Τη συνεργασία και τα βήματα που θα κάνουν Τουρκία και Λιβύη στη Μεσόγειο σχετικά με τα ενεργειακά συζήτησε στην Τρίπολη η τουρκική αντιπροσωπεία που την επισκέφθηκε, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Η τουρκική αντιπροσωπεία η οποία αποτελείτο επίσης από τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σαράτζ, τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χαλίντ Ελ Μεσρί και τον ΥΠΕΞ της χώρας Μουχάμεντ Ταχίρ Σιγιάλα.
 
Στη δήλωσή του κατά την επιστροφή της τουρκικής αντιπροσωπείας από την Τρίπολη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Λιβύη εκτάκτως αντιπροσωπεία Τούρκων Υπουργών (εικόνες)
 
«Με αυτή την επίσκεψη δημιουργήσαμε πολύ μεγάλη ικανοποίηση στη Λιβύη. Στόχος της επίσκεψής μας ήταν να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ισχυρή στήριξή μας στη Λιβύη. Επιπλέον σε αυτή την επίσκεψη συζητήσαμε λεπτομερώς πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε κάθε πεδίο, τα βήματα που θα γίνουν στο πεδίο της δράσης και τις πολιτικές σχέσεις. Γνωρίζετε ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη. Συζητήσαμε και πάλι τη συνεργασία και τα βήματα που θα κάνουμε στη Μεσόγειο σχετικά με την Ενέργεια. Ανταλλάξαμε απόψεις για την μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και την πολιτική λύση. Αξιολογήσαμε τις εργασίες που θα κάνουμε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από δω και πέρα. Αξιολογήσαμε τα βήματα που θα κάνουμε μαζί με τη διεθνή κοινότητα. Τελικά πραγματοποιήσαμε μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη», ανέφερε.
 
Σε δήλωσή του μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι «ως τουρκική αντιπροσωπεία επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα της Λιβυής Τρίπολη και συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Οικονομικών θέματα ανάπτυξης τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών μας σχέσεων».
 
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε μετά τις επαφές ότι συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης των διμερών τους σχέσεων καθώς και τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης της Λιβύης αλλά και ζητήματα συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι συζήτησαν για τις εργασίες και επενδύσεις σε θέματα υποδομών και πετρελαίου στη Λιβύη από τουρκικές δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και οριοθέτησης αρμοδιότητας θαλάσσιων ζωνών, σημείωσαν ότι συζήτησαν και αυτά τα ζητήματα.
 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ