Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε την έκπληξη. Έκλεισε το κεφάλαιο της Γενικής Εισαγγελίας διορίζοντας επικεφαλής δύο εν ενεργεία υπουργούς που έχουν θετική εικόνα στην κοινή γνώμη και είναι αποδεχτοί πέραν του χώρου του κυβερνώντος κόμματος, συντηρώντας σε άλφα βαθμό την καλή εικόνα που τον συνοδεύει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, θα διαδεχθεί τον Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και ο νυν υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, θα διοριστεί ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θέση που παρέμεινε κενή από τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η διαβεβαίωση των δύο προγραμματίστηκε για τις 10 Ιουλίου. 
Ο διορισμός των δύο ανοίγει τον δρόμο για μίνι ανασχηματισμό στο Υπουργικό Συμβούλιο, που τοποθετείται χρονικά περί το τέλος της βδομάδας και θα καλύψει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και πιθανότατα το υφυπουργείο Ναυτιλίας, αφού πηγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν τη Νατάσα Πηλείδου να μετακινείται από τη Ναυτιλία στο υπερυπουργείο της Ενέργειας, από το οποίο αποχωρεί ο Γιώργος Λακκοτρύπης.  
Για τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη βαρύνουσα ήταν η άποψη των δικαστών και των οργανωμένων δικηγόρων. Επιπλέον μέτρησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα του στην κοινή γνώμη, οι σχέσεις που έχει οικοδομήσει πέρα από το κυβερνών κόμμα, με την ευρύτερη αντιπολίτευση, ιδιαίτερα με το ΑΚΕΛ. Μέτρησε ακόμη και το γεγονός, επιμένουν οι ίδιες πηγές, ότι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, είναι στέλεχος που έφερε εις πέρας δύσκολες αποστολές και δεν θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση, αν και ήταν η πρώτη του επιλογή και αυτό το είχε ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες του και σε υπουργούς με τους οποίους και είχε διαβουλευθεί την τελευταία βδομάδα.
 
Αυτό εξηγεί και την αναφορά στη γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη τις παντελώς αστήριχτες και αδικαιολόγητες ενστάσεις που εκφράστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης και προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν απεδέχθη την πρόταση να αναλάβει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα». 
Το όνομα του Σάββα Αγγελίδη είχε συζητηθεί παρασκηνιακά και για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο διορισμός του στη θέση του δευτέρου τη τάξει μετρά ως ανατροπή αφού οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν γυναίκα μέσα από την Εισαγγελία να καταλαμβάνει τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Στη λιτή γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε για τους δύο διορισμούς: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απεφάσισε τον διορισμό του κ. Γεώργιου Σαββίδη, νυν υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ως Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τον διορισμό του κ. Σάββα Αγγελίδη, νυν υπουργού Άμυνας, ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θα λάβει χώρα στις 10 Ιουλίου 2020».
Η αντίστροφη μέτρηση για τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά ενημερωμένοι παράγοντες, άρχισε μετά από ανταλλαγή απόψεων που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματο,ς όπως και ιστορικό στέλεχος που ενήργησε αυτοβούλως, σε αρκετές περιπτώσεις, ως σκάουτερ για λογαριασμό του Προεδρικού.
 
Λεπτομέρειες του ανασχηματισμού που θα ακολουθήσει, όπως και οι ημερομηνίες διαβεβαίωσης και ανάληψης των καθηκόντων των νέων αξιωματούχων, θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. 
Οι πληροφορίες πάντως όσον αφορά στις «υπουργοποιήσεις» δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές που κυκλοφορούσαν και πριν από εφτά μήνες, όταν είχε γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Μεταφορών με τον Γιάννη Καρούσο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο από τη Βασιλική Αναστασιάδη. Η νυν υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, φέρεται ως διάδοχος του Γιώργου Λακκοτρύπη. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης συζητείτο στο κομματικό παρασκήνιο το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου. Το δεύτερο όνομα που ακούγεται είναι της νομικού Έμιλυς Γιολίτη, που είχε συζητηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο για το υπουργείο Μεταφορών.
 
Για το υφυπουργείο Ναυτιλίας συζητείται το όνομα της δικηγόρου, αντιπροέδρου του ΧΑΚ, Φωτεινής Τσιρίδου. Η Πινδάρου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις της στον Πρόεδρο. Ονόματα για το υπουργείο Άμυνας δεν έχουν διαρρεύσει καθότι ο Σάββας Αγγελίδης είπε το ναι για τη μετακίνησή του στη Νομική Υπηρεσία το βράδυ της Δευτέρας. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με νόημα ότι τίποτε δεν έχει κλειδώσει και τίποτε δεν αποκλείει νέες εκπλήξεις από τον Πρόεδρο.  
 
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΒΒΙΔΗ 
 
Ο Γιώργος Σαββίδης σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και θεωρεί τον διορισμό του μεγάλη τιμή. «Θα εργαστώ σκληρά για να ανταποκριθώ στο δύσκολο έργο και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών. Ευχαριστώ επίσης όλους κ όλες για τις εγκάρδιες ευχές σας. Με τιμούν. Θερμά συγχαρητήρια φίλε Σάββα Αγγελίδη», σημειώνει ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης. 
 

Ο Παπαθεοδώρου νέος Αρχηγός Αστυνομίας 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε χθες και στον διορισμό νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου. Ο Πρόεδρος ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε τον διορισμό του κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και του κ. Χρήστου Μαυρή ως Υπαρχηγού της Δύναμης. 

Η τελετή διαβεβαίωσης και η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου θα λάβουν χώρα την 1η Ιουλίου 2020.

Δίνουν πίστωση χρόνου τα κόμματα

Χωρίς πετροβολισμούς ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων  της ευρύτερης αντιπολίτευσης στους διορισμούς των δύο ανώτατων αξιωματούχων στη Νομική Υπηρεσία. Ιδιαίτερα του ΑΚΕΛ που ήταν πυρ και μανία με τον Ιωνά Νικολάου και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον διορισμό του.    

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μοιράζει συγχαρητήρια και ευχές στους δύο νεοδιορισθέντες Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη για τα νέα τους καθήκοντα, ευχαριστίες στον Κώστα Κληρίδη για την προσφορά του στον θεσμό και το δικαστικό Σώμα και αποδίδει τα εύσημα στον τέως υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, «ο οποίος δεν αποδέχθηκε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα για να προφυλάξει τον θεσμό από ανάλογες αναίτιες επιθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Ο κ. Νικολάου με αυτή του την απόφαση τήρησε, ακόμη μια φορά, μια στάση προς τις επιθέσεις η οποία τιμά και τον ίδιο και υπερτονίζει την προσφορά του στον τόπο». Ευχές εκφράζει η Πινδάρου και στη νέα ηγεσία της Αστυνομίας όπως και ευχαριστίες στον αποχωρούντα αρχηγό.  

Το ΑΚΕΛ εύχεται κάθε επιτυχία στους δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και εκφράζει ετοιμότητα να συνεργαστεί μαζί τους επιφυλασσόμενο να τους κρίνει από το έργο τους. «Είναι σταθερή η θέση μας -αναφέρει- ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην κυπριακή πολιτεία. Ιδιαίτερα η Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια αναστήλωσης των θεσμών και προάσπισης του Κράτους Δικαίου στην Κύπρο». Τονίζει ότι θα κρίνει αμερόληπτα τον νέο αρχηγό της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για συνέχιση της προσπάθειας για εξυγίανση του Αστυνομικού Σώματος, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και επιβολή του νόμου ισότιμα και αμερόληπτα. 
 

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εύχεται σε Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν και σημειώνει ότι θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητική στάση και συνεισφορά στο έργο που επιτελούν.
 

Οι Οικολόγοι ψέγουν τον Πρόεδρο γιατί δεν διόρισε γυναίκα, κρατούν τον διορισμό δύο νομικών που δεν έχουν προηγούμενη εμπλοκή με πολιτικά κόμματα και δεν έχουν κομματικό ιστορικό ως θετικό στοιχείο. Κακίζουν ακόμη τον Πρόεδρο γιατί είχε ως πρώτη επιλογή του τον Ιωνά Νικολάου. Εύχονται σε όλους επιτυχία στο έργο τους.   

Η Συμμαχία Πολιτών σημειώνει ότι οι τέσσερις αναλαμβάνουν καίρια πόστα σε κρίσιμη περίοδο με ιδιαίτερες συνθήκες για τη Δικαιοσύνη. Και αναφέρει ότι η κοινωνία και το κράτος μας, έχουν ανάγκη για βελτίωση και ενίσχυση της Δικαιοσύνης. Εύχεται σε όλους να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.