωνάζοντας «γιε μου, νίκησες!». Την επομένη, όπως κι όλες τις επόμενες μέρες της ζωής της θα νοιώθει το κενό της απουσίας του, ενώ ήδη ξέρει πως το τέρας έχει πολλά κεφάλια. Ήδη, στέλεχος της Χρυσής Αυγής από τις Βρυξέλλες όπου τον έστειλαν οι ψήφοι του πάντα αθώου κι αναμάρτητου λαού, δηλώνει πως δεν θα κάνει πίσω και χαίρεται που πολεμά την δικαιοσύνη «που είναι τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Ποιοι τον ψήφισαν, ποιοι μετανόησαν; Η καταδίκη των 20-30 δεν είναι αρκετή για να ανακοπεί ο φασισμός. Τον Σαχζάτ Λουκμάν, από το Πακιστάν, ο οποίος δολοφονήθηκε καθώς πήγαινε χαράματα με το ποδήλατο στη δουλειά από δυο νεαρούς, ένα πυροσβέστη 27 χρόνων κι ένα ιδιωτικό υπάλληλο 25. Παιδιά της διπλανής πόρτας. Οπαδοί του Κασιδιάρη, του Λαγού, του Μιχαλολιάκου… Άνθρωποι που ασπάστηκαν τα ιδεώδη εγκληματιών.

[email protected]