Την Πύλη Αμμοχώστου στα πόδια τους θα έχουν οι ένοικοι του 36ώροφου κτηρίου “RADISSON BLU THE CAPITAL” το οποίο θα κατασκευαστεί στην Παλουριώτισσα και θα έχει ύψος σχεδόν 150 μέτρα (148,95) με οκτώ διαφορετικούς όγκους, ενώ θα βλέπουν όλη τη Λευκωσία αλλά και τον κάμπο της Μεσαορίας.
 
Με βάση τη μελέτη που υπέβαλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, το κτήριο θα διαθέτει 222 δωμάτια ξενοδοχείου και 65 οικιστικές μονάδες. Επίσης, θα διαθέτει 4 υπόγεια επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο υπογείου, χωροθετούνται οι υποστηρικτικές χρήσεις του ξενοδοχείου (χώρος φορτοεκφορτώσεων, πλυντήρια, αποθήκες), ο υποσταθμός της ΑΗΚ και ένας αριθμός χώρων στάθμευσης, ενώ τα υπόλοιπα 3 υπόγεια επίπεδα χρησιμοποιούνται κυρίως για χώρους στάθμευσης και για κάποιους μηχανολογικούς χώρους.
 
Το κτήριο θα κατασκευαστεί εντός δύο τεμαχίων στη λεωφόρο Σαλαμίνος σε Εμπορική Ζώνη (ΕΖ-α) και σε απόσταση 70 μέτρα από το σύνορο των τειχών.
 
Ειδικά για τα πάρκινγκ, στη μελέτη των συμβούλων της ιδιοκτήτριας εταιρείας αναφέρεται, πως οι απαιτήσεις για τους χώρους στάθμευσης έχουν υπολογιστεί βάσει του εμβαδού και του τύπου των χρήσεων της ανάπτυξης και ανέρχονται στους 277 χώρους στάθμευσης. Όμως, συμφώνως με υφιστάμενο σχέδιο που αφορά τέτοιου είδους αναπτύξεις, μπορούν να περιοριστούν στο 80% των επιτρεπομένων, οπόταν ο συνολικός απαιτούμενος αριθμός χώρων στάθμευσης ανέρχεται στους 222 χώρους στάθμευσης.
 
Στη μελέτη αναφέρεται, πως παρά την επιτρεπόμενη μείωση που δύναται να εφαρμοστεί στον υπολογισμό των χώρων στάθμευσης, το έργο μπορεί να διαθέσει τους απαιτούμενους 222 χώρους στάθμευσης και επιπλέον 65 χώρους στάθμευσης.
 
 
Ο χρόνος ολοκλήρωσης του προτεινόμενου έργου εκτιμάται στους 24 μήνες. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων που θα φιλοξενήσουν το έργο είναι 3.408 τμ. Μόνο οι ποσότητες των υλικών εκσκαφής υπολογίζονται από τους μελετητές του έργου στις 46.000 κυβικά μέτρα.
 
Στη μελέτη που υπεβλήθη αναφέρεται, πως η προτεινόμενη Πολιτική Ανάπτυξης των Ψυχαγωγικών Χρήσεων (Π.Α.Ψ. 2) για την περιοχή, επιτρέπει Αναπτύξεις Φιλοξενίας σχετιζόμενες με ξενοδοχεία και συναφείς χρήσεις, στον Πυρήνα της Εμπορικής Ζώνης (ΠΕΖ), στις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (ΕΖ) και κατά μήκος των εμπορικών δρόμων και της περιοχής της Τάφρου και των Προμαχώνων.
 
Το κτήριο θα διαθέτει κολυμβητική δεξαμενή με όγκο νερού 135 κυβικά μέτρα.
 
Χαρακτηρίζεται μικρή τουριστική ανάπτυξη 
 
Στην ίδια μελέτη αναφέρεται επίσης πως το προτεινόμενο έργο αποτελεί Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη εντός μιας ενιαίας κτηριακής μονάδας, όπου τα δωμάτια του ξενοδοχείου συνυπάρχουν με τις οικιστικές μονάδες σε διαφορετικά επίπεδα, τύπου Condominium Hotel. Η διαχείριση των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών (οικιστικών μονάδων) γίνεται με τη μέθοδο του Leasehold, όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης οικιστικών μονάδων ισοδύναμη με το 30% του αριθμού των ξενοδοχειακών μονάδων. Η αναλογία οικιστικών προς ξενοδοχειακών μονάδων είναι της τάξεως του 29.27%.
 
Στη μελέτη αναφέρεται επίσης πως η αρχιτεκτονική πρόταση που αφορά προτεινόμενο έργο αφορά τον σχεδιασμό ενός κτηρίου το οποίο εκτείνεται 148,95 m, καθ’ ύψος, και συγκεκριμένα σε 36 ορόφους πάνω από το χώρο υποδοχής διπλού ύψους, με σταδιακή μείωση της κτιριακής μάζας και της κάλυψης, δημιουργώντας ένα «stacking effect». Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία 8 όγκων διαφόρων διαστάσεων οι οποίοι έχουν τέτοια διάταξη, ώστε να οργανώνεται στρατηγικά σε αυτούς το κτιριολογικό πρόγραμμα του κτιρίου.
 
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου
 
Σχετικά με τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις είτε που αντιμετωπίζει η ίδια η περιοχή είτε λόγω της κατασκευής του έργου, στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ)  των συμβούλων του ιδιοκτήτη καταγράφονται και τα εξής:
 
– Αναμένεται στην περιοχή μελέτης να αυξηθεί συναθροιστικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η κατανάλωση του πόσιμου νερού, καθώς επίσης αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες παραγωγής των αστικών υγρών αποβλήτων και των αστικών στερεών αποβλήτων, λόγω της ταυτόχρονης λειτουργίας του ΠΕ με τις γειτονικές αναπτύξεις.
 
– Οι συγκεντρώσεις των αέριων ρύπων δεν υπερβαίνουν τα προκαθορισμένα όρια ποιότητας της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας. Παρατηρείται μόνο μικρή υπέρβαση των μέσων ετήσιων τιμών PM10, της τάξεως περίπου του 1%, σε διάφορες χρονικές περιόδους
 
– Υψηλές συγκεντρώσεις παρουσιάζει μόνο ο μόλυβδος, λόγω της κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και ο ψευδάργυρος.
 
– Οι κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα προκύψουν κατά την κατασκευή του προτεινόμενου έργου είναι η αύξηση των επιπέδων θορύβου, σκόνης και δονήσεων, λόγω της λειτουργίας των μηχανημάτων και οχημάτων του εργοταξίου και κυρίως, λόγω των χωματουργικών και κατασκευαστικών εργασιών. 
 
– Η δημιουργία στερεών αποβλήτων από τις κατασκευαστικές εργασίες, όπως απόβλητα συσκευασιών, μπάζα, εκσκαφέντα υλικά, αστικά απορρίμματα κ.α. 
 
– Η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή μελέτης από τα οχήματα του εργοταξίου. 
 
– Δημιουργία στερεών αποβλήτων από τα άτομα που θα διαμένουν, εργάζονται και θα επισκέπτονται την Ξενοδοχειακή Μονάδα. 
 
– Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ανάλυση και αξιολόγηση του βιολογικού περιβάλλοντος αναφέρεται πως εντοπίζονται κοινά είδη χλωρίδας, όπως ακακίες, χαρουπιές, φοινικόδεντρα, κυπαρίσσια, πεύκα, λωρίδες πρασίνου με καλλωπιστικά φυτά, κτλ.
 
– Ο ιδιοκτήτης του προτεινόμενου έργου βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης όπου με την ολοκλήρωση της θα διαφανεί ξεκάθαρα ο βαθμός επηρεασμού του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής μελέτης. 
 
– Αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. 
 
– Μικρή αύξηση των επιπέδων θορύβου στην περιοχή μελέτης, λόγω αύξησης της οδικής κυκλοφορίας, της ανθρώπινης επισκεψιμότητας και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.