Με εξειδικευμένο μέτρο ειδικά για τις ορεινές κοινότητες θα αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής μετά την περιφερειακή συγκέντρωση αγροτών στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Κώστας Καδής επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή της Σολιάς, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί σε ολόκληρη την Κύπρο προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στον αγροτικό κόσμο, καθώς και να συζητήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, συζητήθηκαν δράσεις του Υπουργείου που στόχο έχουν την παροχή βοήθειας στη διατήρηση της βιωσιμότητας των ορεινών αγροτικών περιοχών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε αυτή την περιοχή.  Πιο συγκεκριμένα, είπε, συζητήθηκε η επάρκεια του νερού και της άρδευσης και η αξιοποίηση των υποδομών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το φράγμα της Σολέας.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η δικτύωση και η παροχή νερού προς τους αγρότες και ότι δόθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μέσα στα τα οποία θα υλοποιηθεί και θα εξελιχθεί το εν λόγω έργο. 
«Συζητήσαμε επίσης, τη δημιουργία πράσινων σημείων αλλά και τη διαχείριση των αποβλήτων από τις ορεινές κοινότητες, καθώς επίσης και τη στήριξη των κοινοτήτων των ορεινών περιοχών με σχέδια που διαμορφώνει το Υπουργείο μας προς αυτή την κατεύθυνση». 

Συζητήθηκε επίσης η ολοκλήρωσης του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής, το οποίο θα γίνει με νέα σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα και αφορά κονδύλι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Καδής υπενθύμισε ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό σχέδιο που αφορά ειδικά τις αγροτικές περιοχές των ορεινών κοινοτήτων και ότι οι σημερινές συναντήσεις έδωσαν τη δυνατότητα ανατροφοδότησης για το πώς εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο και ποιες είναι οι απαραίτητες βελτιώσεις. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει το κονδύλι ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί από την ΕΕ για στήριξη του αγροτικού τομέα της Κύπρου, ο κ. Καδής εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς τα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για στήριξη του αγροτικού τομέα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπαίνουν σε εφαρμογή, όπως ακριβώς είχαν προταθεί από το Υπουργείο. “Πρόκειται για μέτρα στήριξης συγκεκριμένων ομάδων παραγωγών και κλάδων του αγροτικού τομέα. Ανάλογα μέτρα διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα και από αυτά τα μέτρα σίγουρα κάποιο θα αφορά τις ορεινές περιοχές”. 

Σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο των μέτρων για τις ορεινές περιοχές, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί και μέσω των επαφών με τις αγροτικές κοινότητες, τους αγρότες και μέσα από τις επισκέψεις γίνονται σε ολόκληρη την Κύπρο. Αναφερόμενος στην ποιότητα των προϊόντων με την καθιέρωση σήματος του Τροόδους, τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μεγάλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις οικονομίες κλίμακας να παράξουν μαζικά αγροτικά προϊόντα, σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Άρα, υποχρεωτικά πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα των δικών μας προϊόντων και στην ταυτότητά τους. Είναι πολύ σημαντικό ένας επισκέπτης που φθάνει στην Κύπρο, να γνωρίζει ότι το προϊόν που αγοράζει είναι κυπριακό ή ότι προέρχεται από την περιοχή του Τροόδους για παράδειγμα. Γι’ αυτό ως Υπουργείο προωθούμε αυτή την στιγμή τη νομοθεσία για την καθιέρωση του κυπριακού σήματος, για προϊόντα τα οποία παράγονται στην Κύπρο από πρώτες ύλες που επίσης παράγονται στην Κύπρο», πρόσθεσε.   

Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Τροόδους για δημιουργία ανάλογου σήματος για προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή του Τροόδους, σημειώνοντας ότι αυτή έχει τη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σίγουρα θα δώσουν και το στίγμα της ταυτότητας και της ποιότητας των δικών μας προϊόντων και θα ανεβάσουν την προστιθέμενή τους αξία, κατέληξε ο κ. Καδής.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ