Ξεχωριστή στήριξη θα έχουν τρεις επαγγελματικές ομάδες.  Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, κατά την περίοδο από 1η έως 31η Ιουλίου 2020 θα εφαρμοστεί το νέο Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων που απευθύνεται σε αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι δεν είναι εργοδότες και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων είτε ως Φωτογράφοι, είτε ως Συνοδοί και Ξεναγοί τουριστών και επισκεπτών, είτε ως Οδηγοί Ταξί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα διατάγματα του Υπ. Εργασίας για τουρισμό & ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, για να είναι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 40% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και η μείωση του κύκλου εργασιών τους οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση που περιήλθε η επιχείρησή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19.

Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που δεν απασχολούνταν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι κατά το προηγούμενο έτος, τότε η σύγκριση θα γίνει με περίοδο που προηγείται της 1ης Ιουλίου 2020, μη λαμβανομένης υπ’ όψη οποιασδήποτε μείωσης του κύκλου εργασιών για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και 30 Ιουνίου 2020.

Το εν λόγω Ειδικό Επίδομα (εβδομαδιαίο) θα ισούται με το 60% του ποσού του εβδομαδιαίου ύψους των ασφαλιστέων αποδοχών, βάσει των οποίων ο δικαιούχος είχε την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι το εν λόγω Ειδικό Επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των €300 και μεγαλύτερο των €900, αν αφορά περίοδο τεσσάρων βδομάδων.

Τέλος, αναφέρεται ότι στους Αυτοτελώς Εργαζομένους που αιτιολογημένα δεν είχαν υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις τρεις κατηγορίες επαγγελμάτων, καταβάλλεται ως Ειδικό Επίδομα το ποσό των €300 για περίοδο 4 εβδομάδων.