To Top
10:56 Παρασκευή
13 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Brexit: Xάος στην Βρετανία - Στον «πάγο» το Brexit
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ • Brexit: Xάος στην Βρετανία - Στον «πάγο» το Brexit
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2019, 8:22 πμ

Yπερψηφίστηκε η τροπολογία του πρώην συντηρητικού βουλευτή Λέτουιν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός για τον Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, είχε καλέσει μάταια να την αποσύρει.  

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα, οδυνηρή κοινοβουλευτική ήττα, καθώς η τροπολογία που αναστέλλει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πέρασε» με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει πως για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία με την Ε.Ε., πρέπει προηγουμένως να είναι έτοιμα και να έχουν πάρει το «πράσινο φως» όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησής της, ήτοι να έχουν ψηφιστεί και από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Λέτουιν, ο οποίος είχε δηλώσει: «Ήμουν αποφασισμένος να υπερψηφίσω τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως η χώρα δεν θα συντριβεί σε περίπτωση άτακτου Brexit».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ήττα Τζόνσον - Πέρασε τροπολογία που καθυστερεί το Brexit

Η τροπολογία έτυχε της υποστήριξης του Εργατικού Κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

«Η ευκαιρία για μία κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit πέρασε, δυστυχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την τροπολογία Λέτουιν, που ζητά την ενεργοποίηση της αποχώρησης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου. Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα. «Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λονδίνο: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Brexit (εικόνες)

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή το Σάββατο, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε υπεραμυνθεί της συμφωνίας, λέγοντας ότι αποτελεί έναν τρόπο να πάμε μπροστά. Επιχειρηματολογώντας πως η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή λύση», είπε πως το κείμενο επιτρέπει στη χώρα, που είχε διχαστεί πολύ για το Brexit, αφότου ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016, να επανενωθεί. «Ας εγκρίνουμε μια συμφωνία που μπορεί να γιατρέψει τη χώρα» είπε.

Αυτή η νέα συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε in extremis έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, θεωρείται πως διευθετεί τους όρους του διαζυγίου έπειτα από 46 χρόνια κοινής ζωής, επιτρέποντας μια ήπια έξοδο μαζί με μια μεταβατική περίοδο που φθάνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, απογοητευμένος, υποστήριξε πως «δεν θα διαπραγματευτώ μια νέα καθυστέρηση με την Ε.Ε., ο νόμος δεν με υποχρεώνει να το κάνω», συμπληρώνοντας ότι δεν χάνει την ελπίδα του για έξοδο της Βρετανίας πριν από την 31η Οκτωβρίου, καθώς μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική.

Ίσως δώσουν παράταση οι Ευρωπαίοι

Eλάχιστες φαίνεται να είναι οι πιθανότητες να αρνηθούν την παράταση οι Ευρωπαίοι.

"Δεν τους βλέπω να αρνιούνται" είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του "Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη" (UK in a Changing Europe). "Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό", πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Εάν ζητηθεί από τους 27 να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ από την πλευρά του σημείωσε ότι η Βρετανία δεν έχει προς το παρόν υποβάλει κανένα αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση. "Αν συμβεί αυτό (...) η παράταση μπορεί να δοθεί μόνο με ομοφωνία", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πιθανή απόφαση των υπόλοιπων 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άσκησε πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη στάση του για το Brexit. "Ο πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και εξέφρασε την άποψή του όσον αφορά την αναγκαιότητα μιας γρήγορης αποσαφήνισης", ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν είπε ότι "μια καθυστέρηση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγή: philenews / ethnos.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...