Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, καθώς άλλοι τρεις νεκροί προστίθενται στην τραγική λίστα των θυμάτων κατά τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Σύμφωνα με το CNN, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στην Ντάβενπορτ της Αϊόβα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλος ένας θάνατος από αστυνομικά πυρά καταγράφηκε στο Λούισβιλ στο Κεντάκι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίστηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια. Κατά τη διάρκεια των ταραχών έπεσαν φωτιές, δακρυγόνα, ενώ έγιναν βανδαλισμοί κτηρίων. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας

Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, αστυνομικοί στο Ντάβενπορτ δέχτηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας. Όπως είπε, οι τρεις αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά κατά τη διάρκεια περιπολίας και ο ένας εξ αυτών τραυματίστηκε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι το βράδυ τέσσερις άνθρωποι δέχτηκαν πυρά από αγνώστους -δύο εκ των οποίων υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικ Μάτεσον, είπε πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρωί της Κυριακής η Εθνοφυλακή ενεργοποιήθηκε σε 15 Πολιτείες. Με την εξάπλωση των ταραχών, ακόμη περισσότερες περιοχές αποφάσισαν να την θέσουν στον σχεδιασμό.

 
Υπό κράτηση η κόρη του δημάρχου της Ν. Υόρκης
 
Η 25χρονη Chiara de Blasio, κόρη του Δημάρχου της Νέας Υόρκης φέρεται να τέθηκε υπό κράτηση αφού αρνήθηκε να μετακινηθεί από τη διασταύρωση του Μπρόντγουεϊ, όπου οι διαδηλωτές εμπόδισαν την κυκλοφορία.
 
Σύμφωνα με το New York Post, η de Blasio έδωσε στους αστυνομικούς τη  διεύθυνση του σπίτιού της στην East End Avenue, όπου βρίσκεται το σπίτι του δημάρχου, αλλά δεν είπε στους αστυνομικούς ποια ήταν.

Περίπου μια ώρα μετά τη σύλληψη της κόρης του, ο de Blasio είπε στους διαδηλωτές ότι ήταν «ώρα να πάμε σπίτι».

Ο Blasio είπε σε συνέντευξη τύπου «εκτιμούμε και σεβόμαστε όλες τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά τώρα είναι καιρός για τους ανθρώπους να πάνε σπίτι».

«Αν βγήκατε ειρηνικά για να επισημάνετε την ανάγκη αλλαγής, έχετε εισακουστεί και η αλλαγή έρχεται στην πόλη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Ήρθε η ώρα να πάμε σπίτι, ώστε όλοι να προχωρήσουμε μπροστά.”

Πηγή: philenews/protothema.gr