Διπλωματική επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπολύει η Κυβέρνηση έναντι της τουρκικής πολιτικής σε στεριά και θάλασσα σε συντονισμό και με την Αθήνα. Κύπρος και Ελλάδα θεωρούν πλέον ότι η επιθετική πολιτική της Άγκυρας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουν μέσα σε 24 ώρες δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες για αλληλοενημέρωση σε σχέση με τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και συνεννόηση όσον αφορά τα επόμενα βήματα των δύο κυβερνήσεων σε επίπεδο Βρυξελλών.
 
Χθες, έφυγε και η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία θα κοινοποιηθεί και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, κάτι το οποίο μεταφέρει στο περιεχόμενο της επιστολή του, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί με τη στάση της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ενθαρρύνει τη στάση που τηρεί το κατοχικό καθεστώς με εκφραστές της πολιτικής του τον Ερσίν Τατάρ και τον Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Πρόεδρος καταγγέλλει στην επιστολή του τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τον Μουσταφά Ακιντζί για μερική επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, την περασμένη Δευτέρα 8 Ιουνίου, με ευθύνη συγκεκριμένων κύκλων στα κατεχόμενα. Στέκεται στη χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που για ακόμα μια φορά κρατά ίσες αποστάσεις και ζητά από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να έρθει σε συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξε επικοινωνία και συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 
 
Η επιστολή προς την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καταγράφει γεγονότα και θέσεις αρχής, που καθηκόντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έπρεπε να εντοπίσει και να υποδείξει προς τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποστείλει ο υπουργός των Εξωτερικών επιστολή προς την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία να αναφέρει συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία έχουν λάβει χώρα και να εντοπίζει το γεγονός ότι η τήρηση ίσων αποστάσεων στις περιπτώσεις της λειτουργίας των σημείων διέλευσης δεν ήταν η λογικά αναμενόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κούσιος. Ταυτόχρονα, συνέχισε, «η επίκληση και προτροπή των Ηνωμένων Εθνών για περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εξίσωση της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το μόρφωμα στα κατεχόμενα εδάφη μας».
 
 
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της προς τη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία μαζί με την Αθήνα, θα ζητήσουν αποφασιστική παρέμβαση από τις Βρυξέλλες έναντι των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της ΕΕ Ζοζέφ Μπορέλ. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της καθώς και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ίδια θεμελιώθηκε. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας των παράνομων αυτών ενεργειών, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ευρύτερη περιοχή καθώς και η αρνητική επιρροή τους σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
 
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκαν στις επαφές, των τελευταίων εβδομάδων, με Ευρωπαίους ομολόγους τους και στην κοινή αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης και του απαράδεκτου των απειλών και των έκνομων ενεργειών. Συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαβουλεύσεων Λευκωσίας-Βρυξελλών σε όλα τα επίπεδα και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, ώστε να υπάρχει αποφασιστική αντιμετώπιση και ανταπόκριση στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Στόχος παραμένει ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας και η αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή.
 
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον για τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Σαρλ Μισιέλ και τον Ζοζέφ Μπορέλ. Αντίστοιχα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που συζήτησε με τους πιο πάνω αξιωματούχους της ΕΕ κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες μαζί τους. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή και συντονισμό για τα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο και που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό. 
 
 
Ο Πομπέο στο Συμβούλιο Υπουργών

Με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεθαύριο Δευτέρα. Ο Αμερικανός υπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από πρόσκληση, όπως πληροφορούμαστε του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της ΕΕ Ζοζέφ Μπορέλ. Στην ατζέντα της συνεδρίας θα βρίσκεται μεταξύ άλλων για συζήτηση και το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο είναι και το κύριο θέμα που απασχολεί Λευκωσία και Αθήνα, οι οποίες βλέπουν την τουρκική επιθετικότητα να αποθρασύνεται έναντι τους. Η παρουσία Πομπέο θα δώσει την ευκαιρία σε Νίκο Χριστοδουλίδη και Νίκο Δένδια να προβούν σε απευθείας ενημέρωση προς τον Αμερικανό αξιωματούχο για την κατάσταση στην περιοχή και τις τουρκικές ενέργειες.