Η ανησυχία για ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας παραμένει, την ώρα που στον δημόσιο διάλογο όλο και πλανάται το ερώτημα του πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην Κύπρο.
 
Λοιμωξιολόγοι άλλωστε φροντίζουν να εκφράζουν συχνά τους φόβους τους, γύρω από το ζήτημα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κυριότερο επιχείρημα, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο εγκλεισμός ήταν ότι θα κατέρρεε το σύστημα υγείας, σε περίπτωση που παρουσιάζονταν αυξημένα σοβαρά περιστατικά, καθώς η πανδημία μας έπιασε εξαπίνης. Υπήρχε άλλωστε ένας βαθμός αβεβαιότητας, αλλά και υπερβολής για τη θνησιμότητα και τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. 
 
Η καραντίνα ήταν λοιπόν περισσότερο μια εφαρμογή έκτακτης ανάγκης, παρά αποτέλεσμα μελέτης, το μεγάλο κόστος της οποίας συνεχίζουν να πληρώνουν ομάδες του πληθυσμού. Εάν υπάρξει όμως δεύτερο «κύμα», δεν μπορούν να υπάρξουν τώρα και τα ανάλογα επιχειρήματα.
 
Πέραν από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τον ιό, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να αποκτήσουμε επιτέλους ένα επαρκές σύστημα δημόσιας υγείας, την ώρα άλλωστε που το χρυσοπληρώνουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι επουσιώδες και επιζήμιο.    
 
ΝΙΚ