Την αποσύνδεση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης από τη χορήγηση της σε ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις και την χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τους αφόρητους πόνους που τους ταλαιπωρούν, απαιτεί πλέον με επιτακτικό τρόπο η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου καλώντας τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας να κατανοήσουν ότι «κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση των σημερινών χρονοβόρων διαδικασιών». 
 
Μάλιστα, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, «υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ταλαιπωρούνταν από αφόρητους πόνους και είχαν υποβάλει αίτημα για να τους χορηγείται η φαρμακευτική κάνναβη και λόγω των πολύ χρονοβόρων διαδικασιών, απέβίωσαν πριν προλάβουν να πάρουν την έγκριση τους». Άλλοι ασθενείς, είπε, «όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, καταφεύγουν σε παράνομες οδούς για να εξασφαλίσουν την κάνναβη που χρειάζονται και να μπορέσουν έτσι να αντιμετωπίσουν τους πόνους που τους ταλαιπωρούν». 
 
 
Δυστυχώς, είπε συνεχίζοντας ο κ. Λαμπριανίδης, «και από τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι έχουν στο μυαλό τους και δίνουν περισσότερη σημασία στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο και όχι στη διευκόλυνση των ασθενών που τη χρειάζονται». Ως ΟΣΑΚ, «εκείνο που λέμε και τονίζουμε είναι ότι προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η εύκολη πρόσβαση των ασθενών που χρειάζονται αυτή τη φαρμακευτική αγωγή στην κάνναβη, διότι στόχος όλων πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι η παραγωγή και διάθεση της κάνναβης στην Κύπρο». 
 
Από την πρώτη στιγμή, «ως οργανωμένοι ασθενείς τονίζαμε ότι η πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να αποσυνδεθεί από την παραγωγή και σε αυτό θα επιμείνουμε και καλούμε το υπουργείο Υγείας και αυτούς που ασχολούνται με το θέμα να προωθήσουν τις διαδικασίες που επιβάλλεται να προωθήσουν, ώστε η χώρα μας να μπορεί εύκολα να προμηθεύει τους ασθενείς που χρειάζονται φαρμακευτική κάνναβη χωρίς αυτή όλη τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση που σήμερα παρατηρείται». 
 
 
Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της νομοθεσίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι «παραμένει απορίας άξιον το γεγονός ότι σε μια νομοθεσία επιχειρείται να ενταχθούν οι κοινωνικές συνθήκες. Απορία για αυτό εξάλλου εξέφρασαν και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Υγείας κατά τη συζήτηση του θέματος». 
 
Ανεξαρτήτως των διαδικασιών στη Βουλή, «εμάς μας απογοητεύει το γεγονός ότι κάτι τόσο σημαντικό για τους ασθενείς και ειδικά για τους ασθενείς με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υγείας ή ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και αντιμετωπίζουν φρικτούς πόνους, έχει μείνει στάσιμο».